Mailinglijsten aanmaken en gebruiken

Een mailinglijst is een sublijst van een adresboek. Een adresboek kan meerdere mailinglijsten bevatten.
Elk contact in een adresboek dat een geldig e-mailadres heeft, kan in een mailinglijst worden geplaatst.
Een mailinglijst wordt gebruikt om één e-mailbericht naar een groep contacten te verzenden.

Een mailinglijst aanmaken

1. Open het Adresboek.
  2. Selecteer Bestand > {menu Nieuw > Mailinglijst.
  3. Voer een passende naam in voor de mailinglijst.
  4. Op dit moment hebt u twee opties:
    • Optie 1:
      1. Voer handmatig de e-mailadressen van uw contacten in.
      2. Typ één e-mailadres per regel.
        In deze lijst in dit venster kunt u geen e-mailadressen ordenen. Deze zullen in de toegevoegde volgorde verschijnen.
      3. Klik op OK zodra u klaar bent.
    • Optie 2:
      1. Voer geen e-mailadressen in via dit venster.
      2. Sluit het venster door op OK te klikken.
      3. Selecteer een adresboek met contacten die u in een mailinglijst wilt plaatsen.
      4. Markeer contacten door ze te markeren.
      5. Diverse contacten selecteren: houd de CtrlCommand-toets ingedrukt en klik met de linkermuisknop op de gewenste contacten.
      6. Een blok selecteren: selecteer het eerste contact, houd de Shift-toets ingedrukt en selecteer het laatste contact.
      7. Klik terwijl u de muisknop ingedrukt houdt met de linkermuisknop op de geselecteerde contacten om ze op te pakken.
      8. Sleep de contacten naar links en houd de muiscursor boven de mailinglijst.
      9. Laat de muisknop los om contacten in de mailinglijst te plakken.

Als de contacten zich nog niet in het geselecteerde adresboek bevonden, worden deze ook in het verbonden adresboek ingevoerd.
De onderstaande afbeelding toont een voorbeeld van een nieuwe mailinglijst met de naam ‘Test’. Het is een mailinglijst in het Persoonlijke adresboek.

Mailing List add contacts

E-mail opstellen via een mailinglijst

Er zijn twee methoden die verschillende resultaten opleveren.

Via het adresboek

Zoek in de e-mailwerkbalk naar ‘Adresboek’.

1. Klik op Adresboek om het te openen.
  2. Selecteer de mailinglijst.
  3. Klik op de knop Opstellen.

Er wordt een nieuw venster voor het opstellen van een bericht geopend, en elk contact in de mailinglijst verschijnt in een apart Aan-veld. Hierdoor kunt u indien gewenst een naam verwijderen.
Mogelijk dient u ook handmatig Bcc voor elk e-mailadres te selecteren, aangezien uw contacten mogelijk niet willen dat u hun e-mailadressen verspreidt.
Voer het onderwerp in; stel het e-mailbericht op en klik op Verzenden.

Via een nieuw op te stellen bericht

Zoek in de e-mailwerkbalk naar de knop ‘Opstellen’.

1. Klik op de knop Opstellen.
    Er wordt een nieuw venster voor het opstellen van een bericht geopend, en aan de linkerkant zou de ‘Adressenzijbalk’ moeten staan.
    • Als u de Adressenzijbalk niet kunt zien, dient u deze in te schakelen.
      • Klik op Beeld > Adressenzijbalk of gebruik de toets F9 om de weergave in/uit te schakelen.
  2. Selecteer het adresboek dat de mailinglijst bevat.
  3. Selecteer de mailinglijst.
  4. Klik op de knop Toevoegen aan Bcc of een andere optie.

Mailing Lists

Hierdoor wordt de mailinglijst als de naam ervan toegevoegd. Individuele contacten kunt u niet zien. DIt bespaart de noodzaak voor het wijzigen van bv. Aan naar Bcc, maar via deze methode kunt u geen namen in het e-mailbericht bewerken.
Voer het onderwerp in; stel het e-mailbericht op en klik op Verzenden.

Twee contacten toevoegen die hetzelfde e-mailadres gebruiken

Een voorbeeld:
In uw adresboek hebt u twee personen met hetzelfde e-mailadres.
a) Bob Smit heeft het e-mailadres “desmits@domein”.
b) Jan Smit heeft het e-mailadres “desmits@domein”.

Deze twee personen kunnen zich prima in een adresboek bevinden, maar het vermelden in een mailinglijst zal volgens de gebruikelijke methode niet werken. Doe daarom het volgende om ze in de mailinglijst te plaatsen.

Selecteer een van beide personen in het adresboek en bewerk het e-mailadres. In het voorbeeld wordt vooraan de letter A geplaatst.
Jan Smit heeft daardoor het e-mailadres Adesmits @ domein.

Verplaatst nu beide personen naar de mailinglijst. Omdat beide e-mailadressen niet hetzelfde zijn, worden ze naar demailinglijst verplaatst. Eenmaal daar selecteert u de mailinglijst en dubbelklikt u op Jan Smit om het e-mailadres te bewerken door de ‘A’ te verwijderen. Klik op OK zodra u klaar bent.

U zou nu twee personen die hetzelfde adres delen in de mailinglijst moeten hebben, en als u teruggaat en de adresboekvermeldingen controleert, zullen deze juist zijn.