Beveiligingsuitzondering toevoegen

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

Standaard probeert Thunderbird met mailservers te communiceren via het SSL (Secure Sockets Layer)- of het recentere TLS (Transport Layer Security)-protocol. Deze protocollen maken versleutelde communicatie tussen Thunderbird en de mailserver mogelijk, wat voorkomt dat berichten door derden worden onderschept en gelezen, of ermee wordt geknoeid.

Om een versleutelde sessie op te zetten verzendt de mailserver een digitaal certificaat naar Thunderbird dat is uitgegeven door een “certificatieautoriteit”, een “vertrouwde derde partij” die openbaar bekend is. Thunderbird controleert de geldigheid van het digitale certificaat. Als Thunderbird niet kan bevestigen dat het certificaat geldig en juist is, zal het een dialoogvenster “Beveiligingsuitzondering toevoegen” weergeven.

Het probleem ontstaat doorgaans wanneer het certificaat van de mailserver om een bepaalde reden ongeldig is. Onder deze problemen vallen certificaten die zijn vervallen of onjuist zijn benoemd, of certificaten die beweren afkomstig te zijn van een certificatieautoriteit die zich niet in Thunderbirds lijst van geldige organisaties bevindt. Zie SSL Security Error (en) op de MozillaZine-website voor gedetailleerde informatie over het soort fouten dat zou kunnen optreden.

Vaak lost dit probleem zichzelf op zodra de provider van de mailserver zich realiseert dat er een fout met het certificaat is gemaakt, en zal men dit vervangen door een juiste versie.

Als de foutmelding bijft aanhouden, neem dan contact op met de mailserviceprovider en controleer of deze de verbindingsinstellingen heeft gewijzigd. Als dit zo is, pas dan uw accountinstellingen aan zodat deze juist zijn. In het andere geval dient u af te wegen of u de mailserver wilt vertrouwen en een uitzondering aan te maken (via het dialoogvenster “Beveiligingsuitzondering toevoegen”), of te stoppen met het gebruik van de betreffende account.

Accountinstellingen aanpassen

In veel gevallen dient u uw accountinstellingen voor de mailserver aan te passen. Zie Configure an Account voor instructies. De provider van de mailserver dient u van de verbindingsgegevens te voorzien. (Zie ook de pagina ISP-configuratie-instellingen voor verbindingsgegevens voor een aantal gebruikelijke mailproviders. Houd er echter rekening mee dat de beschreven instellingen op deze pagina’s niet altijd up-to-date zijn en niet noodzakelijkerwijs van toepassing zijn op alle servers in het domein.)

Als de foutmelding optreedt tijdens het verzenden van berichten, moet u de instellingen van uw Uitgaande server (SMTP) aanpassen. Als dit gebeurt bij het ontvangen van berichten, moet u de Serverinstellingen voor de e-mailaccount aanpassen.

Beveiligingsuitzondering toevoegen

Als alternatief kunt u een beveiligingsuitzondering toevoegen. Dit betekent dat communicatie tussen Thunderbird en de mailserver niet is versleuteld, en berichten aldus door derden kunnen worden onderschept en gelezen.

Selecteer Extra | Opties.

Selecteer Thunderbird | Voorkeuren.

Selecteer Bewerken | Voorkeuren.

1. Klik op het paneel Geavanceerd en daarna op het tabblad Certificaten.
  2. Klik op Certificaten bekijken en daarna op het tabblad Servers.
  3. Klik op Uitzondering toevoegen….
  4. Voer de servernaam en -poort in als “https://[servernaam]:[poort]”; bijvoorbeeld https://pop.example.com:995 of https://smtp.example.com:465.