Firefoxin asentaminen Linuxille

Tämä artikkeli saattaa olla vanhentunut.

Englanninkieliseen artikkeliin, johon tämä artikkeli pohjautuu, on tehty tärkeä päivitys. Kunnes artikkeli päivitetään, voit siirtyä englanninkieliseen artikkeliin: Install Firefox on Linux

Ensimmäinen askel Firefoxin käyttämiseen on sen asentaminen tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka Firefox asennetaan Linuxille. Jos tarvitset ohjeita muille käyttöjärjestelmille, lue artikkelit Firefoxin asentaminen Windowsille ja Firefoxin asentaminen Macille.

Monissa Linux-jakeluissa Firefox on jo valmiiksi asennettu, ja useimmissa Linux-jakeluissa on paketinhallintajärjestelmä, jonka avulla Firefoxin asentaminen on helppoa. Paketinhallinta:

• Varmistaa, että kaikki tarvittavat kirjastot on asennettu
  • Asentaa Firefoxin kyseiselle jakelulle parhaiten sopivalla tavalla
  • Luo pikakuvakkeen Firefoxin käynnistämiseksi
  • Tekee Firefoxin käytettäväksi kaikille tietokoneen käyttäjille
  • Tekee Firefoxin poistamisen yhtä helpoksi kuin muidenkin ohjelmien

Paketinhallinnalla on myös huonoja puolia:

• Se ei välttämättä asenna Firefoxin viimeisintä versiota
  • Se voi asentaa Firefoxin ilman tuttua kuvaketta ja grafiikkaa

Voit asentaa Firefoxin myös Flatpak-valinnalla.

Asentaminen Flatpakista

Siiry Firefoxin Flathub-sivulle ja napsauta Install-painiketta.

Asentaminen paketinhallinnan avulla

Lue Linux-jakelusi ohjeista tietoa Firefoxin asentamiseen paketinhallinnan avulla.

Asentaminen ilman paketinhallintaa

Täydet ohjeet Firefoxin asentamiseen ilman paketinhallintaa saattavat löytyä jakelusi käyttöohjeista, vaikka osa tiedoista voi olla vanhentunutta. Esimerkiksi:

Voit myös asentaa Firefoxin jokaiselle käyttäjälle seuraamalla seuraavia ohjeita.

Varmista ennen Firefoxin asentamista, että tarvittavat kirjastot on asennettu tietokoneellesi. Puuttuvat kirjastot voivat estää Firefoxin käyttämisen.

• Mozillan tarjoama asennustiedosto .tar.bz2 -muodossa ei sisällä ohjelman lähdekoodia, vaan esikäännetyt tiedostot, jotka voidaan suorittaa heti paketin purkamisen jälkeen. Ohjelmaa ei tarvitse erikseen kääntää lähdekoodista, vaan sen voi suorittaa puretuista tiedostoista.
  • Seuraavat ohjeet asentavat Firefoxin kotikansioosi. Vain nykyinen käyttäjä voi suorittaa ohjelman.
  1. Lataa Firefox Firefoxin lataussivulta ja tallenna se kotihakemistoosi.
  2. Avaa Pääte ja mene kotikansioosi:
    cd ~
  3. Pura ladatun paketin sisältö:
    tar xjf firefox-*.tar.bz2
  4. Sulje Firefox, jos se on käynnissä.
  5. Käynnistä Firefox, suorittamalla firefox-tiedosto firefox-kansiossa:
    ~/firefox/firefox
    Firefoxin pitäisi nyt käynnistyä. Voit tämän jälkeen luoda työpöydällesi kuvakkeen Firefoxin käynnistämiseen.
  6. Asennustietoja ei tarvitse säilyttää:
    rm firefox-*.tar.bz2

libstdc++5 virhe

Sinun pitää asentaa tietokoneellesi vaaditut kirjastot Firefoxin käynnistämiseksi. Useat jakelut eivät sisällä libstdc++5 -kirjastoa oletuksena.

"firefox ei ole asennettu" -virhe, tai väärä versio Firefoxista käynnistyy

Jos Firefox asennettiin yllä olevien ohjeiden mukaisesti, se pitää käynnistää (Pääte-ikkunassa tai esimerkiksi käynnistystiedostolla työpöydältä) komennolla: ~/firefox/firefox

Jos yrität käynnistää Firefoxin Pääte-ikkunassa komennolla firefox, käynnistyy paketinhallinnan kautta asennettu versio tai saat "Firefox ei ole asennettu" -virheilmoituksen.