Template:Tracking

Revideringsinformation
  • Reviderings-ID: 85555
  • Skapad:
  • Skapare: Andreas Pettersson
  • Kommentar: Översatt till svenska
  • Granskad: Nej
  • Redo för översättning: Nej
Revideringsinnehåll

De flesta större webbplatser spårar sina besökares beteende och säljar sedan eller tillhandahåller denna information till andra företag (som annonsörer). Firefox har en Spåra mig inte-funktion som berättar för webbplatser att du inte vill spåras. Den här artikeln förklarar vad spårning är, hur 'Spåra mig inte'-funktionen funngerar och hur man aktiverar den.

Vad är spårning?

Spårning är en term som omfattar många olika metoder som webbplatser, annonsörer och andra använder för att lära sig om ditt surfbeteende. Detta inkluderar information om vilka webbplatser du besöker, saker du gillar, ogillar och köper. De använder ofta denna information för att visa annonser, produkter eller tjänster som är särskilt riktade till dig.

Se vem som spårar dig på nätet: Hämta tillägget Lightbeam för Firefox

Hur fungerar funktionen 'Spåra mig inte'?

När du aktiverar funktionen 'Spåra mig inte', berättar Firefox för alla webbplatser som du besöker (liksom deras annonsörer och andra innehållsleverantörer) att du inte vill att ditt surfbeteende spåras. Att hedra denna inställning är frivillig - enskilda webbplatser är inte skyldiga att respektera det. Webbplatser som följer inställningen bör automatiskt sluta spåra ditt beteende utan vidare åtgärder från dig.

Aktivera 'Spåra mig inte' kommer inte påverka din förmåga att logga in på webbplatser eller orsaka att Firefox glömmer din privata information - till exempel innehållet i kundvagnar, platsinformation eller inloggningsuppgifter.

Obs: Du kan se mindre relevant reklam på webbplatser om du har alternativet 'Spåra mig inte' aktiverat.