Nytt i Thunderbird 60

Denna artikel underhålls inte längre, så dess innehåll kanske är inaktuellt.

Den här artikeln beskriver de viktigaste ändringarna som är synliga för användare i Thunderbird version 60.0. Fullständiga detaljer om alla ändringar finns i versionsfakta för Thunderbird 60.

Vissa tillägg kanske inte fungerar

På grund av betydande förändringar i Thunderbird kommer version 60 inte automatiskt ladda ett tillägg, om det inte har markerats kompatibel av utgivaren. Hittills har över 130 tillägg gjorts kompatibla av sina utgivare och flera läggs till varje vecka. Om ditt tillägg inte är kompatibel, kontakta utgivaren på deras supportwebbplats eller e-post, som du hittar på webbplatsen för tillägg.

(Beslutet att stänga av automatisk kompatibilitet var inte lätt, men användarupplevelsen är bättre för användare eftersom icke fungerande tillägg hindras från att förstöra Thunderbird. Och för att hjälpa utgivaren att uppdatera sina tillägg, gjordes betydande planering och kodförbättringar i Thunderbird för att minska påverkan av förändringar som ärvts från Firefox.)

Ny plats i menyn för inställningar av tillägg

Inställningar för tillägg hanteras inte längre från fliken Tilläggshanteraren. Ett nytt menyalternativ Inställningar för tillägg finns i menyn Verktyg.

MainMenuBarOptions

Eller om du använder applikationsmenyn på verktygsfältet, håll muspekaren över eller klicka på alternativet Tillägg > visar en lista med tillägg som har inställbara alternativ.

AppmenuShowingADDOnOptions

Ändringar av datum- och tidsinställningar

Thunderbird har nu ett alternativ där datum och tidsformat som används i programmet ska följa operativsystemet eller den lokalt installerade versionen av Thunderbird. Med andra ord kan en amerikansk version av Thunderbird använda exempelvis det tyska formatet.

1. Högst upp i fönstret för Thunderbird, klicka på menyn Verktyg och välj InställningarI menyraden, klicka på menyn Thunderbird och välj InställningarHögst upp i fönstret för Thunderbird, klicka på menyn Redigera och välj Inställningar, eller klicka på menyknappen New Fx MenuBilden "fx57menu" finns inte. och välj InställningarInställningar.
    Thunderbird Menu Options
  2. Välj panelen Avancerat, välj sedan fliken Allmänt.
  3. I rutan Formatering av datum och tid välj Programspråk eller Regionala inställningar.
  4. Klicka på OK för att stänga fönstret Inställningar.Klicka på Stäng för att stänga fönstret Inställningar.Stäng fönstret Inställningar.

Date and Time

Ändringar i skrivfönstret

När du skriver ett meddelande tillåter en raderingsknapp att ta bort en mottagare

När du håller muspekaren över adresseringsetiketterna (Svar-till:, Till :, Kopia :, Dold kopia :, Diskussionsgrupp:) En X-knapp visas nu för att tillåta radering av den här posten.

Demonstration of the delete button

Många förbättringar i hantering av bilagor

Bilagor kan nu ordnas med hjälp av en dialogruta, snabbtangenter eller dra och släppa. Knappen "Bifoga" flyttas till höger för att ligga ovanför fönstret. Snabbtangenten för panel bilaga (till exempel Alt+B, kan variera beroende på lokalisering, Ctrl+M på Mac) fungerar nu också för att visa eller dölja rutan. Bifogefönstret kan också visas initialt när du skriver ett nytt meddelande. Högerklicka på rubriken för att aktivera det här alternativet. Att dölja ett bifogefönster som inte är tomt kommer nu att visa ett gem i platshållaren för att ange närvaron av bifogade filer och undvika att skicka dem av misstag.

