Maildir in Thunderbird

Met optionele ondersteuning voor Maildir is een los bestand per e-mailbericht mogelijk (dat de gegevensindeling EML gebruikt), in tegenstelling tot de standaard monolithische bestandsindeling van één bestand per map die bekend is als mbox. NOOT - dit is NIET het volledige Maildir zoals de meeste gebruikers (met name Linux- of mailbeheerders) Maildir kennen. U kunt Thunderbird-accounts niet naar een mailservermap laten verwijzen, noch worden berichtvlaggen in e-mailberichten opgeslagen. Zie de wiki voor meer details.

Maildir is standaard uitgeschakeld, omdat er nog veel bugs zijn. Het is nog niet 100% gereed voor gebruikers.

Waarschuwing: het wordt aanbevolen Maildir uitgeschakeld te laten, tenzij u een gevorderde gebruiker die bereid is het risico op verlies van gegevens te nemen en weet hoe u voor het aanzetten van Maildir een back-up van uw e-mail kunt maken, en hoe deze kunt terugzetten als u problemen ervaart.

De rest van dit artikel geeft uitleg over de wijziging van de indeling en hoe u Maildir kunt testen.

Maildir is een belangrijke wijziging voor Thunderbird, omdat dit het opslagmechanisme voor e-mail wijzigt. De opslagindeling van één bestand per e-mailbericht biedt belangrijke voordelen:

• Back-ups zijn eenvoudiger en kleiner, omdat de hoeveelheid gegevens voor een back-up wordt teruggebracht tot slechts e-mailberichten die sinds de laatste back-up zijn gewijzigd.
  • Het is eenvoudiger voor antivirusprogramma’s om e-mailberichten in aparte bestanden te scannen, en geïnfecteerde e-mailberichten kunnen worden verwijderd zonder verlies van alle overige e-mail in de map, zoals dat tegenwoordig vaak gebeurt met antivirussoftware die geen meerdere e-mailberichten in één bestand kan verwerken.

Maildir aanzetten

Waarschuwing: nogmaals, deze functie is experimenteel en het wordt aanbevolen kennis te hebben van hoe u bugs kunt melden en hoe u een back-up van uw e-mail kunt maken en terugzetten voordat u Maildir aanzet.

Zo kunt u Maildir aanzetten:

1. Maak een back-up van uw e-mail.
  2. Klik in de menubalk op het menu Thunderbird en selecteer Instellingen.Klik op de menuknop Fx89menuButton en kies Instellingen.
  3. Selecteer het paneel Geavanceerd en vervolgens het tabblad Algemeen.
  4. Selecteer naast Type berichtenopslag voor nieuwe accounts: Eén bestand per bericht (maildir).

E-mailaccounts die vanaf nu worden aangemaakt, zullen Maildir gebruiken. Bestaande accounts blijven mbox gebruiken. Als u weer mbox wilt gebruiken voor nieuwe accounts, herinitialiseer dan de config-variabele.

Voor het wijzigen van een bestaande account naar het gebruik van maildir, zie dit blogbericht.

Meld een bug als u eventuele problemen met Maildir ervaart. Bekijk ook de al ingediende bugrapporten.