Firefox uitvoeren als uw profiel niet aanwezig of ontoegankelijk is

Als u een foutmelding ‘Profiel ontbreekt’ met de tekst Uw Firefox-profiel kan niet worden geladen. Het is mogelijk niet aanwezig of ontoegankelijk ziet, betekent dit doorgaans dat Firefox de profielmap niet kan vinden of benaderen. Dit artikel legt uit wat u kunt doen als u deze foutmelding ziet.

FXprofile-cannot-be-loaded

Noot: als u een foutmelding ‘Profiel ontbreekt’ ziet na het klikken op de knop ‘Firefox sluiten’ in het foutdialoogvenster ‘Firefox is al actief, maar reageert niet’, klik dan op de knop OK in het venster ‘Profiel ontbreekt’ en wacht enkele seconden voordat u Firefox probeert te starten. Als alternatief kunt u de computer herstarten of Windows Taakbeheer gebruiken om alle Firefox-processen te sluiten, en Firefox daarna proberen te starten. Zie het artikel De foutmelding ‘Firefox is al actief maar reageert niet’ - Het probleem verhelpen voor meer informatie.

Als u uw Firefox-profielmap hebt verplaatst, hernoemd of verwijderd

Firefox bewaart uw gebruikersgegevens en -instellingen in een speciale profielmap en haalt telkens wanneer u Firefox start informatie op uit deze map. De standaardlocatie van de profielmap is onder de map %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles~/.mozilla/firefox~/Library/Application Support/Firefox/Profiles, die u via deze instructies kunt vinden.

Profiel is verplaatst of hernoemd

Als u weet waar uw profiel is, probeer dan een van de volgende methoden om het door Firefox te laten vinden.

• Zet de profielmap terug naar zijn oorspronkelijke locatie.
  • Herstel de oorspronkelijke naam van het profiel als u deze hebt gewijzigd.
  • Maak een nieuw profiel aan via de Profielbeheerder met behulp van de instructies om de Profielbeheerder te starten als Firefox is gesloten. Geef het een beschrijvende naam, klik op de knop Map kiezen en selecteer dan de profielmap die u hebt verplaatst of hernoemd, voordat u de wizard Een nieuw profiel aanmaken voltooit.

Profiel is verwijderd

Als u uw profielmap hebt verwijderd of kwijt bent en op geen enkele manier kunt herstellen, gebruik dan een van deze methoden om een nieuw Firefox-profiel aan te maken:

Uw nieuwe profiel zal geen instellingen of gebruikersgegevens van uw verwijderde of verloren profiel bevatten.
  • Methode 1: de wizard Profielbeheerder gebruiken

Volg de stappen in het artikel Profielbeheerder – Firefoxprofielen aanmaken, wijzigen of wisselen om een nieuw profiel aan te maken.

• Methode 2: handmatig het bestand profiles.ini verwijderen

Als u problemen hebt bij het benaderen van de Profielbeheerder, kunt u een nieuw standaard Firefox-profiel aanmaken door het bestand profiles.ini te verwijderen via deze stappen:

1. Klik op de knop Start van Windows en klik op Uitvoeren…
  2. Typ %appdata% in het veld Uitvoeren en klik op OK. De verborgen map Application Data wordt geopend.
  3. Dubbelklik op de map Mozilla.
  4. Dubbelklik op de map Firefox.
  5. Verwijder (of hernoem, bijvoorbeeld naar profiles.iniOLD) het bestand profiles.ini.
  1. Klik op de knop Start van Windows of druk op de Windows-toets Windows Key om het menu Start te openen.
  2. Typ %appdata% in het zoekveld en druk op de toets Enter. De verborgen map AppData\Roaming wordt geopend.
  3. Dubbelklik op de map Mozilla.
  4. Dubbelklik op de map Firefox.
  5. Verwijder (of hernoem, bijvoorbeeld naar profiles.iniOLD) het bestand profiles.ini.
  1. Klik vanaf het scherm Starten van Windows op de tegel Bureaublad. De bureaubladweergave wordt geopend.
  2. Beweeg vanaf het bureaublad naar de rechteronderhoek om de Charms te benaderen.
  3. Selecteer de charm Zoeken. De zijbalk Zoeken wordt geopend.
  4. Typ %appdata% in het zoekveld en druk op de toets Enter. De verborgen map AppData\Roaming wordt geopend.
  5. Dubbelklik op de map Mozilla.
  6. Dubbelklik op de map Firefox.
  7. Verwijder (of hernoem, bijvoorbeeld naar profiles.iniOLD) het bestand profiles.ini.
  1. Klik op de knop Start van Windows of druk op de Windows-toets Windows Key om het menu Start te openen.
  2. Typ %appdata% (terwijl u typt, wordt een Windows-zoekopdracht gestart) en druk op de toets Enter. De verborgen map AppData\Roaming wordt geopend.
  3. Dubbelklik op de map Mozilla.
  4. Dubbelklik op de map Firefox.
  5. Verwijder (of hernoem, bijvoorbeeld naar profiles.iniOLD) het bestand profiles.ini.
Noot: standaard toont Windows de bestandsextensie .ini niet. Het bestand zou een pictogram moeten hebben dat eruitziet als een document met een tandwieltje erop, en een bestandstype dat gelijk is aan ‘Configuratie-instellingen’ of ‘Toepassingsinstellingen’. De profielmap, die een bestandsmappictogram en een bestandstype van het type ‘Bestandsmap’ heeft, dient u niet te verwijderen.
Noot: in plaats van het bestand profiles.ini te verwijderen, kunt u de map die het bestand bevat verwijderen (of hernoemen). Klik bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op de map Firefox en hernoem deze naar FirefoxOLD.

Zodra u Firefox start, wordt een nieuw profiel aangemaakt.

1. (Ubuntu) Klik op het menu Locaties in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer Thuismap. Er zal een bestandsverkenner verschijnen.
  2. Klik op het menu Beeld en selecteer Verborgen bestanden tonen als dit nog niet is aangevinkt.
  3. Dubbelklik op de map genaamd .mozilla.
  4. Dubbelklik op de map genaamd firefox.
  5. Verwijder (of hernoem, bijvoorbeeld naar profiles.iniOLD) het bestand profiles.ini.
Noot: in plaats van het bestand profiles.ini te verwijderen kunt u de map die het bestand bevat verwijderen (of hernoemen). Hernoem bijvoorbeeld de map firefox naar firefoxOLD.1

Zodra u Firefox start, wordt een nieuw profiel aangemaakt.

1. Blader naar uw gebruikersmap ~/Library:
    • (OS X 10.6) Klik op het Finder-pictogram in het dock. Uw thuismap wordt geselecteerd, (doorgaans de naam van uw Mac-gebruikersaccount). Klik rechts in het venster op de map Bibliotheek om deze te openen.
    • (OS X 10.7 en hoger) Klik op het Finder-pictogram in het dock. Klik in de menubalk op het menu Ga, houd de toets option of alt ingedrukt en selecteer Bibliotheek. Er wordt een venster geopend dat uw map Bibliotheek bevat.
  2. Klik op de map Application Support en ga daarna naar de map Firefox.
  3. Verwijder (of hernoem, bijvoorbeeld naar profiles.iniOLD) het bestand profiles.ini.
Noot: in plaats van het bestand profiles.ini te verwijderen kunt u de map die het bestand bevat verwijderen (of hernoemen). Hernoem bijvoorbeeld de map Firefox naar FirefoxOLD.

Zodra u Firefox start, wordt een nieuw profiel aangemaakt.

Gebaseerd op informatie van Profile cannot be loaded (mozillaZine KB)