Evästeet - tiedot, jotka verkkosivu tallentaa tietokoneellesi

Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä evästeet ovat, kuinka niitä käytetään ja miten voit Firefoxissa hallita koneellesi tallennettuja evästeitä.

Mikä on eväste?

Evästeet ovat vierailtujen sivustojen tietokoneelle tallentamia tietoja.

Joissain selaimissa jokainen eväste tallennetaan erilliseen tiedostoon, mutta Firefoxissa kaikki evästeet ovat yhdessä tiedostossa, joka sijaitsee profiilikansiossa.

Evästeet sisältävät usein verkkosivujen asetuksiin liittyviä tietoja, kuten kieli- tai sijaintitietoja. Kun palaat sivulle myöhemmin, Firefox lähettää sivulle takaisin sille kuuluvat evästeet. Tällä tavalla sivustolla voidaan näyttää tiedot sinulle sopivaksi muokatulla tavalla.

Evästeet voivat sisältää myös käyttäjään kohdistettavia yksityistietoja. Henkilöön kohdistettavalla tiedolla voidaan tunnistaa tai ottaa yhteys henkilöön. Tällaisia tietoja ovat muun muassa nimesi, sähköpostiosoitteesi, koti- tai työosoite tai puhelinnumero. Muista kuitenkin, että sivustolla on vain ne tiedot, jotka olet itse sille antanut. Sivusto ei voi esimerkiksi päätellä sähköpostiosoitettasi ellet ole sitä nimenomaisesti sille antanut. Sivusto ei pääse myöskään käsiksi muihin tietokoneeltasi löytyviin tietoihin.

Kun käytät evästeiden oletusasetuksia, nämä tapahtumat ovat näkymättömiä sinulle. Firefox ei ilmoita sinulle, kun sivu asettaa tai noutaa evästeen. Voit kuitenkin muuttaa oletusasetuksia niin, että sinulta kysytään lupa aina kun evästettä yritetään asettaa.

Evästeasetukset

Evästeiden asetuksia hallitaan Firefoxissa Asetukset-ikkunan Tietosuoja-välilehdessä. Katso artikkeli Asetusikkuna - Tietosuojapaneeli saadaksesi lisätietoja näistä asetuksista.

Tarkemmat tiedot evästeiden käytöstä verkkosivustoilla löydät seuraavista artikkeleista:

Ongelmat evästeiden kanssa

Jos sinulla on evästeaiheisia ongelmia Firefoxissa, katso artikkelit:

Jaa tämä artikkeli: http://mzl.la/Lp1OMU