Firefox Monitor - Veelgestelde vragen

Dit artikel kan verouderd zijn.

Er is een belangrijke wijziging aangebracht in het Engelse artikel waarop dit is gebaseerd. Totdat deze pagina is bijgewerkt, vindt u dit misschien handig: Firefox Monitor - Frequently asked questions

Via Firefox Monitor kunt u erachter komen of uw privégegevens zijn gelekt of gestolen. Voor meer informatie, zie Firefox Monitor.

Wat is een datalek? Wat veroorzaakt het en wat zijn de gevolgen?

Een ‘schending’ of ‘lek’ (Engels: ‘breach’) is een incident waarbij privégegevens worden gestolen of zonder toestemming worden benaderd. Doorgaans is dit een gevolg van beveiligingskwetsbaarheden in de software die deze gegevens bewaart. Via Firefox Monitor kunnen mensen onderzoeken waar hun persoonlijke gegevens zijn blootgesteld.

Ik heb de verificatie-e-mail van Firefox Monitor ontvangen, maar kan me niet aanmelden om mijn e-mailadres te verifiëren

U dient maar één keer op Verifieer uw inschrijving te klikken, waarmee Firefox Monitor bijhoudt dat u uw e-mailadres hebt geverifieerd. U hoeft zich niet aan te melden.

Wat moet ik doen als mijn telefoonnummer of fysieke adres is gelekt? Moet ik ze wijzigen?

Als u merkt dat u een groot aantal ongevraagde ongevraagde of scamtelefoontjes ontvangt, kan dit verband houden met een datalek. Mogelijk wilt u uw telefoonnummer wijzigen of een app (op mobiele telefoons) in overweging nemen waarmee u ongevraagde of scamtelefoontjes kunt blokkeren. Als u een verdachte activiteit op uw adres ziet, overweeg dit dan te melden bij uw wethandhavingsinstantie.

Als een lek jaren geleden heeft plaatsgevonden, moet ik me dan nog zorgen maken?

Dat hangt ervan af. Het antwoord is ja als u uw wachtwoord voor die website niet hebt gewijzigd sinds het lek heeft plaatsgevonden of als u dat wachtwoord ook op andere websites hebt gebruikt. Als een wachtwoord-e-mailadrescombinatie eenmaal is gelekt, gebruiken hackers die aanmelding vaak ook op andere websites. Daarom is het zo belangrijk dat u geen wachtwoorden hergebruikt. Een wachtwoordenbeheerder zoals 1Password, LastPass of Dashlane kan sterke wachtwoorden voor u genereren en u helpen unieke wachtwoorden voor uw onlineaccounts te beheren.