Een add-on installeren in Thunderbird

Add-ons zijn kleine apps die nieuwe functionaliteit aan Thunderbird toevoegen (extensies) of de vormgeving ervan wijzigen (thema’s). Dit artikel toont hoe u een add-on in Thunderbird kunt installeren.

De ideale situatie

In een ideale wereld zouden alle add-ons die u wilt gebruiken officieel gecontroleerd, goedgekeurd, en op de officiële website te vinden zijn, addons.thunderbird.net.

Voor add-ons die onder deze categorie vallen, kunt u eenvoudig naar het tabblad Add-onbeheerder in Thunderbird gaan via de menuknop Fx57Menu, gevolgd door Add-ons, en op het paneel Extensies aan de linkerkant klikken om het zoekveld rechtsboven weer te geven. Voer de naam van de add-on of een gedeelte ervan in om de zoekresultaten tot een handelbaar aantal te beperken, en druk op EnterReturn of klik op het vergrootglaspictogram.

Zodra u uw eerste zoekopdracht hebt uitgevoerd, verschijnt in het paneel aan de linkerkant een nieuwe categorie Doorzoeken en kunt u uw zoekopdracht verfijnen totdat u hebt gevonden wat u zoekt.

Dit is een zoekopdracht voor add-ons die ’Contacten’ in hun beschrijving hebben:

Addon tab

Als u een add-on hebt gevonden die bevalt, klik dan op Installeren, wacht totdat de add-on is gedownload, en klik daarna op Nu herstarten als daarom wordt gevraagd.

Een iets minder ideale situatie (Installeren vanaf een gedownload XPI-bestand)

Mogelijk hebt u een URL voor de add-on ontvangen, of bevindt de gewenste add-on zich niet op de ‘officiële’ pagina. Door ernaar te zoeken zoals hierboven aangegeven, wordt de add-on niet gevonden.

Bezoek de webpagina in uw browser, klik met de rechtermuisknop op de downloadkoppeling, selecteer Koppeling opslaan als… en sla het XPI-bestand op naar een locatie op uw computer die makkelijk is te onthouden. Aangezien het gedownloade bestand maar tijdelijk nodig is, wordt het aanbevolen uw map Downloads of het bureaublad te gebruiken.

Als u oudere versies van Firefox gebruikt, zorgt een klik met de linkermuisknop op de downloadkoppeling ervoor dat de browser probeert de add-on te downloaden en in Firefox zelf te installeren. Dit resulteert veelal in een foutmelding over incompatibiliteit, omdat de add-on voor Thunderbird is ontworpen. Als u een andere browser gebruikt, kan een klik met de linkermuisknop ervoor zorgen dat uw browser het XPI-bestand probeert te downloaden en te ‘openen’. Dit is feitelijk een klein programma, dus het is niet bedoeld om te worden geopend. Het moet naar de schijf worden opgeslagen.

Om een gedownload XPI-bestand in Thunderbird te installeren, hebt u twee opties.

Downloaden

Klik met de rechtermuisknop op de koppeling en selecteer Opslaan als… of Koppeling opslaan als…, zoals eerder beschreven.

U wordt dan gevraagd het bestand te downloaden en op te slaan. De meeste browsers hebben een standaard downloadlocatie. Noteer of onthoud waar het bestand wordt gedownload, en wat de naam ervan is. Sommige add-onbestanden kunnen vreemde namen bevatten, zoals ‘latest-234.xpi’, wat niet erg helpt als u het later probeert te vinden.

Open het tabblad Add-onbeheerder in Thunderbird. Links van het zoekveld bevindt zich een knop. CogWheelCogWheelLinux Klik hierop en selecteer Add-on installeren via bestand… vanuit het submenu.

MenuUnderCogWheel

Via de bestandskiezer dient u naar de locatie te bladeren waar u het XPI-bestand hebt opgeslagen, en dit te selecteren om de installatie te voltooien.

Slepen

• Open de add-onbeheerder (klik op de menuknop Fx57Menu en daarna op Add-ons).
  • Sleep uw gedownloade XPI-bestand naar het tabblad Add-onbeheerder en laat het los.

Als u Windows gebruikt, kunt u het desktopgedeelte zelfs overslaan. Open uw browser en Thunderbird naast elkaar, met het tabblad Add-onbeheerder van Thunderbird weergegeven. Sleep vervolgens de koppeling rechtstreeks vanuit de browser naar het tabblad Add-onbeheerder van Thunderbird. Het grote voordeel van deze methode is dat u geen kopie van de add-on naar uw harde schijf hoeft op te slaan voordat deze wordt geïnstalleerd.