Problemen met agenda-updates in Thunderbird

Als een update van Thunderbird tot resultaat heeft dat Lightning (de agenda) niet werkt, vindt u hieronder misschien een vermelding van uw probleem en een manier om ermee om te gaan. (SeaMonkey-gebruikers kunnen deze instructies gebruiken, maar de details kunnen iets verschillen.)

Sommige Linux-distributies zoals Redhat en Fedora leveren (bundelen) Lightning samen met Thunderbird, en gebruikers zouden de onderstaande instructies moeten kunnen volgen. Linux-gebruikers met andere distributies die Lightning via de pakketbeheerder van de distributie hebben geïnstalleerd, hebben mogelijk instructies voor Linux-pakketten nodig.

Achtergrond: sinds versie 38 wordt de agenda-extensie Lightning gebundeld met Thunderbird, wat inhoudt dat de Lightning-extensie bij Thunderbird wordt geleverd en u de extensie niet hoeft te downloaden. Voor versies ouder dan Thunderbird 38 dient u de extensie te installeren vanaf de pagina Calendar versions.

Lightning verdwijnt na een Thunderbird-update (release- en bètaversies)

Dit kan gebeuren als de update van de add-on is vastgelopen. Maakt u zich geen zorgen om uw agendagegevens; deze worden niet beïnvloed en zijn weer beschikbaar nadat u deze stappen voor het herstellen van Lightning uitvoert:

1. Ga naar de sectie Geavanceerd van de optiesvoorkeuren van Thunderbird en klik op Configuratie-editor….
  2. Kopieer of begin met het intypen van extensions.installedDistroAddon.{e2fda1a4-762b-4020-b5ad-a41df1933103} in het zoekveld.
  3. Als extensions.installedDistroAddon... in de lijst met voorkeuren eronder aanwezig is, klik hier dan op met de rechtermuisknop en kies Herinitialiseren vanuit het contextmenu - de voorkeursinstelling is nu niet meer vetgedrukt en de waarde ervan is leeg.
  4. Sluit de editor, verlaat de optiesvoorkeuren van Thunderbird, open de Add-onbeheerder van Thunderbird en wissel naar de lijst met geïnstalleerde extensies.
  5. Als Lightning daar wordt vermeld, klik dan op Verwijderen rechts ervan.
  6. Herstart Thunderbird.

Nadat Thunderbird opnieuw is gestart, zal Lightning zijn hersteld en hebt u toegang tot uw agendagegevens.

Ik gebruik Linux en Lightning is verdwenen nadat Thunderbird is bijgewerkt (release- en bètakanaal)

Als u een Thunderbird-pakket gebruikt dat vanaf de Thunderbird-websie is gedistribueerd, is deze sectie niet op u van toepassing en dient u de bovenstaande sectie te gebruiken.

Sommige Linux-distributies bundelen Lightning niet met Thunderbird, zoals Ubuntu. Dat betekent dat u Lightning of via een pakket van uw distributie, of vanaf ATN hebt geïnstalleerd.

Raadpleeg in dat geval uw distributie voor een compatibel pakket. In het geval van ATN kan het gebeuren dat Linux-distributies Thunderbird-updates uitbrengen voordat een Lightning-versie voor die Thunderbird-versie beschikbaar is op ATN. Dit zorgt voor een incompatibele Lightning, en een defecte agendafunctionaliteit.

Als dit op u van toepassing is, kunt u overstappen naar een compatibel Lightning- (of Provider for Google)-pakket als dit vanaf uw distributie beschikbaar is.

Ubuntu:

1. Open de Add-onbeheerder van Thunderbird.
  2. Verwijder de Lightning-extensie.
  3. Installeer het pakket xul-ext-lightning: sudo apt install xul-ext-lightning.
  4. Herstart Thunderbird, en de agenda moet zijn hersteld.

Als het bovenstaande voor u niet werkt, raadpleeg dan de documentatie van uw distributie voor de exacte naam van het pakket of de benodigde opdrachten voor stap 3.

NB Op dit moment bieden sommige distributies alleen pakketten in het Engels. Neem contact op met uw distributie om een vertaald pakket te verkrijgen.

