Een e-mailbericht intrekken

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Er is geen ‘systeemeigen’ mogelijkheid (zoals gedefinieerd door de standaard e-mailprotocollen) om een e-mailbericht in te trekken zodra het is verzonden.

Bij sommige e-mailclient-/servercombinaties kunnen berichten worden ingetrokken, maar dit wordt door eigen mechanismen van de programma’s bereikt. Bij het gebruik van Microsoft Outlook met de Microsoft Exchange-e-mailserver bijvoorbeeld kunnen gebruikers een bericht intrekken, waardoor het daadwerkelijk uit het postvak van de ontvanger wordt verwijderd. Dit is geen standaardfunctie van e-mail en afhankelijk van de mailserver die zowel de account van de verzender als van de ontvanger kan beheren. Lees voor volledige details het Microsoft-ondersteuningsartikel over het intrekken van een e-mailbericht.

Sommige e-mailservices (zoals Google Mail) voeren een tijdvertraging in voordat berichten worden verzonden. U kunt daarmee voorkomen dat een bericht wordt verzonden, onder de voorwaarde dat u het intrekt voordat deze vertraging is verstreken. Dit is niet hetzelfde als het ‘intrekken’ van een bericht - het is eenvoudig het annuleren van de verzending van het bericht.

Als u een vergelijkbare optie in Thunderbird wenst, kan de add-on Send later het verzenden van elk bericht vertragen en de mogelijkheid bieden van gedachten te veranderen en het bericht uit het Postvak UIT te verwijderen voordat het wordt verzonden.

De eenvoudigste manier om het verzenden te vertragen en uzelf bedenktijd te geven is Thunderbird offline laten werken (Bestand > Offline > Offline werken). Alle berichten worden dan lokaal opgeslagen en niet verzonden, totdat u weer online gaat of op de knop Berichten ophalen klikt.