Een hoofdwachtwoord gebruiken met Synchronisatie

In de Engelstalige versie vervangt Primary Password de term Master Password. Firefox verwijdert terminologie uit de browser waarvan is vastgesteld dat deze mogelijk kwetsend of exclusief is. Meer info over waarom we dit in een aantal talen wijzigen.

Firefox bevat de optie voor het gebruik van een ‘hoofdwachtwoord’ om al uw opgeslagen wachtwoorden te beschermen. Wanneer een hoofdwachtwoord is ingeschakeld, worden uw opgeslagen wachtwoorden versleuteld en kunnen deze niet worden benaderd zonder het hoofdwachtwoord in te voeren. Zie Een hoofdwachtwoord gebruiken om opgeslagen aanmeldingen en wachtwoorden te beschermen voor meer informatie.

Hoe werkt mijn hoofdwachtwoord met Synchronisatie?

Bij het gebruik van Synchronisatie wordt uw aanmelding voor Firefox Accounts met uw opgeslagen wachtwoorden bewaard in de wachtwoordenbeheerder. Uw hoofdwachtwoord moet worden ingevoerd, zodat Synchronisatie uw Firefox-accountaanmelding kan benaderen. Als het hoofdwachtwoord eenmaal is ingevoerd, kan Synchronisatie ook uw andere opgeslagen wachtwoorden benaderen en deze met uw apparaten synchroniseren.

Wachtwoorden worden niet met Firefox voor Android gesynchroniseerd als een Hoofdwachtwoord is ingeschakeld.

Hoe worden mijn wachtwoorden veilig gehouden?

Als u wachtwoorden voor websites opslaat, worden deze door het hoofdwachtwoord versleuteld voordat ze op de computer worden opgeslagen, en daarna na het invoeren van uw hoofdwachtwoord ontcijferd zodra ze aan Synchronisatie worden doorgegeven. Synchronisatie gebruikt vervolgens uw ontcijferde wachtwoorden, en versleutelt deze opnieuw via een ander (en beter) versleutelingsschema dat op uw wachtwoord voor uw Firefox-account is gebaseerd, voordat de versleutelde versie online wordt verstuurd voor opslag op de Synchronisatieservers. De ontsleutelde versies van uw wachtwoord worden nooit online verzonden.

Hoewel Synchronisatie uw wachtwoorden online en op de Synchronisatieservers versleutelt, probeert het de wachtwoorden niet op het apparaat zelf te versleutelen – dat is de taak van het hoofdwachtwoord. Het hoofdwachtwoord zelf wordt niet tussen apparaten gesynchroniseerd, waardoor u een ander (of geen) wachtwoord op andere apparaten kunt of hoeft te gebruiken.

(Tip: verbeter de bescherming door op elk apparaat een hoofdwachtwoord in te schakelen. Zie hiervoor Een hoofdwachtwoord gebruiken om opgeslagen aanmeldingen en wachtwoorden te beschermen en Een hoofdwachtwoord gebruiken in Firefox voor Android.)

Beveiligingstip:

Kies altijd een sterk wachtwoord voor uw Firefox-account en zorg ervoor dat u dit niet verliest. Als u uw wachtwoord herinitialiseert nadat u het bent vergeten, hebt u geen toegang meer tot uw Synchronisatiegegevens, totdat u uw apparaat opnieuw synchroniseert met behulp van het nieuwe wachtwoord.