Hoe weet ik of mijn verbinding met een website is beveiligd?

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 110386
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

De website-identiteitsknop is een beveiligingsfunctie van Firefox die u meer informatie geeft over de websites die u bezoekt. Hierdoor kunt u snel te weten komen of de verbinding met de website die u bekijkt is versleuteld, en in sommige gevallen wie de eigenaar van de website is en wie dit heeft geverifieerd. De knop kan u helpen kwaadwillende websites te vermijden die proberen belangrijke gegevens van u te verkrijgen.

De website-identiteitsknop bevindt zich in de locatiebalk, links van het internetadres.

site identitysite identity fx39 Linux en

Tijdens het bekijken van een website zal de website-identiteitsknop eruitzien als een van vijf pictogrammen - een grijze wereldbol, een grijze waarschuwingsdriehoek, een oranje waarschuwingsdriehoek, een grijs hangslot, of een groen hangslot. Op een van deze pictogrammen klikken zal informatie over de identiteit en beveiliging van de website weergeven.

identity icons toc order

Door op de knop Meer informatie in het pop-uppaneel te klikken, worden meer details over de privacy- en beveiligingsinstellingen van die website zichtbaar, zoals certificaatgegevens, cookies en de geschiedenis van uw opgeslagen wachtwoorden.

De website-identiteitsknop verschijnt in uw adresbalk om beveiligingsinformatie te geven over websites die u bezoekt. Hierdoor kunt u snel te weten komen of de verbinding met de website die u bekijkt is versleuteld, en in sommige gevallen wie de eigenaar van de website is en wie dit heeft geverifieerd. De knop kan u helpen kwaadwillende websites te vermijden die proberen belangrijke gegevens van u te verkrijgen.

site identity

De website-identiteitsknop bevindt zich in de adresbalk, links van het internetadres. Bij het bezoeken van een website zal de website-identiteitsknop in de meeste gevallen een grijze wereldbol of een groen hangslot zijn.

http globe desktopgreen lock 42

In bepaalde bijzondere gevallen kan de knop ook een groen hangslot met een grijze waarschuwingsdriehoek, een grijs hangslot met een gele waarschuwingsdriehoek, of een grijs hangslot dat in rood is doorgestreept zijn.

blocked secure 42orange triangle grey lock 42unblocked mixed content 42

Door op de website-identiteitsknop te klikken, wordt het Beheercentrum zichtbaar, waarmee u identiteitsinformatie over de website kunt bekijken en beveiligingsinstellingen kunt wijzigen.

Grijze wereldbol

Een grijze wereldbol geeft het volgende aan:

• De verbinding tussen Firefox en de website is niet versleuteld en dient niet als veilig ten opzichte van afluisteren te worden beschouwd.
  • De website verstrekt geen identiteitsinformatie.

grey globe fx29grey globe fx39 Linux en

Veel websites bevatten de grijze wereldbol, omdat ze geen gevoelige gegevens over en weer hoeven door te geven en geen geverifieerde identiteiten of versleutelde verbindingen nodig hebben.

Noot: als u een bepaalde vorm van gevoelige gegevens verzendt (zoals bankiergegevens, creditcardgegevens, sofinummers etc.), hoort de website-identiteitsknop geen grijs wereldbolpictogram te zijn.

Grijze waarschuwingsdriehoek

Een grijze waarschuwingsdriehoek geeft het volgende aan:

• De website verschaft geen identiteitsinformatie.
  • De verbinding tussen Firefox en de website is slechts gedeeltelijk versleuteld, voorkomt geen afluisteren en is niet volledig beveiligd, omdat deze niet-versleutelde elementen bevat (zoals afbeeldingen, video of audio). Andere personen kunnen deze elementen bekijken of aanpassen, maar niet de hoofdinhoud van de webpagina (zoals tekst).

grey trianglegrey triangle fx39 Linux en

Oranje waarschuwingsdriehoek

Een oranje waarschuwingsdriehoek geeft het volgende aan:

