De Firefox voor Android-tabletbrowser gebruiken

Dit artikel beschrijft hoe u Firefox voor Android op tablets kunt gebruiken door de verschillen tussen de gebruikerservaring (ook bekend als UX) op tablets en telefoons te benoemen. De gebruikerservaring bij Firefox voor Android op een tablet biedt meer bedieningsmogelijkheden in de bovenste balk, zodat beter gebruik wordt gemaakt van het grotere scherm op tablets.

Noot: tablets met kleinere schermen dan 7" bieden niet de gebruikerservaring van tablets. Tablets met kleinere schermen dan 7", waaronder phablets zoals de Samsung Galaxy Note I, II en III, bieden de gebruikerservaring van telefoons; zie Aan de slag met Firefox voor Android.

De volgende afbeelding toont de interface van een Firefox voor Android-tablet in staande modus.

tablet 10 inch portrait top bar m26

De volgende afbeelding toont de interface van een Firefox voor Android-tablet in staande modus voor 7"-tablets:

tablet 7 inch portrait top bar m26

De navigatie en menu’s bevinden zich aan de bovenkant van het scherm, van links naar rechts, zoals getoond in de bovenstaande schermafbeeldingen:

• Tabbladpictogram - Geeft het aantal geopende tabbladen weer, tik hierop om tabbladen in de zijbalk te tonen. Om de tabbladen in liggende modus te verbergen veegt u naar links over de zwarte tabbladrand. Om de tabbladen in staande modus te verbergen veegt u omhoog op de huidige webpagina.
  • Locatiebalk - Tik op de locatiebalk om uw geschiedenis en bladwijzers te benaderen. Of typ een adres of zoekterm en tik op Enter op het softwaretoetsenbord om ernaartoe te gaan.
  • Pagina vernieuwen - Tik om de pagina opnieuw te laden.
  • Bladwijzer voor pagina maken - Tik op de ster om een pagina aan uw bladwijzerlijst toe te voegen. Op 7"-tablets wordt om schermruimte te besparen de ster in het menu weergegeven in plaats van boven in het scherm.
  • Hoofdmenu - Tik hierop om het menu van Firefox voor Android te benaderen (7"-tablets geven de bladwijzerster in het menu weer in plaats van in de bovenste balk).

Firefox is geoptimaliseerd voor Android-apparaten met alle schermgroottes! Hier wordt uitgelegd hoe u via de verbeterde tabletervaring van Firefox op het web kunt surfen.

Noot: de tabletervaring is van toepassing op apparaten met een schermgrootte van 7" (17,78 cm) of groter. Tablets met een kleinere schermgrootte dan 7" (waaronder phablets zoals de Samsung Galaxy Note I, II en III) gebruiken de ervaring van telefoongebruikers; zie Aan de slag met Firefox voor Android.

Bladwijzers

Tik op het sterpictogram om uw favoriete pagina’s op te slaan, zodat u ze later kunt bekijken. Om een bladwijzer te verwijderen bezoekt u de pagina die u wilt verwijderen en tikt u vervolgens nogmaals op de ster.

bookmarks tablet

• Als het scherm van uw tablet kleiner is dan 10", tik dan op de menuknop om de bladwijzerknop (ster) te zien.
Uw bladwijzers benaderen: tik op de adresbalk om het startscherm zichtbaar te maken, van waaruit u uw bladwijzers kunt benaderen.

Geschiedenis

In Firefox wordt uw navigatiegeschiedenis op maand geordend en kunt u websites bekijken die u vandaag, gisteren of de afgelopen week hebt bezocht. Om uw navigatiegeschiedenis te bekijken, tikt u op de adresbalk om het startscherm zichtbaar te maken, en veegt u daarna naar het paneel Geschiedenis. Draai uw tablet naar liggende weergave om uw geschiedenis gegroepeerd op maand te zien.

history tablet 43

Adresbalk

Tik op de adresbalk om uw startscherm zichtbaar te maken, op het web te zoeken of het adres van een website in te voeren.

tablet url

• Uw startscherm zichtbaar maken: op de adresbalk tikken maakt uw startscherm zichtbaar, waar u uw bladwijzers, leeslijst, tabbladen die u met andere apparaten hebt gesynchroniseerd, en uw meest bezochte websites kunt benaderen.
home screen tablet
  • Zoekopdrachten starten: doorzoek het web, uw bladwijzers, geschiedenis of open tabbladen, alles vanuit één plek. Voer gewoon uw zoekterm in en Firefox toont de overeenkomende resultaten terwijl u typt.
  • Een webadres invoeren: voer het adres in van een website die u wilt bezoeken.

Tabbladen

In Firefox voor Android kunt u meerdere tabbladen openen op uw tablet. Uw open tabbladen verschijnen op de tabbladenstrook boven de werkbalk.

tablet browsing

Nieuwe tabbladen openen

Klik op het plussymbool + om een nieuw tabblad te openen.

new tab tablet
U kunt een koppeling ook als een nieuw tabblad openen door deze even ingedrukt te houden en daarna Koppeling openen in nieuw tabblad te kiezen vanuit het menu.

Open tabbladen weergeven

Scroll naar links of naar rechts op de tabbladenstrook om uw andere geopende tabbladen weer te geven.

Om een galerij van uw geopende tabbladen weer te geven:

1. Tik op het tabbladnummer:

tab number tablet
  2. Al uw geopende tabbladen verschijnen in galerijweergave.

tab gallery
  3. Van hieruit kunt u ook op het pictogram Privénavigatie tikken om een privétabblad te openen voor websites die u niet in uw geschiedenis bewaard wilt hebben.

private browsing tablet

Tabbladen sluiten

Om een tabblad te sluiten:

• Tik op de x in de rechterbovenhoek van het tabblad.
  • Tik vanuit de tabbladenlijstweergave op de x in de hoek van elk tabblad. Als u meerdere tabbladen hebt geopend, veegt u elk tabblad opzij om het te sluiten.

Menuknop

Tik hierop om andere functies van Firefox te gebruiken, zoals het verzenden van inhoud naar uw Chromecast of Roku, of het wijzigen van uw instellingen of aanpassingen.

Waarschuwing: als u het menupictogram niet op uw werkbalk ziet, komt dit doordat uw apparaat al een ingebouwde menuknop in de hardware bevat. Gebruik in dat geval de ingebouwde menuknop. Zie Firefox-menupictogram ontbreekt op Android - Het menu benaderen voor meer informatie.

Knop Vernieuwen

Tik op deze knop om nieuwe wijzigingen op een pagina te zien.

reload tablet

Tabbladen delen en synchroniseren

Nu de basis bekend is, kunt u Tabbladen gebruiken in Firefox voor Android bekijken voor informatie over het delen en synchroniseren van uw tabbladen.