Nieuw in Thunderbird 102

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Dit artikel biedt een gedetailleerde introductie van de meest interessante nieuwe functies, verbeteringen en wijzigingen die zichtbaar zijn voor gebruikers in Thunderbird 102.0, dat kan worden gedownload van de officiële website. Bestaande installaties van Thunderbird worden te zijner tijd automatisch bijgewerkt. Een uitgebreidere, maar minder beschrijvende lijst met wijzigingen kan worden gevonden in de Versieopmerkingen van Thunderbird 102.

Eenvoudig verbinden met uw e-mail en meer: verbeterde Accountinstellingshub

De nieuwe Accountinstellingshub is uw loket voor verbinden met uw favoriete communicatiemiddelen en andere bronnen. Of het nu e-mail, contacten, agenda of chat is: van start gaan is supersimpel. Voer bijvoorbeeld gewoon uw naam, e-mailadres en wachtwoord in, en maak direct verbinding! En als u later meer wilt toevoegen, is dezelfde Accountinstellingshub slechts een klik bij u vandaan, met handige automatische ontdekking en automatische configuratie. Van hieruit kunt u ook de nieuwe importeerfunctie van Thunderbird gebruiken voor bestaande gegevens van andere e-mailclients, andere Thunderbird-installaties, enz. (meer hieronder).

TB91-first-account-setup-virgin-start-tab

Neem de controle over uw persoonlijke gegevens: nieuwe Functiebalk

Nieuw: Thunderbird bevat nu een centrale Functiebalk voor snelle en eenvoudige toegang tot uw belangrijkste activiteiten in de toepassing: in één muisklik kunt u schakelen tussen e-mail, adresboek, agenda, taken, chat en uw persoonlijke add-ons. En als u zin hebt om Thunderbird aan te passen aan uw persoonlijke voorkeur, is er ook een knop voor Instellingen!

TB102-3-pane-spaces-toolbar

Klein scherm? Verberg gewoon de Functiebalk en deze verandert in een handige Functiemenuknop vooraan op uw tabbladenbalk.

Beheer eenvoudig uw contacten: nieuw Adresboek

Het nieuwe ontwerp voor het adresboek maakt het eenvoudiger om te navigeren tussen en te communiceren met uw contacten. Standaard staat uw adresboek nu in een tabblad. Geniet van de handige nieuwe verticale opmaak en zie in één oogopslag meer informatie over een contact. De nieuwe speciale bewerkingsmodus beschermt uw waardevolle contactgegevens tegen onverhoedse wijzigingen en biedt een betere visuele presentatie als u een contact bekijkt.

Focus op wat er toe doet: opnieuw ontworpen Berichtkop

Thunderbird helpt u altijd om meer te doen met minder inspanning. Verbeterd: als u uw e-mail leest, kunt u met de nieuw ontworpen berichtkop focussen op wat er toe doet, omdat belangrijke gegevens worden benadrukt. De berichtkop is ook responsiever en eenvoudiger te navigeren. U kunt nu direct belangrijke berichten van een ster voorzien en ze converteren naar een afspraak of een taak.

TB102-message-reader-message-header-Alex

Deel uw favoriete koppelingen in stijl: nieuwe koppelingsvoorbeeldkaarten

Een afbeelding zegt meer dan woorden: als u bepaalde koppelingen toevoegt terwijl u uw bericht opstelt, hebt u nu de optie om de koppeling in platte tekst te converteren naar een rijk koppelingsvoorbeeld met inhoud van de doelwebsite. Twitter-gebruikers zijn bekend met deze functie.

TB102-composition-twitter-link-preview-card

Houd uw online privégesprekken veilig: nieuwe ondersteuning voor Matrix-chat

Nieuw: Thunderbird biedt nu rechtstreekse basisondersteuning voor chats die gebruik maken van Matrix, een populair open netwerk voor veilige en decentrale communicatie. Gebruikers profiteren ook van een aantal verbeteringen van de gebruikersinterface voor chat, en er komt nog meer.

Eenvoudige migratie en reservekopieën van gegevens: de nieuwe Import- en Exporthub

Nieuw: het verplaatsen van accounts en gegevens naar en uit Thunderbird is nu eenvoudig met de nieuwe, centrale Import- en Exporthub. In een paar klikken kunt u uw gegevens migreren vanuit andere clients of andere Thunderbird-installaties, adresboeken en agenda’s importeren, en nog veel meer. U kunt ook uw hele Thunderbird-profiel exporteren om een reservekopie te maken.