Thunderbird de standaard e-mailclient maken

Als Thunderbird als de standaard e-mailtoepassing van uw systeem is ingesteld, zal dit in andere toepassingen (zoals tekstverwerkers en webbrowsers) worden opgenomen. Als u bijvoorbeeld op de koppeling van een e-mailadres (zoals ‘e-mail@example.com’) op een webpagina klikt of een e-mailfunctionaliteit aanroept vanuit een tekstverwerker (zoals ‘Verzenden naar’), zal Thunderbird worden gestart en een berichtopstelvenster openen.

Helaas bestaat er een grote variabiliteit tussen besturingssystemen en toepassingen betreffende het vastleggen van de standaard e-mailtoepassing. Als de suggesties op deze pagina uw probleem niet oplossen, raadpleeg dan de documentatie van de specifieke toepassing of het besturingssysteem voor instructies over het instellen van de standaard e-mailclient. Zie voor meer tips ook het artikel Default mail client (en) op de website van MozillaZine.

Thunderbird verplichten tot controleren of het de standaardclient is

Thunderbird kan zo worden ingesteld dat bij het opstarten ervan wordt gecontroleerd of het de standaard e-mailclient van het besturingssysteem is.

1. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
  2. Selecteer het tabblad Algemeen op het paneel Geavanceerd.
  3. Zorg ervoor dat ‘Altijd tijdens het opstarten controleren of Thunderbird de standaard e-mailclient is’ is aangevinkt.
  4. Klik op Nu controleren om direct te controleren of Thunderbird als de standaard e-mailclient is ingesteld.

Thunderbird check if default menu

• Als u Thunderbird als de standaardclient voor e-mail, nieuwsgroepen of feeds wilt instellen, plaats dan een vinkje in de overeenkomende vakjes en klik op OK. Als een vakje grijs is, is Thunderbird reeds als standaardclient voor deze functie ingesteld.
  • Als u Thunderbird als standaardclient instelt, dienen andere toepassingen (zoals uw webbrowser of toepassing voor tekstverwerking) mogelijk opnieuw te worden gestart om de wijzigingen van kracht te laten worden.

Thunderbird instellen als de standaardtoepassing van het besturingssysteem

1. Klik op de knop Start van Windows, en klik daarna op het pictogram Configuratiescherm om het Configuratiescherm van Windows te openen.
  2. Klik op het pictogram Software om de applet Software te openen.
  3. Klik aan de linkerkant van het venster op het pictogram Programmatoegang en -instellingen.
  4. Klik in in dit venster op het keuzerondje Aangepast om de categorie Aangepast uit te vouwen.
  5. Selecteer Mozilla Thunderbird onder Kies een standaardprogramma voor e-mails.
  6. Klik onder in het venster op OK.
  1. Klik op de knop Starten van Windows, en klik daarna op het pictogram Standaardprogramma’s.
  2. Klik op Uw standaardprogramma’s instellen.
  3. Klik onder Programma’s op Thunderbird.
  4. Klik op Dit programma als standaard instellen.
  5. Klik onder in het venster op OK.
  1. Open de toepassing Pc-instellingen door de knop Starten van Windows in te drukken en weer los te laten en daarna op het tandwielpictogram te klikken.
  2. Selecteer Zoeken en apps vanuit de zijbalk.
  3. Selecteer Standaard-apps vanuit de zijbalk.
  4. Klik op het pictogram onder de kop E-mail om keuzeopties te zien.
  5. Selecteer Thunderbird.
  1. Open de app Instellingen door de knop Starten van Windows in te drukken en weer los te laten en daarna op het tandwielpictogram te klikken.
  2. Klik op het pictogram Apps, en klik daarna op Standaard-apps in de lijst.
  3. Klik op het pictogram onder de kop E-mail om keuzeopties te zien.
  4. Selecteer Thunderbird.

De bovenstaande instructies voor het laten controleren van Thunderbird of het de standaard e-mailclient is zouden de voorkeursinstelling van het besturingssysteem moeten hebben ingesteld. Als dit niet werkt, kunt u dit als volgt handmatig instellen:

1. Start de standaard e-mailtoepassing van Mac OS X (‘Mail’ genaamd, dat zich in de map /Applications bevindt.)
  2. Selecteer Mail > Voorkeuren vanuit het menu.
  3. Selecteer ‘Thunderbird’ in de keuzelijst Standaard e-maillezer in het tabblad Algemeen.
  4. Sluit Mail.

(Als voorbeeld gebruiken we Gnome:) ga naar Toepassingen > Bureaubladvoorkeuren > Geavanceerd > Standaardtoepassingen. Selecteer E-mailprogramma en voer het volgende in: thunderbird %s (Als Thunderbird niet in het PATH-statement van het systeem staat, geeft u de volledige padnaam op.)

Thunderbird instellen als standaardclient van een toepassing

In bepaalde gevallen (zoals bij Firefox in KDE Linux) worden de voorkeuren van het besturingssysteem niet door de toepassing gecontroleerd om de standaard e-mailtoepassing te bepalen. Als dat het geval is, moet u de standaardwaarde in de toepassing zelf instellen. Wend u tot de documentatie van de toepassing voor instructies.