Privat surfning - Använd Firefox utan att spara historik

När du surfar på webben, minns Firefox massor av information åt dig - som de webbplatser du har besökt. Det kan finnas tillfällen, när du inte vill att personer med tillgång till din dator ska se denna information, såsom när du handlar en present. Med privat surfning kan du surfa på internet utan att spara någon information om vilka webbplatser och sidor som du har besökt.

Privat surfning innehåller också spårningsskydd, som hindrar företag från att spåra din webbhistorik på flera webbplatser. Om du vill veta mer om privat surfning med spårningsskydd i Firefox, läs Vad hände med spårningsskydd?.

Vi visar dig hur det fungerar.

Viktigt: privat surfning gör dig inte anonym på internet. Internetleverantören, arbetsgivare, eller webbplatserna själva kan fortfarande spåra vilka sidor du besöker. Privat surfning skyddar dig inte från Keylogger eller spionprogram som kan installeras på din dator.

Hur öppnar jag ett nytt privat fönster?

Det finns två sätt att öppna ett nytt privat fönster.

Öppna ett nytt, tomt privat fönster

• Klicka på menyknappen New Fx Menu och klicka sedan på Nytt privat fönster.
    private browsing - fx29 - winxpprivate browsing - fx29 - win8private browsing - fx29 - macprivate browsing - fx29 - linuxprivate tab menu 57

Öppna en länk i ett nytt privat fönster

• HögerklickaHåll ner knappen Control när du klickar på en länk och välj Öppna länk i nytt privat fönster på snabbmenyn.
Mask - WinXPMask - Win8Mask - MacMask - Linuxprivate mask 57}

Vad sparas inte under privat surfning?

• Besökta sidor: Inga sidor kommer att läggas till i historiken eller i adressfältet.
  • Formulär och sökdata: Inget du skriver i textrutor på webbsidor eller i sökfältet kommer att sparas för automatisk komplettering av formulär.
  • Lösenord: Inga nya lösenord kommer att sparas.
  • Nedladdningsdata: Inga filer du laddar ner kommer att listas i Filhämtaren efter du har aktiverat privat surfning.
  • Kakor: Kakor lagrar information om webbplatser du besöker, såsom platsinställningar, inloggningsstatus och data som används av insticksmoduler som Adobe Flash. Kakor kan också användas av tredje part för att spåra dig på webbplatser. För mer info om spårning, läs How do I turn on the Do Not Track feature?
  • Cachat webbinnehåll och Nedkopplad lagring av webbinnehåll och användardata: Inga tillfälliga internetfiler (cachade filer) eller filer som webbsidor sparat för användning i nedkopplat läge sparas.
Obs:
  • Nya bokmärken som du skapar när du använder privat surfning sparas.
  • Alla filer du laddar ner till din dator när du använder privat surfning sparas.

Kan jag ställa in Firefox att alltid använda privat surfning?

Firefox är inställd på att komma ihåg historik som standard, men du kan ändra detta i sekretessinställningar för Firefox (klicka på Firefox-menyn New Fx Menu, välj Inställningar och välj panelen SekretessSekretess & säkerhet). När du ändrar inställningen för historik till Inte spara någon historik, motsvarar detta att alltid vara i privat surfläge. För mer information, läs Inställningar för integritet, webbhistorik och spåra mig inte.

Viktigt: När Firefox är inställd på Inte spara någon historik kan du inte se den lila masken längst upp i varje fönster, även om du är i privat surfläge. För att återställa till normal surfning, gå till sekretessinställningar och ställ in Firefox att Spara historik.

Andra sätt att kontrollera vilken information Firefox sparar