Sådan bruges Skabeloner

Revisionsinformation
  • Revision id: 68229
  • Oprettet:
  • Lavet af: user955666
  • Kommentar: Korrektur
  • Gennemgået: Nej
  • Klar til oversættelse: Nej
Revisionsindhold

Skabeloner er en måde at genbruge indhold i vidensbasens artikler. I stedet for at skrive instruktioner flere gange, kan du oprette og opdatere dem ét sted, og så referere til dem på andre sider. De andre sider vil så automatisk blive opdateret når skabelonen ændres!

Hvad er Skabeloner?

En Skabelon er bare en speciel wiki-side hvor navnet starter med "Template:". En skabelon har de samme funktioner som en wiki-side: De kan oversættes, de har en historik og de forstår wiki-markup.

En liste med skabeloner kan ses her.

Sådan laves en Skabelon

1. Opret en ny vidensbase artikel. Prøv det selv ved at oprette en ny vidensbase-artikel på en testserver.
  2. Titelnavnet skal starte med "Template:", fx Template:aboutconfig.
  3. Sæt Kategorien til "Template".
  4. Forsæt med at skrive skabelonen på den samme måde, som du ville gøre med andre artikler til vidensbasen.

Sådan inkluderes en skabelon i en artikel

For at bruge en skabelon på en wiki-side, skal du blot angive et "link" til skabelonen, fx:

[[Template:Some Template]] eller [[T:Some Template]]

I stedet for at lave et link, bliver indholdet af Template:Some Template inkluderet på den aktuelle side. Enhver markup-kode i skabelonen vil blive renderet.

Skabeloner og nummerede lister

I de fleste tilfælde bruges nummerede lister præcis på samme måde som i andre artikler i vidensbasen. Der er dog en vigtig untagelse — hvis din skabelon er en nummeret liste, som bruges som del af en større nummeret liste, vil numrene brydes.

Løsning:
Brug ikke "#" på nogle af trinnene men brug <li> </li> omkring det andet og efterfølgende trin, som dette:

This is the first step in your list
<li>This is the second step</li>
<li>This is the third step</li>

Når du så føjer skabelonen til artiklen, skal du tilføje "#" før skabelonen, således:

#[[T:List]]
#Her er et punkt, som ikke er en del af skabelonen

Resultatet vil se sådan ud:

1. Dette er første punkt på listen
  2. Dette er andet punkt
  3. Dette er tredje punkt
  4. Dette er et punkt, som ikke er en del af skabelonen

En anden vigtig ting, du kan ikke bruge block level {for} i skabelonerne, fx:
Forkert:
{for not fx10}
Første trin - Firefox 9 og ældre
{/for}
{for fx10}
Første trin - Firefox 10 og nyere
{/for}
<li>Dette er andet trin</li>

Rigtigt:
{for not fx10}Første trin - Firefox 9 og ældre{/for}{for fx10}
Første trin - Firefox 10 og nyere{/for}
<li>Dette er andet trin</li>

Brug af argumenter i en skabelon

Skabeloner understøtter brugen af argumenter, så du kan genbruge indhold, der er næsten ens.

Hvis du fx har en standardbesked, som fortæller brugerne, at en tekst kun gælder for Firefox 4 og en anden version, som kun gælder for Firefox 3.6. Teksterne er måske ens, bortset fra forskellen i versionsnummeret. Sådan gør du:

Template:OnlyVersionX:

{note}This document or section only applies to '''Firefox {{{1}}}'''!{/note}

På en wiki-side kan du skrive dette:

[[Template:OnlyVersionX|4]]

På en anden side kan du skrive:

[[Template:OnlyVersionX|3.6]]

Du kan også bruge flere argumenter, eller det samme argument to gange!

Template:XLikesY:

# {{{2}}} kan lide {{{1}}}.
# {{{3}}} kan lide {{{2}}}.
# Ingen kan lide {{{2}}}!

Sådan bruges det:

[[Template:XLikesY|Lisa|Milhouse|Janey]]

Resultatet vil være:

1. Milhouse kan lide Lisa.
  2. Janey kan lide Milhouse.
  3. Ingen kan lide Milhouse!

Det kan blive forvirrende at holde styr på alle de numre, så du kan også navngive argumenter til en skabelon:

Template:XPrecededY:

First comes {{{first}}}, then comes {{{second}}}.

Sådan bruges det:

[[Template:XPrecededY|first=love|second=marriage]]

Med navngivne argumenter behøver du ikke tænke på rækkefølgen, når du bruger skabelonen:

[[Template:XPrecededY|second=marriage|first=love]]

Begge eksempler Template:XPrecededY vil give det samme resultat.