Sådan bruges Skabeloner

Revisionsinformation
  • Revision id: 85014
  • Oprettet:
  • Lavet af: scootergrisen
  • Kommentar: Gennemlæst hele artiklen
  • Gennemgået: Nej
  • Klar til oversættelse: Nej
Revisionsindhold

Skabeloner er en måde at genbruge indhold i vidensbasens artikler. I stedet for at skrive den samme vejledning flere gange, kan du oprette og opdatere dem ét sted, og så referere til dem på andre sider. De andre sider bliver automatisk opdateret når skabelonen ændres!

Hvad er skabeloner?

En skabelon er en speciel wiki-side, hvor titlen starter med "Template:". En skabelon har de samme funktioner som en wiki-side: De kan oversættes, de har en historik og de forstår wiki-opmærkning.

En liste med skabeloner kan ses her.

Sådan laves en skabelon

1. Opret en ny artikel til vidensbasen. Prøv det, ved at oprette en ny artikel til vidensbasen, på vores testserver.
  2. Titlen skal starte med "Template:", fx Template:aboutconfig.
  3. Sæt Kategori til "Skabeloner".
  4. Fortsæt med at skrive skabelonen på den samme måde, som du ville gøre med andre artikler til vidensbasen.

Sådan inkluderes en skabelon i en artikel

For at bruge en skabelon på en wiki-side, skal du blot angive et "link" til skabelonen. fx:

[[Template:En skabelon]] eller [[T:En skabelon]]

I stedet for at lave et link, bliver indholdet af Template:En skabelon inkluderet på den aktuelle side. Enhver opmærkningskode i skabelonen vil blive renderet.

Skabeloner og nummererede lister

I de fleste tilfælde bruges nummererede lister på præcis samme måde som i andre artikler i vidensbasen. Der er dog en vigtig undtagelse — hvis din skabelon er en nummereret liste, som bruges som en del af en større nummereret liste, vil numrene brydes.

Løsning:
Brug ikke "#" på nogle af trinnene men brug <li> </li> omkring det andet og efterfølgende trin, som her:

Dette er det første trin i din liste
<li>Dette er det andet trin</li>
<li>Dette er det tredje trin</li>

Når du så føjer skabelonen til artiklen, skal du tilføje "#" før skabelonen, som her:

#[[T:List]]
#Dette er et trin, som ikke er en del af skabelonen

Resultatet vil være:

1. Dette er første trin på listen
  2. Dette er andet trin
  3. Dette er tredje trin
  4. Dette er et trin, som ikke er en del af skabelonen

Du kan heller ikke bruge block-niveau {for} i skabeloner, fx:
Forkert:
{for not fx10}
Første trin - Firefox 9 og ældre
{/for}
{for fx10}
Første trin - Firefox 10 og senere
{/for}
<li>Dette er andet trin</li>

Rigtigt:
{for not fx10}Første trin - Firefox 9 og ældre{/for}{for fx10}
Første trin - Firefox 10 og senere{/for}
<li>Dette er andet trin</li>

Brug af argumenter i en skabelon

Skabeloner understøtter brugen af argumenter, så du kan genbruge indhold, der er næsten ens.

Hvis du fx har en standardbesked, som fortæller brugerne, at en tekst kun gælder for Firefox 4 og en anden version, som kun gælder for Firefox 3.6. Teksten i beskeden er måske ens, bortset fra forskellen i versionsnummeret. Det er det perfekte tidspunkt at bruge en skabelon:

Template:KunVersionX:

{note}Dette dokument eller afsnit gælder kun til '''Firefox {{{1}}}'''!{/note}

På en wiki-side kan du skrive dette:

[[Template:KunVersionX|4]]

På en anden side kan du skrive dette:

[[Template:KunVersionX|3.6]]

Du kan også bruge flere argumenter, eller det samme argument to gange!

Template:XelskerY:

# {{{2}}} elsker {{{1}}}.
# {{{3}}} elsker {{{2}}}.
# Alle elsker {{{1}}}!

Sådan bruges det:

[[Template:XelskerY|Baby|Mor|Far]]

Resultatet vil være:

1. Mor elsker Baby.
  2. Far elsker Mor.
  3. Alle elsker Baby!

Det kan være besværligt at holde styr på numrene, så du kan også navngive argumenter til en skabelon:

Template:XderefterY:

Først kommer {{{første}}}, og derefter {{{anden}}}.

Sådan bruges det:

[[Template:XderefterY|første=hønen|anden=ægget]]

Med navngivne argumenter behøver du ikke tænke på rækkefølgen, når du bruger skabelonen:

[[Template:XderefterY|anden=ægget|første=hønen]]

Begge eksempler med Template:XderefterY vil give det samme resultat.