Datum- en tijdopmaak in Thunderbird aanpassen

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Dit artikel beschrijft hoe u de datum- en tijdopmaak in Thunderbird kunt aanpassen met regionale instellingen of door voorkeuren te overschrijven.

De datum- en tijdopmaak in Thunderbird kiezen die is gedefinieerd door de taal van het besturingssysteem of de toepassing

Standaard gebruikt Thunderbird de datum- en tijdopmaak volgens de regionale instellingen van uw besturingssysteem. Als u meerdere taalpakketten voor Thunderbird hebt geïnstalleerd en als de regionale instellingen van uw besturingssysteem afwijken van uw gebruikersinterfacetaal van Thunderbird, kunt u ook kiezen voor de taal van de toepassing voor Datum- en tijdopmaak:

≡ > Opties > Algemeen > Taal & Vormgeving > Datum- en tijdopmaak >
(•) Taal van toepassing: Nederlands (Nederland)
(  ) Taal van regionale instellingen: Engels (Verenigde Staten)

Noot: u dient Thunderbird opnieuw te starten om wijzigingen aan de datum- en tijdopmaak door te voeren!

Dit wordt weergegeven in de onderliggende Thunderbird-voorkeur:

intl.regional_prefs.use_os_locales = true (standaard: de taal van de regionale instellingen van het besturingssysteem gebruiken)

intl.regional_prefs.use_os_locales = false (aangepast: de huidige taal van toepassing van Thunderbird gebruiken)

Thunderbird maakt vervolgens de datum en tijd op volgens uw regionale keuze, bijvoorbeeld:

• Engels (Verenigde Staten): 01/02/2022, 12 PM
  • Nederlands (Nederland): 02-01-2022, 12:00

Hoewel dergelijke regionale opmaken in de oorspronkelijke regio’s goed begrepen kunnen worden, kunnen ze in een internationale context verschillend uitgelegd worden, bijvoorbeeld vanwege de omkering van dag en maand in Noord-Amerika, of (als u daaraan gewend bent) de afwezigheid van omkering in de rest van de wereld, of het gebruik van puntjes als scheidingstekens. Tegelijkertijd kan de tijd 12 PM vragen oproepen of dat midden op de dag of middernacht is…

Als u dus op zoek bent naar een eenvoudige manier om uw datums en tijden te verhelderen, zonder terug te hoeven vallen op Zweedse regionale instellingen, komen de overschrijvingsvoorkeuren van de datum- en tijdopmaak in Thunderbird van pas.

Overschrijvingsvoorkeuren voor de datum- en tijdopmaak creëren met de Configuratie-editor van Thunderbird

Met de overschrijvingsvoorkeuren voor de datum- en tijdopmaak in Thunderbird kunt u datum- en tijdopmaken toepassen die anders zijn dan en afwijken van de instellingen die beschikbaar zijn in de regionale localisaties van uw besturingsysteem of Thunderbird. U dient deze voorkeuren te creëren en in te stellen op de opmaak van uw voorkeur.

Deze functie is beschikbaar vanaf Thunderbird 91, dat u binnenkort kunt downloaden van www.thunderbird.net (probeer het tot dat moment in Thunderbird 91 beta).

De volgende stringvoorkeuren worden ondersteund door het platform:

Voorkeur Voorbeeldwaarde Uitvoer Beschrijving
intl.date_time.pattern_override.date_short yyyy-MM-dd 2025-12-31 Korte datum
intl.date_time.pattern_override.date_medium Medium datum
intl.date_time.pattern_override.date_long Lange datum
intl.date_time.pattern_override.date_full Volledige datum
intl.date_time.pattern_override.time_short HH:mm 09:59 Korte tijd
intl.date_time.pattern_override.time_medium Medium tijd
intl.date_time.pattern_override.time_long Lange tijd
intl.date_time.pattern_override.time_full Volledige tijd
Noot:
  • Voor de voorkeurswaarden dient u geldige Unicode-datumveldsymbolen te gebruiken, zoals yyyy-MM-dd, zoals weergegeven in de Datumveldsymbooltabel.

De nuttigste voorkeuren zijn intl.date_time.pattern_override.date_short en intl.date_time.pattern_override.time_short. Deze voorkeuren worden bijvoorbeeld gebruikt om de datum/tijdstempels in de berichtlezer te maken, in combinatie met intl.date_time.pattern_override.connector_short, dat hieronder beschreven staat.

U kunt de in Thunderbird ingebouwde Configuratie-editor gebruiken om deze voorkeuren te creëren:

• > Opties > Algemeen > knop Configuratie-editor… helemaal onderaan.
  • Typ de volledige naam van de voorkeur die u wilt creëren in het zoekveld, bijvoorbeeld intl.date_time.pattern_override.date_short. Omdat de voorkeur niet bestaat, wordt deze in de resultatenlijst getoond als een nieuwe voorkeur, die u kunt creëren door eerst (•) String en vervolgens de knop + te selecteren.
  • U wordt vervolgens om een waarde gevraagd, en u kunt het patroon van de voorkeursopmaak ingeven, zoals yyyy-MM-dd (u kunt later de waarde altijd weer wijzigen).

Voer dan hetzelfde uit voor intl.date_time.pattern_override.time_short.

Onthoud dat u Thunderbird opnieuw moet starten om uw aangepaste datum- en tijdopmaakvoorkeuren door te voeren!

Het verbindingsteken tussen datum en tijd wijzigen (b.v. van komma naar spatie)

Wellicht wilt u ook wijzigen dat Thunderbird de datum en tijd met een komma verbindt. U dient dan eerst een voorkeur met de naam intl.date_time.pattern_override.connector_short te creëren.

De voorkeurswaarde voor het verbindingsteken dient plaatshouders voor datum en tijd tussen accolades te hebben.

• Datum: {1}
  • Tijd: {0}
  • Elke gewone weergavetekst dient tussen apostroffen te staan om ontleden en afgekorte weergave te voorkomen, maar sommige eenvoudige tekens zoals een spatie ( ) of komma (,) werken zonder apostroffen.
  • Blijkbaar volgt de opmaak de voorbeelden van datum-tijdcombinaties.

Enkele voorbeelden:

intl.date_time.pattern_override.connector_short = {1} {0} (enkele spatie tusssen plaatshouders)
Resultaat voor de combinatie korte datum-korte tijd (zoals gebruikt in de berichtweergave): 2021-06-24 21:00

intl.date_time.pattern_override.connector_short = {1}'T'{0}
Resultaat voor de combinatie korte datum-korte tijd: 2021-06-24T21:00

U dient Thunderbird opnieuw te starten om gebruik van uw nieuwe verbindingsteken door te voeren!