Firefoxin Web Push -ilmoitukset

Web Push -ilmoitukset antavat verkkosivustoille mahdollisuuden ilmoittaa käyttäjälle uusista viesteistä tai päivitetystä sisällöstä. Kun Firefox on avoinna, luvan saaneet verkkosivustot voivat lähettää ilmoituksia selaimelle ja näyttää ne näytöllä. Käyttäjä pystyy helposti sallimaan tai estämään ilmoitukset ja valvomaan, kuinka nämä ilmoitukset näkyvät.

Fx56AllowNotifications

Päivitetyt ilmoitukset

Alkaen Firefoxin versiosta 44, Firefox voi näyttää näytöllä ilmoituksia jopa silloin, kun sivusto ei ole ladattuna. W3C standardin mukaisen Push APIn avulla Firefox vastaanottaa Push-viestejä ja voi näyttää ilmoituksia milloin tahansa (jos käyttäjä on tämän sallinut). Sivustot voivat myös käyttää Push-teknologiaa päivittääkseen dataa taustalla ilman, että siitä ilmoitetaan käyttäjälle. Jos sivustolle on jo annettu lupa lähettää ilmoituksia, sivusto pystyy käyttämään Push APIa. Voit vapaasti valita, haluatko antaa jollekin verkkosivulle luvan noudattamalla seuraavia ohjeita:

1. Napsauta osoitepalkin vasemmassa laidassa olevaa Site Info button-kuvaketta, jolloin Sivuston tiedot-pikkuikkuna avautuu.
  2. Napsauta ikkunan oikeassa laidassa olevaa nuolta.
  3. Napsauta Lisätietoja-linkkiä, jolloin Tietoja sivusta-ikkuna avautuu.
  4. Napsauta Oikeudet-välilehteä.
  5. Vieritä kohtaan Näytä ilmoituksiaLähetä ilmoituksia ja valitse vaihtoehdoista Kysy aina, Salli tai Estä. Jos vaihtoehdot ovat harmaalla, poista valinta kohdasta Käytä oletusta.

Web Push -teknologia

Web Push on valinnainen ominaisuus, joka antaa verkkosivustoille mahdollisuuden lähettää viestejä, vaikka sivusto ei ole ladattuna. Sivustot pystyvät käyttämään tätä ominaisuutta tarjoamaan ilmoituksia tai päivittämään tietoja taustalla.

Voit esimerkiksi tilata ilmoituksia uusista tarjouksista suosimaltasi ostossivustolta. Voit tilata ilmoituksia useilta erilaisilta verkkosivustoilta. Konserttisivusto voi esimerkiksi tarjota ilmoituksia suosikkiyhtyeesi keikoista; annat sivustolle luvan ilmoittaa sinulle, ja viikkoa myöhemmin saat ilmoituksen että yhtye on kiertueella.

Ilmoituksia voivat lähettää ainoastaan sivustot, joille on annettu siihen lupa.

Web Push -teknologian toimintaperiaate

Verkkosivustot voivat asentaa Service Workerin, taustalla toimivan verkkosivun jolla on vain rajoitettu toiminnallisuus joka voi kirjautua Push-palveluun. Verkkosivusto voi sen jälkeen lähettää Web Push -viestin Mozillan Web Push -palvelun kautta selaimelle, joka puolestaan voi näyttää ilmoituksen näytöllä.

push notification 44

Ilmoituksen napsauttaminen voi avata verkkosivuston tai vaihtaa sen välilehteen, jos se on ladattuna.

Tiedot joita verkkosivuston kanssa jaetaan

Verkkosivusto jolle on annettu oikeudet, voi lähettää Push-viestejä kun verkkosivusto ei ole ladattuna. Kiintiö rajoittaa sivuston viestejä, joita voidaan vastaanottaa ilman näytölle tulevia ilmoituksia. Kiintiönsä ylittäviltä verkkosivustoilta estetään Push-ilmoitukset ja käyttäjän on käytävä sivustolla uudelleen ottaakseen ilmoitukset uudelleen käyttöön. Web Push ei suoraan mahdollista verkkosivujen jäljittää käyttäjän IP-osoitetta.

