Uppstart, startsida, flikar och nedladdningsinställningar

Denna artikel underhålls inte längre, så dess innehåll kanske är inaktuellt.

Obs: Den här artikeln gäller Firefox version 55 och lägre. Inställningar för Firefox omorganiserats från och med version 56.

I den här artikeln beskrivs de inställningar som finns i panelen Allmänt i inställningssidan för Firefox. I panelen allmänt kan du:

• Ange om Firefox ska kontrollera om den är din standardwebbläsare vid start och göra Firefox till standard
  • Ange vilken webbsida Firefox ska visa när du startar din webbläsare eller när du klickar på ikonen hem
  • Ange vad Firefox ska göra när du hämtar filer
  • Hantera dina flikinställningar
  • Ändra prestandainställningar

Fx46-GeneralPanel

Allmänt

Allmänt ver 50Fx50GeneralPanel-Linux

Allmänt ver 55Fx50GeneralPanel-Linux

Vid start

• Kontrollera alltid om Firefox är din standardwebbläsare: Välj den här inställningen om du vill att Firefox ska kontrollera om den är standardwebbläsare vid start. Att göra Firefox till din standardwebbläsare kommer att se till att Firefox används varje gång ett program försöker visa en webbsida.

Filhämtningar

• Spara filer till:
    Om vald, Firefox kommer automatiskt spara alla hämtningar till den angivna mappen (såsom skrivbordet eller mappen Hämtade filer). Om du vill ändra vilken mapp används, klickar du på Bläddra…Välj….
  • Fråga alltid var jag vill spara filerna:
    Om vald, kommer Firefox att be dig att välja en mapp för varje nedladdning du vill spara.

Flikar

• Ctrl+Tab växlar mellan flikarna i nyligen använd ordning: Välj denna inställning om du vill använda kortkommandot Ctrl + Tab för att växla mellan öppna flikar i den ordning du visade dem snarare än i den ordning flikarna visas i Firefox-fönstret.

• Öppna nya flikar i stället för nya fönster: Denna inställning kontrollerar huruvida länkar från andra program eller från webbsidor som begär att öppnas i nya fönster öppnas i ett nytt fönster eller i en ny flik i det senaste fönstret.
    Obs: Om du har valt att öppna sidor i nya flikar kommer Firefox ignorera denna inställning och kommer att öppna ett nytt fönster från en länk om sidans författaren angav att det nya fönstret ska ha en viss storlek, eftersom vissa sidor endast kan visas korrekt vid en viss storlek.
  • (I förekommande fall) Varna när jag stänger flera flikar: Denna inställning visas endast om du har inaktiverat dialogrutan som Firefox visar för att bekräfta ditt val att stänga ett fönster med flera flikar (Som visas nedan). Markera detta alternativ för att återaktivera varningen, för att förhindra misstag när du stänger hela fönstret när du bara tänkt stänga den aktuella fliken.
Varningsruta
Obs: Denna inställning har ingen effekt på varningen när man stänger andra flikar i ett fönster.
  • (I förekommande fall) Varna när öppnande av många flikar kan göra Firefox långsam: Denna inställning visas endast om du har inaktiverat dialogrutan som Firefox visar för att bekräfta ditt val att öppna flera flikar på en gång. Markera detta alternativ för att återaktivera varningen, för att förhindra misstaget att slöa ner Firefox medan du laddar ner ett stort antal flikar.
  • Läs inte in flikar förrän de öppnas: Firefox kommer bara ladda aktiv flik när den startar eller återställer tidigare session. Detta kan göra uppstarten snabbare om du återställer många flikar. De andra öppna flikarna kommer att laddas när du klickar på dem.
  • När jag öppnar en länk i en ny flik, flytta genast fokus till den: När du mittenklickar på en webblänk (eller håller ned Ctrlcommand samtidigt som du klickar med vänster musknapp), sidan öppnas i en ny flik. Denna sida kommer inte att visas och kommer att ladda i en flik i bakgrunden. Markera inställningen för att ladda och visa sidan i en ny flik i förgrunden istället.
  • Förhandsgranska flikar i Windows aktivitetsfält: När du flyttar pekaren över ikonen för Firefox i Windows aktivitetsfält, kommer Windows att visa en förhandsgranskning av Firefox-fönstret. Med det här alternativet markerat, kommer Windows visa en separat förhandsvisning för varje flik.

Prestanda

• Använd rekommenderade prestandainställningar: Den här inställningen är vald som standard. Firefox använder automatiskt prestandainställningar som fungerar bäst med din dator för att ge dig den snabbaste och mest pålitliga upplevelsen. Om du markerar den här kryssrutan visas de här alternativen:
    • Använd om möjligt hårdvaruacceleration: Detta gör det möjligt för Firefox att använda datorns grafikprocessor, om möjligt, istället för huvudprocessorn, för att visa tungt grafiskt innehåll som video eller spel. Detta frigör resurser på din dator så att den kan köra andra program, som Firefox, snabbare. Den här rutan är markerad som standard men funktionen är inte tillgänglig för alla grafikprocessorer. Du måste starta om Firefox efter att ha ändrat den här inställningen innan den träder i kraft.
    • Gräns för innehållsprocesser: Med Multiprocess Firefox, även kallad electrolysis eller e10s, Firefox kör webbinnehåll för alla flikar separat från huvudprocessen i Firefox för ökad säkerhet och prestanda. Genom att använda flera innehållsprocesser kan prestanda ytterligare öka och minimera effekterna av innehållsprocesskrascher. Du kan ändra denna inställning om e10s är aktiverad; om du har för många innehållsprocesser kan du dock slöa ner datorn och följaktligen Firefox. Rekommenderat maximum är fyra, men du kan ha upp till sju.