Nieuw in Thunderbird 5

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Dit artikel beschrijft de grote wijzigingen in Thunderbird versie 5. Wend u voor een volledige lijst van bugs die in deze versie zijn verholpen tot de lijst die op de blog van The Rumbling Edge wordt bijgehouden, of de Thunderbird Builds-conversatie op MozillaZine. Relevante informatie voor ontwikkelaars is te vinden op “Thunderbird 5 for developers” op het Mozilla Developer Network.

Houd er rekening mee dat deze lijst ten tijde van de beta 1-build van Thunderbird versie 5 is opgemaakt en nog onderhevig is aan wijzigingen.

Dank gaat uit naar de mensen bij MozillaZine, wier artikel Thunderbird 5.0 - New Features and Changes een van de informatiebronnen voor deze pagina was.

Belangrijkste verbeteringen

Bijlagen

Bijlagen in uitgaande berichten

Als u in uitgaande berichten een bestand koppelt aan een bericht, wordt de grootte van het bestand weergegeven in het bijlagevenster. (Dit voorkomt dat u te grote bestanden als bijlage verzendt.)

Compose Attach

Bijlagen in inkomende berichten

Wanneer u een bericht met een bijlage ontvangt, bevat het bijlagevenster (dat zich onder het berichtvenster bevindt) nu nieuwe informatie en opties.

Het aantal bijlagen en het totaal van de bijlagegroottes wordt weergegeven, evenals een knop met diverse opties. Als er slechts één bijlage is, wordt de bestandsnaam van de bijlage ook weergegeven. Als er meerdere bijlagen zijn, klik dan op de pijlknop links van de bijlageopsomming om details over elk bestand te bekijken.

Attachment bar

De knop bevat de volgende opties (met opslaan / alles opslaan als standaard):

• (Alles) openen: er wordt gevraagd de toepassing voor het openen van het bestand te selecteren of te bevestigen, waarna het bestand door de opgegeven toepassing wordt geopend.
    • Opslaan als / Alles opslaan: er wordt gevraagd de locatie(s) voor het opslaan van de bestanden op uw bestandssysteem te selecteren.
    • (Alles) ontkoppelen: er wordt gevraagd de locatie(s) voor het opslaan van de bestanden op uw bestandssysteem te selecteren, en vervolgens gevraagd te bevestigen dat de bijlagen van het bericht worden verwijderd. De bestanden zullen nog steeds in de bijlagebalk onder het bericht verschijnen, maar niet langer in de opslagplaats van de berichten bestaan. In plaats daarvan bestaan ze alleen op de locatie waar u ze hebt opgeslagen.
    • (Alles) verwijderen: verwijdert de bestanden uit het e-mailbericht.

U kunt dezelfde functionaliteit bereiken door Bestand | Bijlage in het uitrolmenu te selecteren.

Add-on-interface

• De interface voor het installeren en configureren van add-ons is bijgewerkt. Deze wordt nu in een tabblad in plaats van een apart venster geopend. Het tabblad “Thema’s” heet nu “Vormgeving”.
  • Thunderbird zal aanbevelingen doen voor nieuwe add-ons (als u reeds drie of meer add-ons hebt geïnstalleerd).

Archiveren

Zie Gearchiveerde berichten voor algemene informatie over archiveren.

Archiveringsopties configureren

U kunt instellen hoe gearchiveerde berichten worden geordend via de pagina Kopieën & mappen in het dialoogvenster Accountinstellingen (ExtraBewerken | Accountinstellingen | <accountnaam>):

archive configuration

• Specificeer of berichten in een enkele map moeten worden opgeslagen, of in mappen die op maand of jaar zijn geordend.
  • Specificeer of de mappenstructuur in het oorspronkelijke postvak moet worden overgenomen in het archief.

Tijdens het wijzigen van de configuratieopties toont het paneel aan de onderkant van het dialoogvenster hoe het archief eruit zal zien.

Archivering uitschakelen

U kunt het archiveren voor een of meerdere accounts uitschakelen. Hierdoor worden ook de sneltoets, de knop in de berichtkop en de menuoptie Bericht | Archiveren uitgeschakeld.

Om archivering uit te schakelen:

1. Open het dialoogvenster Accountinstellingen en selecteer de gewenste account in het paneel aan de linkerkant (ExtraBewerken | Accountinstellingen | <accountnaam>).

2. Selecteer Kopieën & mappen en haal het vinkje weg bij “Berichtarchieven bewaren in”.

disable message archive

Probleemoplossingsinformatie

Er is nu een nieuwe optie in het menu Help die informatie over uw systeem, accountconfiguratie etc. weergeeft. Dit kan worden gebruikt voor het oplossen van problemen met Thunderbird. Als u bijvoorbeeld een ondersteuningsvraag hebt gesteld op de Thunderbird-ondersteuningswebsite, kunt u de informatie die op deze pagina is vermeld bij uw ondersteuningsvraag bijvoegen.

U kunt ook een e-mailbericht genereren dat de informatie op deze pagina bevat. Uw persoonlijke gegevens (zoals uw e-mailadres, accountnaam en -wachtwoord en berichten) worden niet op de probleemoplossingspagina weergegeven of in het door deze pagina gegenereerde e-mailbericht bijgesloten. De namen van de servers waarmee u verbinding maakt worden echter wel in de pagina in het rapport bijgesloten.

