Firefox Monitor - Veelgestelde vragen

Ontgrendel meer uit de Firefox-suite: Sync, Monitor, Lockwise en meer.

Start Now

Met Firefox Monitor kunt u erachter komen of uw privégegevens bij een online datalek zijn onderschept. Voor meer informatie over hoe u zich kunt aanmelden, zie de hulppagina voor Firefox Monitor.

Inhoudsopgave

Algemene vragen over datalekken

Wat is een datalek precies?

Een datalek ontstaat wanneer persoonlijke of privégegevens openlijk toegankelijk raken, worden gestolen of zonder toestemming worden gekopieerd. Deze veiligheidsincidenten kunnen het gevolg zijn van digitale aanvallen op websites, apps of databases waar persoonlijke informatie van personen zijn opgeslagen. Een datalek kan ook onopzettelijk ontstaan, bijvoorbeeld als iemands aanmeldgegevens per ongeluk in het openbaar worden gepost.

Waarom ben ik door een datalek getroffen?

Hackers vallen vaak enorme bedrijven met miljoenen gebruikers aan om zo veel mogelijk persoonlijke gegevens en aanmeldgegevens te bemachtigen. Deze hackers zoeken naar een zwak punt in de beveiliging – het digitale equivalent van de deur van het slot of een raam open laten. Als ze die ene deur of dat raam hebben gevonden, dan stelen of kopiëren ze zo veel mogelijk persoonlijke gegevens. We weten niet altijd wat ze met de gegevens willen doen, maar ze zullen een manier zoeken om er winst uit te behalen. Hoewel de effecten meestal niet direct optreden, kunnen de gevolgen op langere termijn ernstig zijn.

Welke informatie komt er beschikbaar bij een datalek?

Niet elk datalek geeft dezelfde informatie vrij. Het hangt er volledig vanaf waar de hackers bij kunnen.

Veel datalekken lekken e-mailadressen en wachtwoorden. Andere lekken gevoeliger informatie zoals creditcardnummers, paspoortnummers en burgerservicenummers.

Moet ik me zorgen maken als mijn informatie uitlekt bij een datalek?

U doet er verstandig aan maatregelen te nemen om uw persoonlijke informatie en accounts te beschermen. Als uw wachtwoord en e-mailadres uitlekken, kunnen hackers deze informatie op het dark web aan de hoogste bieder verkopen. Iedereen die deze informatie koopt, kan proberen deze te gebruiken om toegang te verkrijgen tot uw overige online accounts. Deze cybercriminelen kunnen proberen uw identiteit te stelen, aankopen te doen of leningen aan te gaan, allemaal onder uw naam.

Moet ik iets doen als het datalek jaren geleden of in een oude account heeft plaatsgevonden?

Ook dan doet u er verstandig aan om u te beschermen. Soms duurt het jaren voordat aanmeldgegevens die in een datalek zijn vergaard, op het dark web opduiken. Als u uw wachtwoord van het getroffen account nog niet heeft gewijzigd, doe dat dan direct. Als u dat wachtwoord ook ergens anders gebruikt, moet u ook die wachtwoorden wijzigen. Anders kunnen hackers uw aanmeldgegevens op andere websites gebruiken.

Ik heb zonet ontdekt dat ik getroffen ben door een datalek. Wat doe ik nu?

Ga naar Wat te doen na een datalek. Hackers rekenen erop dat mensen hun wachtwoorden meermaals gebruiken. Daarom is het belangrijk om voor al uw accounts sterke en unieke wachtwoorden te maken. Bewaar uw wachtwoorden op een veilige plaats waar alleen u toegang toe heeft; dit kan bijvoorbeeld dezelfde plaats zijn waar u uw belangrijke documenten bewaart, of een Wachtwoordenbeheerder.

Beschermt mijn antivirusproduct mij tegen datalekken?

Anvirussoftware kan een datalek niet voorkomen. Deze software scant uw computer om virussen en andere schadelijke software te ontdekken, maar kan niet beletten dat iemand ongeoorloofde toegang krijgt tot uw online accounts. De websites worden door de cybercriminelen gehackt en niet door uw computer.

Antivirussoftware kan niet:

• voorkomen dat iemand in een website inbreekt en uw aanmeldgegevens steelt.
  • voorkomen dat iemand die uw wachtwoord heeft, zich op een van uw accounts aanmeldt.
  • elke scam- of phishingmail ontdekken die u vraagt uw e-mailadres en wachtwoord in te vullen.

Vragen over Firefox Monitor

Waarom duurde het zo lang voordat jullie mij over dit datalek informeerden?

Het kost soms maanden of jaren voordat gelekte gebruikersgegevens op het dark web verschijnen. Wij sturen onze berichten zodra een datalek is ontdekt, gecontroleerd en aan onze database is toegevoegd.

Ik herken dit bedrijf of deze website niet. Waarom ontvang ik een bericht over dit datalek?

