Deelt Firefox mijn locatie met websites?

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Locatiebewust navigeren

Websites die locatiebewust navigeren gebruiken, zullen u vragen waar u zich bevindt, zodat deze u relevantere informatie kunnen aanbieden of u tijd besparen tijdens het zoeken. Stel dat u op zoek bent naar een pizzeria in uw omgeving. Een website kan u vragen uw locatiegegevens te delen, zodat eenvoudig zoeken naar ‘pizza’ u de benodigde antwoorden geeft… zonder dat verdere informatie of extra typewerk nodig is.

firefox-location-prompt

Of, als u een routebeschrijving uitzoekt om ergens te komen, weet de website waar u begint, zodat u alleen hoeft te vertellen waar u naartoe wilt.

Deze service is volledig optioneel – Firefox deelt uw locatie niet zonder uw toestemming – en wordt met het uiterste respect voor uw privacy gehanteerd. Tevens wordt, zoals alle onderdelen in Firefox, de service gecreëerd door gebruikmaking van open standaarden om toepassen ervan door webontwikkelaars te vergemakkelijken.

Hoe werkt het?

Wanneer u een locatiebewuste website bezoekt, zal Firefox vragen of u uw locatie wilt delen.

Als u instemt, verzamelt Firefox gegevens over draadloze toegangspunten in uw omgeving en het IP-adres van uw computer, en verstuurt de browser deze gegevens vervolgens naar de standaard geolocatieserviceprovider, Google Location Services, om een inschatting van uw locatie te bepalen. Deze geschatte locatie wordt vervolgens gedeeld met de website die erom vraagt.

Als u niet instemt, zal Firefox niets doen.

Welke gegevens worden er verstuurd, en naar wie? Hoe wordt mijn privacy beschermd?

Uw privacy is voor ons van het grootste belang, en Firefox deelt uw locatie nooit zonder uw toestemming. Wanneer u een pagina bezoekt die om uw gegevens vraagt, zal hiernaar worden gevraagd voordat er enige gegevens met de verzoekende website en onze serviceprovider van derden worden gedeeld.

Standaard maakt Firefox gebruik van Google Location Services om uw locatie te bepalen door het volgende te versturen:

• het IP-adres van uw computer,
  • gegevens over draadloze toegangspunten in de buurt, en
  • een willekeurige client-identificator, die wordt toegewezen door Google en die elke 2 weken verloopt.

Google Location Services geeft vervolgens uw geschatte geolocatie terug. Zie voor een volledige beschrijving van door Google verzamelde en gebruikte gegevens het Geolocatie-privacybeleid van Google.

Om uw privacy te beschermen, worden de gegevens over een versleutelde verbinding uitgewisseld. Als Firefox eenmaal uw geolocatiegegevens heeft, geeft het deze door aan de website die hierom heeft gevraagd. De naam of locatie van de website die u bezoekt, of bepaalde cookies, zullen op geen enkel moment met Google Location Services worden gedeeld.

Zie voor een volledige beschrijving van door Firefox verzamelde en gebruikte gegevens de Privacyverklaring van Firefox.

Wend u voor informatie over wat de opvragende website met uw locatiegegevens doet tot het privacybeleid van de betreffende website.

Hoe kan ik aan een website gegeven toestemming ongedaan maken?

1. Klik op de menuknop New Fx Menu Fx57Menu en kies Opties.Voorkeuren.
  2. Gebruik het zoekveld van de voorkeuren om naar ‘locatie’ te zoeken.
    preferences-search
  3. Kies onder de sectie Toestemmingen de knop Instellingen bij Locatie.
    preferences-search-results-location
  4. Controleer of wijzig de lijst van websites waarvoor u toestemming hebt gegeven.
  1. Bezoek de website die u toestemming hebt gegeven.
  2. Ga naar het menu Extra, en selecteer Pagina-info.
    tools_page info.png
  3. Selecteer het tabblad Toestemmingen.
  4. Wijzig de instelling voor Uw locatie benaderen.

Hoe kan ik ondersteuning voor geolocatie aan mijn website toevoegen?

U kunt ondersteuning voor geolocatie in uw service integreren door de Geolocation API-handleiding op MDN web docs te volgen.

// Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen:Tonnes. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

Wurd frijwilliger by Mozilla Support