Kleine wijzigingen

Gebruikersinterface

Berichtontvangers

Tijdens het bijvoegen van ontvangers aan een bericht wordt standaard slechts één adresveld ingeschakeld. Na het invoeren van het gewenste adres (of het gebruiken van het adresboek voor het selecteren van een adres) kunt u op Enter of Tab drukken om nog een adresveld te activeren. Klik op de knop aan de linkerkant van het adresveld om het type ontvanger te selecteren (“Aan”, “CC” etc.).

addresses

Berichtweergavenamen

Thunderbird gebruikt nu de weergavenaam uit het adresboek in zowel de berichtenlijst als in het berichtvenster (aangenomen dat de voorkeursinstellingen van het adresboek en die van Lezen en weergave beide zo zijn ingesteld dat de weergavenaam de voorkeur heeft). In eerdere versies gebruikte alleen het berichtvenster de weergavenaam uit het adresboek. Voor meer informatie, zie Weergavenaam in berichtenlijst en berichtvenster.

Tabbladen

Tabbladen herschikken

U kunt tabbladen nu aanklikken en naar andere posities verslepen. (Het tabblad uiterst links kan niet opnieuw worden gepositioneerd.)

• Sleep tabbladen binnen het hoofdvenster om ze horizontaal te herpositioneren.
  • Sleep tabbladen buiten het hoofdvenster om het tabblad in een nieuw venster weer te geven. (Dit opent een hele nieuwe Thunderbird-hoofdinterface, niet alleen het bericht zelf.)
  • Sleep tabbladen van het ene venster naar het andere.

Tabbladopties

Er zijn nieuwe opties voor tabbladen die de nieuwe functionaliteit voor herschikken ondersteunen.

tab options

• Verplaatsen naar nieuw venster: het geselecteerde bericht zal in een ander venster van Thunderbird worden geopend.
  • Overige tabbladen sluiten: alle tabbladen behalve het op dat moment geselecteerde tabblad en het tabblad uiterst links zullen worden gesloten.
  • Onlangs gesloten tabbladen: opent onlangs gesloten tabbladen.
  • Tabblad sluiten: sluit de op dat moment geselecteerde tabbladen.

Automatische accountconfiguratie

De nieuwe accountwizard is gestroomlijnd en verbeterd. Zie Automatische accountconfiguratie voor details.

vCard importeren

Het is nu mogelijk om een contactenbestand in het populaire vCard-bestandsformaat te importeren.

Selecteer Adresboeken en vervolgens vCard-bestand ( *.vcf) in het menu Extra | Importeren….

Probleemoplossing

Handmatige controles op updates

Als u Thunderbirds automatische controle op updates uitschakelt (via Thunderbird | VoorkeurenExtra | OptiesBewerken | Voorkeuren | Geavanceerd | Update), kunt handmatig op updates controleren door Thunderbird | Over ThunderbirdOver | Over ThunderbirdOver | Over Thunderbird te selecteren. Het menu-item Controleren op updates is uit het menu Help verwijderd.

Windows-snelkoppeling voor veilige modus verwijderd

In voorgaande Windows-versies maakte het Thunderbird-installatieprogramma een snelkoppeling in het Windows-menu voor het openen van Thunderbird in veilige modus. Deze is verwijderd.

Herstarten met uitgeschakelde add-ons

Als u problemen met Thunderbird ondervindt, kunt u Thunderbird proberen te starten met uitgeschakelde add-ons (Help | Herstarten met uitgeschakelde add-ons).

Prestaties

IMAP-snelheidsverbeteringen

Tijdens het wisselen van mappen geeft Thunderbird nu direct de inhoud van de IMAP-map weer (gebaseerd op de buffer) en worden vervolgens de berichtkoppen en updates gedownload, gebaseerd op wijzigingen in synchronisatievlaggetjes. Hierdoor wordt de mapinhoud sneller weergegeven. Voor meer informatie, zie “Faster switching to IMAP folders in Thunderbird trunk nightly builds (en)” op Bienvenu’s blog.

Mappen comprimeren standaard ingeschakeld

Standaard zal Thunderbird nu mappen comprimeren als dit meer dan 20MB schijfruimte bespaart. Deze instellingen kunnen worden aangepast in het menu Thunderbird | VoorkeurenExtra | OptiesBewerken | Voorkeuren | Geavanceerd | Netwerk & schijfruimte.

JavaScript

Er zijn diverse verbeteringen in de JavaScript-engine aangebracht die snelheidsverbeteringen in de gebruikersinterface opleveren.

Waarom is de Thunderbird-versie van 3.1.x naar 5 gegaan?

Thunderbird en Firefox zijn op dezelfde onderliggende layout-engine gebaseerd (met de codenaam “Gecko”). In het verleden vonden gebruikers het verwarrend dat de versienummers voor Firefox, Thunderbird en Gecko allemaal verschillend waren. (We moesten zelfs tabellen op de Mozilla-websites bijhouden die aantonen welke versies van Firefox en Thunderbird met welke versies van Gecko overeenkomen.) Daarom heeft de Thunderbird-groep besloten het initiatief van de Firefox-groep te volgen en hetzelfde versienummer als Gecko te gebruiken (momenteel “5”).

In een gerelateerd initiatief hanteren Firefox en Thunderbird “schemagedreven” uitgaveprocessen, wat inhoudt dat er regelmatiger en op een vast schema gebaseerd nieuwe versies zullen verschijnen. Hierdoor kunnen we makkelijker snelle beveiligingsupdates uitbrengen en sneller verbeteringen invoeren, omdat het proces ons dwingt meer modulair bezig te zijn in onze benadering van ontwikkeling.

Het regelmatiger uitbrengen van nieuwe versies betekent dat versienummers van Thunderbird sneller zullen oplopen. Waarschijnlijk zullen we aan het einde van dit jaar in de dubbele cijfers zitten. Het is echter wel onze bedoeling de versienummers (die altijd wat arbitrair zijn geweest) minder te benadrukken in onze communicatie en eenvoudig te onderstrepen dat gebruikers hun versies up-to-date dienen te houden.