Verkkosivujen vuorovaikutteisen sisällön avaaminen Java-liitännäisen avulla

Tämän artikkelin sisältöä ei enää ylläpidetä, joten se saattaa olla vanhentunutta.

Tärkeää: Firefox on estänyt Java-liitännäisen joidenkin versioiden automaattisen suorittamisen tietoturvaongelmien vuoksi. Voit silti ottaa sen käyttöön luotettavilla verkkosivuilla. Lue lisää.

Monet verkkosivut käyttävät Java-sovelmia vuorovaikutteisen sisällön, kuten pelien, näyttämiseen. Ennen kuin Java-sovelmia voidaan käyttää Firefoxissa, Java-liitännäinen tulee olla asennettu ja otettu käyttöön. Java on ohjelmointikieli, jota voidaan suorittaa Windowsilla, Macilla, Linuxilla ja muilla tietokonejärjestelmillä. Tässä artikkelissa kerrotaan Javan asentamisesta ja päivittämisestä ja sen ottamisesta käyttöön Firefoxissa.

Javan asentaminen tai päivittäminen

Asentaminen tai päivittäinen käsin

1. Avaa java.comin lataussivu.
  2. Napsauta Free Java Download (Javan ilmainen lataus) -painiketta.
  3. Aloita Javan asennusohjelman lataaminen tietokoneellesi napsauttamalla Agree and Start Free Download (Hyväksy ja aloita ilmainen lataus) -painiketta.
  4. Aloita Javan asennus avaamalla lataamasi tiedosto.

Automaattinen päivitys

Javan Windows-versio sisältää päivitysominaisuuden, joka etsii ajoittain päivityksiä ja ilmoittaa, kun päivitys on asennettavissa.

Huomaa: Estä mahdolliset tietoturvariskit ja säästä levytilaa, poistamalla vanhat asennettuna olevat Java-versiot. Voit lukea lisätietoja Javan ohjesivulta How do I uninstall Java on my Windows computer?.

Mac OS X 10.6 ja vanhemmilla

Java sisältyy käyttöjärjestelmän asennukseen. Java päivitetään Mac OS X:n ohjelmistopäivitystoiminnolla.

Mac OS X 10.7 ja uudemmilla

Java ei ole oletuksena asennettu. Voit ladata Javan uusimman version java.comin lataussivulta. Lue Javan englanninkieliseltä tukisivulta järjestelmävaatimukset ja asennusohjeet.

Voit päivittää Javan Macisi Järjestelmäasetuksissa. Napsauta Java-kuvaketta käynnistääksesi Javan ohjauspaneelin, mene Update (Päivitä) -välilehdelle ja napsauta Update Now (Päivitä nyt) -painiketta. Lue Javan tukisivulta lisätietoja.

Katso Java-liitännäisen asennusohjeet oracle.comissa saadaksesi ohjeita Javan asentamiseen Linux-järjestelmillä.

Javan testaaminen

Voi tarkistaa, onko Java asennettu ja otettu käyttöön Firefoxissa käymällä jollakin näistä Javan testisivustoista:

Sivuilla käytäessä on Javan suorittaminen mahdollisestiyleensä sallittava erikseen. Artikkelissa Javan käynnistäminen sen ollessa estetty kerrotaan ohjeet tähän. Saatat myös nähdä Javan turvallisuuskehotteen tai varoituksen, joka kysyy haluatko käynnistää Javan. Javan turvallisuusvaroituksista voit katsoa lisätietoa Javan englanninkielisiltä ohjesivulta What should I do when I see a security prompt from Java?

Javan ottaminen käyttöön

Jos Java ei toimi, varmista, että Java-liitännäinen on otettu käyttöön Lisäosien hallinnassa:

1. Napsauta Valikko-painiketta Kuvaa "Fx57menu" ei ole olemassa., napsauta seuraavaksi Fx57Addons-icon Lisäosat ja valitse Liitännäiset.
  2. Napsauta Java(TM) Platform -liitännäistäJava Plug-in 2 for NPAPI Browsers (Mac OS 10.5 & 10.6) tai Java Applet Plug-in (Mac OS 10.7 ja uudemmat)Java-liitännäistä.
  3. Napsauta Ota käyttöön-painiketta (jos painikkeessa lukee Poista käytöstä, Java on jo käytössä).
  1. Napsauta Valikko-painiketta Kuvaa "Fx57menu" ei ole olemassa., napsauta seuraavaksi Fx57Addons-icon Lisäosat ja valitse Liitännäiset.
  2. Napsauta Java(TM) Platform -liitännäistäJava Applet Plug-inJava -liitännäistä.
  3. Jos Java on estetty, avaa alasvetovalikko napsauttamalla Älä käynnistä koskaan. Valitse vaihtoehto Käynnistä aina. (Jos ainoa valittavissa oleva vaihtoehto on Kysy käynnistetäänkö, on Javan käyttö estetty turvallisuussyistä. Katso lisätietoa artikkelista Javan käynnistäminen sen ollessa estetty.)
  1. Napsauta Valikko-painiketta Kuvaa "Fx57menu" ei ole olemassa., napsauta seuraavaksi Fx57Addons-icon Lisäosat ja valitse Liitännäiset.
  2. Napsauta Java(TM) Platform -liitännäistäJava Applet Plug-inJava -liitännäistä.
  3. Jos Java on estetty, avaa alasvetovalikko napsauttamalla Älä käynnistä koskaan. Valitse tapa, jolla Java käynnistetään. Suositeltu asetus (ja oletusasetus) on Kysy käynnistetäänkö, joka sallii Firefoxin käynnistävän Javan, mutta kysyy siihen joka kerran luvan.
Huomaa: Ota käyttöön vain "Java(TM) Platform" -liitännäinen, jos se on poistettu käytöstä. "Java Deployment Toolkit" -liitännäistä käyttävät Java-kehittäjät tarkistaakseen Javasi version tai testatakseen Java-sovelmiaan. Sen ei tarvitse olla käytössä, jotta Java toimisi.