• De website verschaft geen identiteitsinformatie.
  • De verbinding tussen Firefox en de website is slechts gedeeltelijk versleuteld en kan afluisteren niet voorkomen. De website bevat interactieve inhoud die niet is versleuteld (zoals scripts). Andere personen kunnen uw gegevens bekijken of het gedrag van de website aanpassen.

orange triangle fx29orange triangle fx39 Linux en

Dit impliceert dat u eerder ondanks de risico’s, het laden, weergeven of uitvoeren van gemengde actieve inhoud die over HTTPS is aangeboden voor de website hebt toegestaan. Zie Blokkering van gemengde inhoud in Firefox.

Door in het huidige tabblad naar een andere website te gaan en daarna terug te keren of door de website in een nieuw tabblad opnieuw te bezoeken, worden bepaalde HTTP-aanvragen omwille van minder bedreigingen weer geblokkeerd, het pictogram naar de vorige staat teruggezet (een grijze waarschuwingsdriehoek voor gemengde passieve inhoud, en anders een grijs of groen hangslot) en een pictogram voor het blokkeren van gemengde inhoud weergegeven. Voor meer informatie over blokkering van gemengde inhoud, zie Blokkering van gemengde inhoud in Firefox.

Noot: als u een bepaalde vorm van gevoelige gegevens verzendt (zoals bankiergegevens, creditcardgegevens, sofinummers etc.), hoort de website-identiteitsknop geen oranje waarschuwingsdriehoekpictogram te zijn.

Grijs hangslot

Een grijs hangslot geeft het volgende aan:

• Het adres van de website is geverifieerd.
  • De verbinding tussen Firefox en de website is versleuteld om afluisteren te voorkomen.

grey lock fx29grey lock fx39 Linux en

Als een domein is geverifieerd, betekent dit dat de mensen die de website beheren een certificaat hebben gekocht dat bewijst dat het domein niet wordt nagebootst (‘gespooft’). FacebookWikimedia Foundation bevat bijvoorbeeld dit type certificaat en een versleutelde verbinding, dus geeft de website-identiteitsknop een grijs hangslot weer. Wanneer u op het hangslot klikt, vertelt het dat u daadwerkelijk met facebook.comwikipedia.org bent veronden, zoals geverifieerd door VeriSign Inc.GlobalSign nv-sa. Ook verzekert het dat de verbinding is versleuteld, zodat niemand de verbinding kan afluisteren en op die manier uw FacebookWikipedia-aanmeldingsgegevens kan stelen.

Er wordt echter niet geverifieerd wie de daadwerkelijke eigenaar van het domein in kwestie is. Er is geen garantie dat facebook.comwikipedia.org daadwerkelijk aan het bedrijf FacebookWikimedia Foundation toebehoort. De enige zaken die worden gegarandeerd zijn dat het domein een geldig domein is, en dat de verbinding ermee is versleuteld.

Groen hangslot

Een groen hangslot geeft het volgende aan:

• Het adres van de website is geverifieerd via een Extended Validation (EV)-certificaat.
  • De verbinding tussen Firefox en de website is versleuteld om afluisteren te voorkomen.

green lock fx29green lock fx39 Linux en

Een groen hangslot plus de naam van het bedrijf of de organisatie in het groen betekent dat deze website een Extended Validation (EV)-certificaat gebruikt. Een EV-certificaat is een speciaal type websitecertificaat dat een significant rigoureuzer identiteitsverificatieproces vereist dan andere typen certificaten. Hoewel een grijs hangslot aangeeft dat een website een beveiligde verbinding gebruikt, geeft een groen hangslot aan dat de verbinding is beveiligd en dat de eigenaars van het domein zijn wie u verwacht dat ze zijn.