Lightning verschijnt weer na een Thunderbird-update, hoewel ik niet voor gebruik ervan had gekozen (release- en bètaversies)

Als Lightning weer verschijnt na een Thunderbird-update en u het niet wenst te gebruiken:

1. Open de Add-onbeheerder van Thunderbird en wissel naar de lijst met geïnstalleerde extensies.
  2. Klik op de knop Verwijderen rechts van het item Lightning.
  3. Herstart Thunderbird.

Dit zorgt ervoor dat Lightning na een Thunderbird-update niet meer wordt teruggezet. Als u in de toekomst van gedachten verandert, volg dan eenvoudig de instructies in de eerste sectie hierboven voor het herstellen van Lightning als dit ontbreekt (waarbij u de stappen 4 en 5 overslaat).

Na een Thunderbird-update staat de eerste dag van de week in de agendaweergaven ingesteld op zondag

Dit is gerelateerd aan een update van een gebundelde versie naar een versie van het ATN- (voorheen AMO) distributieplatform voor add-ons. Dit is vanaf Thunderbird 60.2.1 verholpen. Als u een eerdere versie gebruikt en dit probleem tegenkomt, voer dan een update uit of stel de eerste dag van de week naar wens opnieuw in:

1. Open de sectie Agenda in de optiesvoorkeuren van Thunderbird en wissel naar het tabblad Overzichten.
  2. Selecteer in het vervolgkeuzemenu Eerste dag van de week wat u wilt zien.

Als ik mijn gebruikersprofiel van een eerdere Thunderbird-versie met een nieuwere versie van Thunderbird gebruik, wordt Lightning niet bijgewerkt

Als u een nieuwere Thunderbird-versie downloadt in plaats van de automatische update af te wachten, of als u bijvoorbeeld iets in een bètaversie wilt testen en niet alles opnieuw wilt opbouwen, zou u een eerder gebruikt gebruikersprofiel kunnen gebruiken. Als u dat doet, zou de Lightning-versie moeten worden bijgewerkt zodra u Thunderbird met dat profiel start. Als dat niet gebeurt, kan herinitialiseren helpen - dit heeft geen invloed op uw agendagegevens.

1. Start Thunderbird met het geselecteerde gebruikersprofiel.
  2. Ga naar de sectie Geavanceerd van de optiesvoorkeuren van Thunderbird en klik op Configuratie-editor….
  3. Kopieer of begin met het intypen van extensions.installedDistroAddon.{e2fda1a4-762b-4020-b5ad-a41df1933103} in het zoekveld.
  4. Als deze vermelding in de lijst met voorkeuren eronder aanwezig is, klik hier dan op met de rechtermuisknop en kies Herinitialiseren vanuit het contextmenu - de voorkeursinstelling is nu niet meer vetgedrukt en de waarde ervan is leeg.
  5. Herstart Thunderbird.

NB Als u dit bijvoorbeeld doet voor het testen van een bètaversie en u wilt die versie van het profiel daarna in een eerdere versie van Thunderbird blijven gebruiken, zou u uiteindelijk dezelfde procedure weer in die Thunderbird-versie moeten uitvoeren. Om die reden wordt het aanbevolen om voor het testen van een bètaversie een apart(e) (kopie van het) gebruikersprofiel te gebruiken.

Ik gebruik Thunderbird Daily en Lightning lijkt niet te worden bijgewerkt, dus ik kan de nieuwste foutoplossingen niet zien (alleen Daily-kanaal!)

Als u Thunderbird Daily gebruikt, installeer Lightning dan niet via de Add-onbeheerder.

De beste versie van de add-on wordt op het Daily-updatekanaal automatisch gedistribueerd. Als u dus via de Add-onbeheerder installeert, zorgt dit ervoor dat de beste versie die was gebundeld niet wordt gebruikt.

Als u denkt dat dit op u van toepassing is, kunt u dit eenvoudig controleren en herstellen:

1. Open de Add-onbeheerder van Thunderbird.
  2. Wissel naar de lijst Extensies.
  3. Als de vermelding van Lightning in de lijst een optie Verwijderen heeft, hebt u de add-on over de bestaande heen geïnstalleerd (voor andere add-ons zou dit verwacht gedrag zijn en vereist dat geen actie, omdat hetzelfde doen deze volledig zou verwijderen).

Doe het volgende om dit te herstellen:

1. Druk voor Lightning op Verwijderen als dit aanwezig is.
  2. Herstart Thunderbird.

U ontvangt nu de meest recente en beste versie van Lightning bij elke update van Thunderbird Daily.