Toepassingen uitzonderen van Mozilla VPN-bescherming

Apps uitzonderen is een functie van Mozilla VPN, waarmee u kunt kiezen welke apps rechtstreeks met het internet verbinden en welke met de VPN beschermd moeten worden. Op deze manier kunt u uw gevoelige gegevens beschermen met VPN-versleuteling, terwijl u andere services die mogelijk niet compatibel zijn of geen optimale prestaties leveren als u met de VPN verbonden bent gewoon kunt benaderen. U kunt bijvoorbeeld VPN gebruiken voor uw browser, maar deze omzeilen voor uw online gamen, dat verminderde prestaties kan geven als u via een VPN werkt.

In dit artikel leest u hoe u app-uitzonderingen en de voordelen ervan gebruikt voor online privacy en beveiliging.

Waarschuwing: deze functie is momenteel beschikbaar op Windows-, Android- en Linux-apparaten. Op macOS- en iOS-apparaten dient u handmatig de VPN uit te schakelen als u een toepassing gebruikt die niet compatibel is of geen optimale prestaties levert als u bent verbonden via VPN.

Apps uitzonderen van VPN-bescherming

Om toepassingen van VPN-bescherming uit te zonderen, dient u de instellingen voor app-toestemmingen te wijzigen:

1. Open Mozilla VPN en ga naar Instellingen.
    App exclusion - settings
  2. Selecteer Apps uitzonderen.
    Exclude Apps VPN
  3. Onder Apps uitzonderen hebt u de opties Te overwegen apps en Alles wissen. Plaats vinkjes bij de apps waarvan u niet wilt dat de gegevens via de VPN-tunnel gaan.
    Noot: als u opnieuw wilt beginnen en al uw gekozen apps wilt deselecteren, selecteer dan op de optie Alles wissen.
    Apps to consider
  4. Mooi! Een succesbericht bevestigt dat de geselecteerde apps niet meer via de VPN worden geleid en voortaan rechtstreeks met het internet zullen verbinden.
    App exclusion - success
In Linux worden app-uitzonderingen alleen ondersteund als wordt voldaan aan de volgende twee voorwaarden:
  • Controlegroep versie 1 is ergens gemount (dit zou het geval moeten zijn voor Debian-gebaseerde distributies).
  • De gebruiker voert een desktopomgeving uit op basis van GTK. Dit omvat GNOME, MATE, Unity en Cinnamon (merk op dat KDE en XFCE ontbreken).

Veelgestelde vragen

Waarom kan ik het menu app-toestemmingen niet zien in de instellingen in Linux?

In Linux is de functie Apps uitzonderen alleen beschikbaar als aan de voorwaarden in bovenstaande noot wordt voldaan.

Waarom zou ik bepaalde toepassingen willen uitzonderen?

Het gebruik van een VPN kan de prestaties van bepaalde online games en streaming-apps beïnvloeden, omdat de toegevoegde routering uw internetverbinding kan vertragen. Daarnaast kunnen sommige bankierapps verbindingen via een VPN niet toestaan vanwege veiligheidsredenen.

Waarom kan mijn uitgezonderde app geen verbinding maken met het internet?

Sommige uitgezonderde apps moeten herstart worden als Mozilla VPN weer is ingeschakeld.

Waarom kan ik geen apps uit de Microsoft Store aan de lijst met uitgezonderde apps toevoegen?

Microsoft Store-apps (niet-win32 oftewel UWP-apps) worden niet ondersteund.

Waarom staat mijn app niet in de lijst?

Als beschikbare optie voor onze Windows-gebruikers kunt u naar de onderkant van de lijst scrollen en de ontbrekende toepassing handmatig toevoegen.