Vianetsintä

Jos Java on asennettu, mutta ei toimi, voit yrittää seuraavia toimia:

Java-liitännäinen ei näy Lisäosien hallinnassa

Jos Java-liitännäinen ei näy lisäosien hallinnassa, vaikka Java on asennettu, yritä seuraavia toimia järjestyksessä yksi kerrallaan. Tarkista jokaisen vaiheen jälkeen ratkesiko ongelma käynnistämällä Firefox uudelleen. Jos ongelma ei poistunut, jatka seuraavaan vaiheeseen:

Poista pluginreg.dat-tiedosto

Kun Firefox on kokonaan suljettu, poista (tai uudelleennimeä) pluginreg.dat -tiedosto, joka sijaitsee Firefoxin profiilikansiossa (tiedosto luodaan uudelleen, kun käynnistät Firefoxin. Kaikki käytöstä poistamasi liitännäiset otetaan kuitenkin uudelleen käyttöön. Katso tarkempia ohjeita artikkelista Korjaa liitännäisistä aiheutuvia yleisiä ongelmia.

Varmista, että Firefox ei ole 32-bittisessä tilassa

Java 7 -liitännäinen toimii ainoastaan 64-bittisillä selaimilla. Varmista siis, että et käytä Firefoxia 32-bittisessä tilassa.

1. Avaa Ohjelmat-kansio Finderissa
  2. Valitse Tietoja

Varmista, että valintaruutu vaihtoehdon Avaa 32-bittisessä tilassa edessä ei ole valittu (jos se on valittu, poista valinta).

Varmista, että Java on otettu käyttöön Java Control Panelissa

Alkaen Javan versiosta 7, Java Control Panel sisältää tietoturvallisuusvalinnan Enable Java content in the browser (Salli Java-sisältö selaimessa), joka on valittuna oletusarvoisesti. Valinnan poistaminen estää Java-applettien suorittamisen kaikissa selaimissa, eikä Java-liitännäinen enää näy Firefoxin Lisäosien hallinnassa. Varmista, että vaihtoehto Enable Java content in the browser on valittu Java Control Panelin Security-välilehdessä. Lisätietoja saa Javan englanninkieliseltä sivulta How do I enable Java through the Control Panel?.

Varmista, että Javan 32-bittinen versio on asennettu

Jos sinulla on 64-bittinen Windows ja ainoastaan Javan 64-bittinen versio on asennettuna, ei Java-liitännäinen ole käytettävissä. Nykyiset Firefoxin julkaisut ovat 32-bittisiä selaimia ja vaativat Javan 32-bittisen version.

Varmista, että liitännäisten etsimistä ei ole poistettu käytöstä

Mozillan selaimet käyttävät liitännäisten etsimistä (plugin scanning) asennettujen liitännäisten paikallistamiseen. Varmista, että plugin.scan.plid.all -ominaisuutta ei ole poistettu käytöstä:

1. Kirjoita osoitepalkkiin about:config ja paina EnterReturn.
    Varoitussivu saattaa avautua. Napsauta Hyväksyn riskin!Hyväksy riski ja jatka, jolloin about:config-sivu avautuu.
  2. Etsi ominaisuus plugin.scan.plid.all
  3. Jos ominaisuuden arvoksi on asetettu false, napsauta ominaisuutta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Palauta oletusarvo.

Poista JavaFX jos se on asennettu

Joissain tapauksissa vanhemman Java-version päivittäminen versioon Java 7 Update 10 tai uudempaan poistaa Java(TM) Platform -liitännäisen tunnistamisen. Tämä voi johtua Javan ja JavaFX:n välisestä konfliktista, joka estää Java-liitännäisen rekisteröimisen. Voit korjata tämän ongelman poistamalla JavaFX:n. Lue lisätietoja java.comin tukisivulta.

Muita ratkaisuja

Jos Java on asennettu ja otettu käyttöön (katso jäljempänä), mutta ei toimi oikein, yritä seuraavaa:

Poista vanhentuneiden Java-liitännäisten tiedostot

Varmista, että Java(TM) Platform -liitännäisestä ei ole löydetty useita eri versioita. Jos esimerkiksi Java 7 Update 51 on asennettuna, Java(TM) Platform -liitännäisen pitäisi olla Lisäosien hallinnassa luetteloituna Java(TM) Platform SE 7 U51. Jos näet luetteloituna muita Java(TM) Platform -versioita, poista nämä vanhemmat asennukset. Lisäohjeita saat Javan englanninkielisestä artikkelista How do I uninstall Java on my Windows computer?. Voit poistaa ne myös käsin (ohjeita saat artikkelista Korjaa liitännäisestä aiheutuvia yleisiä ongelmia

Tarkista muut ohjelmat, jotka voivat estää Javan toiminnan

Vaikka Java on asennettu ja otettu käyttöön Firefoxissa, muut ohjelmat voivat estää sen tai Java-liitännäisen toiminnan. Esimerkiksi:

• ZoneAlarm Pro ohjelmiston palomuuri voi estää Javan. Lisätietoa Javan sallimisesta tässä ohjelmassa saat englanninkieliseltä ZoneAlarm Pro foorumilta.
  • Firefoxin NoScript-laajennus estää Javan. Katso lisätietoa englanninkieliseltä sivulta NoScript FAQ.

Muut sivustot

• Englanninkielinen Java FAQs -sivu tarjoaa vastauksen joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Perustuu mozillaZinen informaatioon Java (mozillaZine KB)