AttachmentReordering

Under adressinmatningen visas den matchande delen av adressen nu med fetstil

För att klargöra varför en viss adress har inkluderats i den automatiskt ifyllda listan visas den del av adressen som matchar den skrivna texten med fetstil. Genom att ändra inställningen mail.autoComplete.commentColumn till 1 tillåter visar vart adressen är lagrad i adressboken.

Adressboken

Det är nu möjligt att ställa in en standardadressbok som kommer att väljas vid öppnandet av adressböckerna. För att ställa in standard, högerklicka på en mapp och välj alternativet standardstartkatalog från menyn som visas.

Set Default address book Windows

Statiska teman

Statiska teman som använder API-tekniken WebExtensions stöds nu [1]. Dessa är jämförbara med lättviktsteman. Fullständiga teman och lättviktsteman stöds fortfarande. (Tillägg baserade på WebExtensions webbläsarutöknings-API:er och e-postspecifika API:er planeras för ett framtida punktutgåva av Thunderbird 60.)

[1] https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Mozilla/Add-ons/Themes/Theme_concepts

Kalendrar

Ange ett alternativ för att visa platser för händelser

Kalenderhändelser visar nu en plats samt evenemangets namn. Calendar:Location Display

Alternativet som styr det här finns i fliken Kalender> Vyer. Location of Display location option

Kopiera, klipp ut och klistra in återkommande händelser och uppgifter

Precis som tidigare för att ta bort eller ändra, nu finns det en uppmaning om du vill välja att kopiera eller klippa ut endast den valda förekomsten eller hela serien av en återkommande händelse eller uppgift.

Lightning Copy Occurrence Prompt

Om mer än en lokal kalender eller kalenderprenumeration är tillgänglig kan målkalendern för att klistra in kalenderposter nu väljas direkt från en lista över alla redigerbara kalendrar.

Lightning Paste Target Selection

Ge möjlighet att skicka/inte skicka mötesanmälningar direkt

När det gäller möten finns det - förutom dra och släpp - inte längre ett popup-fönster som frågar om de övriga deltagarna ska informeras om dina ändringar. I stället styrs detta direkt i respektive dialogruta eller snabbmeny direkt.

Tillsammans med denna ändring har stöd för att skapa e-postinbjudningar kompatibla med Outlook 2002 tagits bort.

Tillåt att framtvinga användningen av e-postinbjudan för möte för användare av CalDAV-kalendrar

Vissa CalDAV-servrar är konfigurerade för att ta hand om inbjudningar av andra användare på samma kalenderserver när man planerar ett möte. Detta skulle förhindra att e-postinbjudningar skickas till andra deltagare från Thunderbird när du konfigurerar ett möte. För de här kalendrarna, kan användningen av e-postinbjudningar tvingas fram oavsett serverkonfiguration.

Påminnelser kan avvisas även för skrivskyddad kalender

Om en påminnelse för en händelse eller en aktivitet som lagras i en skrivskyddad kalender dyker upp kan den avfärdas nu. Till skillnad från redigerbara kalendrar är det fortfarande inte möjligt att snooza påminnelser för dessa kalenderobjekt.

Lightning Reminder Dialog RO

Tillsammans med den förändringen, har möjligheten att visa missade påminnelser begränsats till redigerbara kalendrar.

Show Missed Reminders Options

Maildir experimentell funktion

Konvertering av mappar från mbox till maildir-format och vice versa

I enlighet med det långsiktiga målet att implementera ett maildir-liknande lagringssystem i Thunderbird ingår verktyg för att konvertera befintliga mappar till och från maildir-formatet i den här utgåvan. Mer information om maildir-implementeringen i allmänhet finns här. Alla som använder maildir måste vara medvetna om att det fortfarande är experimentellt och användning kan avslöja ytterligare okända fel som leder till dataförlust.

Support för Windows XP och Vista upphör

I överensstämmelse med återkallandet av stöd för Windows XP och Vista för Firefox 60, Thunderbird stöder inte längre dessa två äldre operativsystem. Thunderbird 52 är den sista versionen av Thunderbird tillgänglig för de två operativsystemen.