Lär dig mer om utformningen av nya Firefox

Revideringsinformation
  • Reviderings-ID: 60945
  • Skapad:
  • Skapare: Mikael Hiort af Ornäs
  • Kommentar: [l10n-sv] Translation of the English original into Swedish.
  • Granskad: Nej
  • Redo för översättning: Nej
Revideringskälla
Revideringsinnehåll

Den senaste versionen av Firefox inkluderar utseendemässiga förbättringar, med ett renodlat och enhetligt gränssnitt tillsammans med nya funktioner som gör den effektivare och enklare att personanpassa. I den här artikeln tar vi en titt på tankarna bakom dessa förändringar.

Obs: Detta gäller den senaste versionen av Firefox Beta som kan laddas ner från mozilla.org/beta.

Ett förenklat huvudgränssnitt

Hur effektivt du använder Firefox beror på hur snabbt och besvärsfritt du kan nå de funktioner som du använder. Istället för att överskölja dig med alla tillgängliga alternativ på en gång, har vi identifierat de funktioner som de flesta användare använder oftast, baserat på färgdiagramstudier. Vi gav därefter dessa funktioner en primärplacering, bredvid adressfältet och sökfältet. Genom att begränsa antalet kontroller i det primära gränssnittet blir de kontroller som finns där mycket enklare att hitta. Att hålla webbläsaren enkel och fri från objekt hjälper dig dessutom att fokusera på innehållet på den webbsida du besöker.

Det här sättet att tänka visar sig i hur omsorgsfullt och sparsamt standardverktygsfältet har utformats. Det visar sig också i det nya sätt på vilket flikar visas. De är placerade högre upp i namnlisten och bakgrundsflikarna har blivit visuellt nedtonade. Kvar blir en yta som är ren och lugn.

New tabs and toolbar - Win8

En ny, praktisk meny

När huvudgränssnittet endast innehåller de allra mest använda funktionerna, är det viktigt att kunna komma åt funktioner som du bara använder ibland utan att behöva finkamma Firefox efter dem i menyer och undermenyer. För att åstadkomma detta introduceras i nya Firefox en ny meny som öppnas genom att klicka på menyknappen, längst ut till höger i verktygsfältet. Funktioner som zoomning, sökning på sidan och utskrift har placerats i den praktiska menyn och representeras av ikoner, så att de är enkla att känna och klicka på. Den nya menyn öppnas när du behöver den och hjälper dig att få saker gjorda istället för att vara i vägen.

New Menu - Win8

Ett anpassningsgränssnitt som är lätt att hitta

Webbläsaren är ett oumbärligt verktyg för människors liv på nätet och vi använder den alla på olika sätt. Vi anser att du förtjänar en personlig surfupplevelse, som tillgodoser just dina behov. Genom att placera anpassningsknappen längst ner i menypanelen vill vi göra den nya anpassningssidan lättare att hitta, så att du kan anpassa Firefox precis så som du vill.

Den nya anpassningssidan låter dig prioritera om funktioner i menyn, verktygsfältet och flikfältet genom att helt enkelt dra dem till den önskade positionen. Om du, exempelvis, inte använder sökfältet, så kan du bara dra bort den från verktygsfältet eller till menyn, helt efter dina egna behov.

Försök själv:

1. Klicka på menyknappen Bilden "new fx menu" finns inte. och välj Anpassa.
    Customize Fx 29 Win8
  2. När du är färdig klickar du på den gröna knappen Avsluta anpassning.

Naturligtvis kommer Firefox som standard med många fler verktyg än de här. En av de bästa sakerna med Firefox har alltid varit tillgängligheten av tusentals ytterligare funktioner, byggda som tillägg till Firefox. Det nya anpassningsgränssnittet låter dig lägga till och flytta tillägg mellan verktygsfältet och den nya menyn. Det här ger dig en möjlighet att ha precis rätt blandning av funktioner, inbyggda eller som tillägg, på samma plats i gränssnittet.

Läs mer: