Belangrijk - Firefox heeft ondersteuning voor Windows XP en Vista beëindigd

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Firefox-versie 52.9.0esr was de laatste ondersteunde release voor Windows XP en Windows Vista. Voor deze systemen worden geen beveiligingsupdates meer uitgegeven.

Waarom heeft Firefox de ondersteuning van Firefox voor Windows XP- en Vista-gebruikers beëindigd?

Firefox was een van de laatste browsers die ondersteuning boden voor Windows XP en Vista. Microsoft zelf heeft de ondersteuning voor Windows XP in 2014 beëindigd, en voor Windows Vista in 2017. Niet-ondersteunde besturingssystemen ontvangen geen beveiligingsupdates, bevatten bekende kwetsbaarheden, en kunnen gevaarlijk zijn om te gebruiken, wat het onderhouden van Firefox voor die versies moeilijk maakt.

Zal het overstappen op een andere browser mij beschermen?

Helaas niet. De meeste browsers (zoals Google Chrome en Microsoft Internet Explorer) hebben de ondersteuning voor Windows XP en Windows Vista al beëindigd.

Kan ik nog wel veilig browsen met Firefox in Windows XP en Vista?

Helaas niet. Op dit moment is de ondersteuning voor versie 52 van de Firefox Extended Support Release (ESR) beëindigd. Niet-ondersteunde browsers ontvangen geen beveiligingsupdates, hebben bekende kwetsbaarheden, en kunnen gevaarlijk zijn om te gebruiken.

Hoe kan ik de nieuwste functies van Firefox ontvangen?

Als u uw Firefox up-to-date wilt houden, waarbij alle nieuwste functies en updates aanwezig zijn, dient u een upgrade van het besturingssysteem van uw computer uit te voeren.

  • Upgrade naar een Windows-versie die Microsoft nog ondersteunt, zoals Windows 7, 8 of 10. Lees hier meer. Windows-versies die niet door Microsoft worden ondersteund, zijn onbetrouwbaar en onveilig in het gebruik, wat het onderhouden van Firefox voor die versies ook moeilijk maakt.
  • (Geavanceerd): stap over op een Linux-gebaseerd besturingssysteem. Bekijk hiervoor de ondersteuningswebsites voor de versie van Linux waarin u bent geïnteresseerd.
// Dizze aardige minsken hawwe dit artikel holpen te skriuwen:Tonnes. Jo kinne ek helpe - lês hjir hoe.

Wie dit artikel behelpsum? Ien momint...

Wurd frijwilliger by Mozilla Support