Inhoudsblokkering (voorheen Bescherming tegen volgen)

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 106692
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: eerste vertaling
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Inhoud van revisie
Dit is een nieuwe functie die nog niet beschikbaar is in vrijgegeven versies van Firefox. U kunt hem proberen in Firefox Beta.

Volgen (‘tracking’ of tracering) is het verzamelen van navigatiegegevens van een persoon over meerdere websites, doorgaans via ingesloten inhoud. Domeinen die volgen proberen een persoon op een unieke manier te identificeren via het gebruik van cookies of andere technologieën, zoals fingerprinting.

Wat is Bescherming tegen volgen?

Via Bescherming tegen volgen kunt u uw privacy online in de hand houden. Hoewel Firefox een functie Niet volgen (‘Do Not Track’) bevat die websites laat weten dat u niet wilt dat uw gedrag wordt gevolgd, zijn bedrijven niet verplicht om dit te respecteren. De functie Bescherming tegen volgen legt de controle weer in uw handen door domeinen en websites waarvan bekend is dat zij gebruikers volgen te blokkeren.

De oorspronkelijke blokkerlijst die door bescherming tegen volgen werd gebruikt is gebaseerd op de blokkeerlijst van Disconnect.

Bescherming tegen volgen uitzetten

Bescherming tegen volgen is automatisch ingeschakeld in privénavigatievensters.

U kunt het op twee manieren voor alle websites uitzetten:

1. Klik in de hoofdpagina van Privénavigatie (about:privatebrowsing) op de koppeling met de tekst ‘Bescherming tegen volgen uitzetten’. Via dezelfde koppeling kunt u Bescherming tegen volgen weer aanzetten.
    De afbeelding ‘tracking protection pbm’ bestaat niet.
  2. Klik op Instellingen en daarna op Privacy. Haal het vinkje weg bij het vakje met de tekst Bescherming tegen volgen gebruiken in privévensters.

privacy menu tp

Bescherming tegen volgen gebruiken

Als Bescherming tegen volgen eenmaal is geactiveerd, ziet u een schildje in uw adresbalk zodra Firefox volgende domeinen of gemengde inhoud blokkeer.

U kunt ervoor kiezen Bescherming tegen volgen voor een bepaalde website uit te schakelen door op het schildpictogram te klikken en Bescherming voor deze sessie uitschakelen te selecteren. Als Bescherming tegen volgen eenmaal voor een bepaalde website is uitgeschakeld, ziet u een schildje dat in rood is doorgestreept. U kunt Bescherming tegen volgen voor de website weer inschakelen door nogmaals op het schildpictogram te klikken en ‘Bescherming inschakelen’ te selecteren. Aangezien de privénavigatiemodus geen informatie over uw surfsessie bewaart, zal het uitschakelen van Bescherming tegen volgen voor een website alleen geldig zijn voor de sessie. Als u een nieuwe privénavigatiesessie start, zal Bescherming tegen volgen voor alle websites zijn ingeschakeld.

Om te zien welke bronnen worden geblokkeerd, kunt u de webconsole openen en naar berichten onder het tabblad Beveiliging zoeken.