Met het EV-certificaat verzekert de website-identiteitsknop u bijvoorbeeld dat paypal.commozilla.org toebehoort aan Paypal Inc.Mozilla Foundation. Het hangslotpictogram wordt niet alleen groen op de Paypal-websiteofficiële Mozilla-website, het vouwt zich ook uit en geeft de naam van de eigenaar in de knop zelf weer.

Grijze wereldbol

Een grijze wereldbol geeft aan dat de verbinding tussen Firefox en de website niet is versleuteld, en daarom niet als veilig ten opzichte van afluisteren of man-in-the-middle-aanvallen dient te worden beschouwd.

globe url bar 42

Veel websites bevatten de grijze wereldbol, omdat ze geen gevoelige gegevens over en weer hoeven door te geven en geen geverifieerde identiteiten of versleutelde verbindingen nodig hebben.

Noot: verzend geen enkele vorm van gevoelige gegevens (zoals bankiergegevens, creditcardgegevens, sofinummers etc.) naar websites waarvan de website-identiteitsknop een pictogram met een grijze wereldbol bevat.

Groen hangslot

Een groen hangslot (met of zonder een naam van de organisatie) geeft het volgende aan:

• U bent zeker verbonden met de website waarvan het adres in de adresbalk wordt weergegeven; de verbinding is niet onderschept.
  • De verbinding tussen Firefox en de website is versleuteld om afluisteren te voorkomen.

green lock address bar 42

Een groen hangslot plus de naam van het bedrijf of de organisatie, ook in het groen, betekent dat deze website een Extended Validation (EV)-certificaat gebruikt. Een EV-certificaat is een speciaal type websitecertificaat dat een significant rigoureuzer identiteitsverificatieproces vereist dan andere typen certificaten.

site identitysite identity fx39 Linux en

Voor websites die EV-certificaten gebruiken, geeft de website-identiteitsknop zowel een groen hangslot als de juridische naam van het bedrijf of de organisatie en locatie van de eigenaar van de website weer, zodat u weet wie deze beheert. Zo is bijvoorbeeld te zien dat de Mozilla Foundation eigenaar is van mozilla.org.

Groen hangslot met grijze waarschuwingsdriehoek

Een groen hangslot met een grijze waarschuwingsdriehoek blocked secure 42 geeft aan de de website is beveiligd. Firefox heeft echter onveilige inhoud geblokkeerd, dus de website wordt mogelijk niet goed weergegeven of werkt niet helemaal goed. Zie Blokkering van gemengde inhoud in Firefox voor meer informatie. Dit is een probleem dat de ontwikkelaar van de website moet verhelpen.

Grijs hangslot met gele waarschuwingsdriehoek

Een grijs slot met een gele waarschuwingsdriehoek geeft aan dat de verbinding tussen Firefox en de website slechts gedeeltelijk is versleuteld en dat afluisteren niet wordt voorkomen.

grey lock yellow tri url bar 42

Voor informatie over wat ‘gedeeltelijk versleuteld’ betekent, zie Blokkering van gemengde inhoud in Firefox. Dit is een probleem dat de ontwikkelaar van de website moet verhelpen.

Noot: verzend geen enkele vorm van gevoelige gegevens (zoals bankiergegevens, creditcardgegevens, sofinummers etc.) naar websites waarvan de website-identiteitsknop een pictogram met een gele waarschuwingsdriehoek bevat.

Grijs hangslot in rood doorgestreept

Een grijs hangslot dat in rood is doorgestreept geeft aan dat de verbinding tussen Firefox en de website slechts gedeeltelijk is versleuteld en dat afluisteren of man-in-the-middle-aanvallen niet worden voorkomen.

lock red strikethrough 42

Dit pictogram zal niet verschijnen, tenzij u blokkering van gemengde inhoud hebt uitgeschakeld.

Noot: verzend geen enkele vorm van gevoelige gegevens (zoals bankiergegevens, creditcardgegevens, sofinummers etc.) naar websites waarvan de website-identiteitsknop een pictogram met een grijs hangslot dat in rood is doorgestreept bevat.