Er zijn enkele redenen waarom u een bedrijf of website niet herkent:

• De website heeft een andere naam gekregen of is aan een ander bedrijf verkocht.
  • Het kan om een oude account gaan dat u zich niet meer herinnert.
  • Het kan zijn dat iemand anders namens u een account heeft aangemaakt.
  • Het datalek kan bestaan uit een combinatielijst. Een combinatielijst is een verzameling van verschillende datalekken. Hackers combineren de wachtwoorden en e-mailadressen uit verschillende datalekken en maken daar één lijst van.
  • Het datalek betreft een dataverzamelaar. Dataverzamelaars zijn bedrijven die uw informatie vanuit andere bronnen verzamelen. Zij verzamelen publiek beschikbare gegevens en kopen klantinformatie van andere bedrijven. Mogelijk heeft u een account bij een bedrijf dat uw informatie aan een dataverzamelaar heeft verkocht.

Hoe weet ik dat de e-mailberichten werkelijk van Firefox komen en niet van een hacker?

Controleer het e-mailadres in het veld van de afzender. De e-mailberichten van Firefox Monitor komen altijd van breach-alerts@mozilla.com. Firefox vraagt u in zijn e-mailberichten nooit om uw aanmeldgegevens of wachtwoord. De meeste onlinediensten vragen u niet per e-mail om uw aanmeldgegevens in te vullen. Als ze dat wél doen, ga daar dan niet op in, maar ga rechtstreeks naar hun website en meld u daar aan.

Hoe gaat Firefox Monitor om met gevoelige websites?

Om redenen van privacy zijn e-mailadressen die betrokken zijn bij datalekken van gevoelige websites, niet openbaar doorzoekbaar. U moet aangemeld of ingeschreven zijn bij de waarschuwingen van Firefox Monitor. Als u wilt weten of uw informatie in een gevoelig datalek is verschenen, maak dan een account aan bij Firefox Monitor en verifieer uw e-mailadres.

Hoe weet Firefox Monitor dat ik bij een datalek betrokken ben?

Firefox Monitor haalt informatie over datalekken uit een publiek doorzoekbare bron, Have I Been Pwned. Als u wenst dat uw e-mailadres niet in deze database verschijnt, bezoek dan de opt-out-pagina.

Kent Firefox Monitor mijn wachtwoorden?

Firefox Monitor kent uw wachtwoorden niet. Firefox Monitor houdt uw gegevens anoniem wanneer het informatie over datalekken naar u stuurt. Lees hier meer over deze k-Anonymity-techniek.

Hoe ver terug gaan de datalekken in de Firefox Monitor database?

Firefox Monitor zoekt uw e-mailadres in publiek-toegankelijke databases met datalekken die teruggaan tot 2007.

Kan ik Firefox Monitor in andere browsers gebruiken, zoals Chrome of Safari?

Ja. Firefox Monitor werkt in alle browsers. U kunt in elke browser een Firefox-account aanmaken en wij monitoren dan uw e-mailadres op datalekken.

Hoe uitgebreid is de Firefox Monitor-database met datalekken?

Sommige datalekken verschijnen niet in onze database omdat zij nog niet zijn ontdekt. Andere verschijnen mogelijk niet omdat onze bron, Have I Been Pwned, geen toegang heeft gekregen tot informatie over een bepaald datalek. Als een bedrijf waar u een account heeft, u over een datalek informeert, lees de details dan zorgvuldig en volg hun aanbevelingen om uw account te beschermen.

Moet ik een Firefox-account aanmaken om waarschuwingen van Firefox Monitor te ontvangen?

Ja. U kunt echter wel naar uw e-mailadres zoeken in publiek toegankelijke lijsten van datalekken, zonder een account aan te maken. Als u zich wilt aanmelden voor waarschuwingen voor toekomstige datalekken (met nauwkeurig rapport), moet u een Firefox-account aanmaken op monitor.firefox.com.

Ik ben al aangemeld voor waarschuwingen van Firefox Monitor. Moet ik mij opnieuw aanmelden?

Als u zich vóór 12 maart 2019 bij waarschuwingen voor Firefox Monitor hebt aangemeld, hoeft u op dit moment geen Firefox-account aan te maken.

Hoe kan ik mij voor waarschuwingen voor Firefox Monitor-accounts afmelden?

In het waarschuwings-e-mailbericht zit een koppeling waarmee u zich kunt afmelden. Als u geen toegang tot dit bericht meer hebt, doe dan het volgende:

• Als u zich hebt aangemeld via Firefox Accounts, ga dan naar https://monitor.firefox.com/, klik op uw profielpictogram (of meld u eerst aan) en klik op instellingen. Verwijder het vinkje bij Waarschuwingen over datalekken naar het getroffen e-mailadres sturen om de waarschuwingen per e-mail te beëindigen, of scroll naar beneden naar Firefox Monitor verwijderen om de functie volledig te stoppen.
monitor opt out

Wat kost Firefox Monitor?

Firefox Monitor is een gratis service die door Mozilla wordt aangeboden, hetzelfde bedrijf dat de browser Firefox heeft gebouwd.

Beschermt Firefox Monitor mij tegen datalekken?

Niemand, ook Firefox niet, kan voorkomen dat datalekken plaatsvinden. We kunnen u wel waarschuwen voor datalekken die u betreffen. We kunnen u helpen begrijpen wat u moet doen om de risico’s te verkleinen. We kunnen hulpmiddelen aanraden waarmee u uw online informatie eenvoudiger kunt beschermen, maar u moet zelf de maatregelen nemen om uw accounts te beschermen. Als een datalek financiële informatie betreft, houd dan uw financiële accounts en kredietgegevens in de gaten en let op alles dat verdacht lijkt.