Tiedot joita Firefox käyttää Firefox Pushille

Firefox ylläpitää aktiivista yhteyttä Push-palveluun vastaanottaakseen Push-viestejä niin kauan kuin Firefox on avoinna. Yhteys suljetaan, kun Firefox suljetaan. Tallennamme palvelimellamme satunnaisen tunnisteen selaimestasi ja satunnaisen tunnisteen verkkosivustosta, jolle olet antanut oikeuden.

Firefoxin työpöytäversiossa Push-palvelua ylläpitää Mozilla. Firefox for Android käyttää yhdistelmää Mozillan Push-palvelusta ja Googlen Cloud Messaging -alustasta.

Molemmissa push-viestit salataan IETF määritysten mukaan ja ainoastaan oma Firefox-versiosi voi purkaa salauksen. Salatut viestit säilytetään palvelimella, kunnes ne toimitetaan tai ne vanhenevat.

Web Push -oikeuksien peruuttaminen tietyltä sivustolta

Web Push ei koskaan ole oletusarvoisesti sallittu Firefoxissa. Sivusto ei voi lähettää Push-ilmoituksia ilman lupaa. Tietyn sivuston ilmoitukset voi estää seuraavasti:

1. Napsauta Valikko-painiketta New Fx MenuFx57Menu ja valitse Asetukset.Asetukset.
  2. Valitse Tietosuoja ja turvallisuus-paneeli ja vieritä alas osioon Oikeudet.
  3. Napsauta Ilmoitukset-kohdan vieressä olevaa Asetukset…-painiketta.
  4. Valitse verkkosivusto.
  5. Napsauta Poista sivusto.

Kaikkien sivustojen Push-ilmoitusten lähettämisen voi estää noudattamalla muuten yllä olevia ohjeita, mutta sen sijaan että valitaan yksittäinen sivusto, napsautetaan Poista kaikki sivustot. Sivustot eivät enää pysty lähettämään sinulle Push-ilmoituksia, vaan niiden on uudelleen kysyttävä lupaa ilmoitusten lähettämiseen.

Yksittäisen verkkosivun ilmoitusten estäminen (edellyttää sivun uudelleen lataamista): Napsauta Site Info button -kuvaketta, jolloin sivuston tiedot-pikkuikkuna aukeaa. Valitse Oikeudet-välilehti. Etsi siitä kohta Näytä ilmoituksiaLähetä ilmoituksia ja napsauta Näytä ilmoituksia kohdan perässä olevaa x-painiketta.

Web Pushin lisääminen omalle verkkosivulle

Push API spesifikaatio kertoo, kuinka Service Worker luodaan ja Push-ilmoituksia lähetetään.

Web Push -pyyntöjen estäminen

Jos sivusto kertoo Firefoxille että se haluaa näyttää ilmoituksia, Firefox kysyy oletusarvoisesti, haluaako käyttäjä antaa sivustolle luvan lähettää ilmoituksia. Firefoxin voi asettaa automaattisesti estämään ilmoitukset ilman luvan kysymistä käyttäjältä. Jopa tämän muutoksen jälkeen käyttäjä voi tehdä poikkeuksia sivustoille, joiden haluaa näyttävän ilmoituksia tai muuten käyttävän Web Push -ominaisuuksia.

1. Napsauta Valikko-painiketta New Fx MenuFx57Menu ja valitse Asetukset.Asetukset.
  2. Valitse Tietosuoja ja turvallisuus -paneeli ja vieritä alas osioon Oikeudet.
  3. Napsauta Ilmoitukset kohdan oikeassa laidassa olevaa painiketta Asetukset….
    Fx59Permissions-NotificationSettings
  4. Valitse Estä uudet lupapyynnöt ilmoitusten lähettämiseksi ja napsauta Tallenna muutokset.