De foutmelding ‘Het bladwijzer- en geschiedenissysteem zal niet werken’ verhelpen

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 4797
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update - rewrite after metrics test
  • Beoordeeld: Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Dit artikel is van toepassing op Firefox 3.5 en hoger. Als u problemen met uw bladwijzers in Firefox 3.0.x ondervindt, zie dan Bladwijzers en werkbalkknoppen werken niet na upgraden voor een oplossing.

Ziet u deze foutmelding wanneer u Firefox start? -+Het bladwijzer- en geschiedenissysteem zal niet werken, omdat één van de bestanden van Firefox in gebruik is door een andere toepassing. Sommige beveiligingssoftware kan dit probleem veroorzaken.+- Dit treedt op wanneer het bestand (places.sqlite genaamd) dat uw bladwijzers en navigatiegeschiedenis bewaart niet door Firefox kan worden geopend. Dit artikel beschrijft twee mogelijke oplossingen.

Als u de bovenstaande foutmelding niet ziet, dient u in plaats hiervan een van de volgende artikelen te proberen:

Oplossing 1: uw computer herstarten

De meest voorkomende oorzaken van deze foutmelding zijn een ander programma dat het bestand gebruikt, of een probleem met het bestand dat werd veroorzaakt toen de computer onverwacht werd afgesloten (zoals bij stroomuitval). Het goede nieuws is dat herstarten van uw computer en opstarten van Firefox beide problemen oplost.

Oplossing 2: een nieuwe places-database aanmaken

Als herstarten van uw computer de zaken niet herstelt, kunt u dit oplossen door Firefox een nieuwe places-database voor u te laten aanmaken. Geen zorgen, dit is niet zo moeilijk als het lijkt.

Deel 1 – Uw profielmap openen

Firefox 3.6:

1. Klik boven in het Firefox-vensterin de menubalk op het menu Help en selecteer Probleemoplossingsinformatie…. Het tabblad Probleemoplossingsinformatie zal worden geopend.
      2. Klik onder de sectie Toepassingsbasics op Bijbehorende map openenTonen in Finder. Er zal een venster met uw profielbestanden worden geopend. Doe hier nog even niets mee – ga verder naar Deel 2.

Firefox 3.5:

Windows Vista en 7

1. Klik op de knop Starten van Windows en typ %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\ in het zoekveld onder in het menu Starten, zonder op Enter te drukken. Boven in het menu Starten zal een lijst van profielen verschijnen.
        2. Klik op het profiel met “default” in de naam om dit in een venster te openen.

Windows 2000 en XP

1. Klik op de knop Start van Windows en selecteer Uitvoeren….

2. Typ %APPDATA%\Mozilla\Firefox\Profiles\ en klik daarna op OK.

3. Er zal een venster met profielmappen worden geopend.
        4. Dubbelklik op de map met “default” in de naam om deze te openen.
      1. Open Finder en ga naar uw thuismap. Noot: uw thuismap is normaal gesproken de naam van uw Mac-gebruikersaccount.
      2. Open /Library/ vanuit uw thuismap, dan /Application Support/, dan /Firefox/ en tot slot /Profiles/. Uw profielmap bevindt zich in deze map.
      1. (Ubuntu) Klik op het menu Locaties in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteer Thuismap. Er zal een bestandsverkenner verschijnen.
      2. Klik op het menu Beeld en selecteer Verborgen bestanden tonen als dit nog niet is aangevinkt.
      3. Dubbelklik op de map met de naam .mozilla.
      4. Dubbelklik op de map met de naam firefox. Uw profielmap bevindt zich in deze map.

Deel 2 – De database aanmaken

1. Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten.Klik op het Firefox-menu bovenin het scherm en selecteer Firefox afsluiten.Klik op het Firefox-menu Fx89menuButton en selecteer Afsluiten. Firefox zal worden afgesloten.
    2. Zoek in de profielmap van Firefox naar de bestanden places.sqlite en places.sqlite-journal (als dit bestaat) en vervang deze.
      • Om een bestand te hernoemen klikt u met de rechtermuisknop op het bestand en selecteert u Naam wijzigen in het menuklikt u eenmaal op het bestand om het te selecteren en vervolgens een tweede keer op de bestandsnaam om deze te bewerken. Voeg daarna .old toe aan het einde van de naam.
    1. Open Firefox daarna opnieuw.
      • Wanneer Firefox opnieuw wordt geopend, zal een nieuwe places-database worden aangemaakt. Uw navigatiegeschiedenis zal verloren zijn gegaan, maar Firefox zal automatisch uw bladwijzers uit het meest recente reservekopiebestand importeren.
      • Als uw bladwijzers niet zijn hersteld na het aanmaken van een nieuwe places-database, probeer dan het artikel Verdwenen of ontbrekende bladwijzers herstellen.

Help! Dit heeft het probleem niet opgelost.

Dit probleem kent symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een aantal andere problemen. Mogelijk beschrijft een van deze artikelen uw probleem beter.