Kontrollera ljud- eller videouppspelning med ditt tangentbord

Den här artikeln gäller en funktion som är tillgänglig på Firefox 81 och senare.

Vad är mediekontrollfunktionen?

Du styr uppspelning av media (ljud eller video) i Firefox utan att klicka på själva videon eller ljudet. Du kan nu styra den genom att trycka på hårdvarukontrollknapparna på ett tangentbord eller headset, trycka på knappen på det virtuella kontrollgränssnittet eller genom att avsluta kommandon via specifikt protokoll, till exempel MPRIS.

Detta beror på att webbplatsutvecklare använder MediaSession API.

Vilken plattform stöder den här funktionen?

Du kan använda den här funktionen på MacOS (OSX 10.12.1 eller senare), Windows (Windows 8.1 eller senare), Linux (gtk-baserade distributioner).

Hur stöds mediekontroller?

Vilka typer av media kan styras av den här funktionen?

För närvarande stöder vi bara styrning av media som spelas från ljud och video, så den kan inte styra media från web-audio, webb-speech och Flash-plugin.

• Om ett ljudmedium spelas upp från ljud och video kan det kontrolleras.
  • Om ett spelbart media går till helskärm
  • Om ett spelbart media går in i bild-i-bild-läge

Vilka typer av media kan INTE styras av den här funktionen?

Media från web-audio, web-speech och Flash plugin kan inte styras. Det finns några undantag:

• Ohörbara medier (tysta videor som inte har ett ljudspår, till exempel GIF-liknande bilder)
  • Meddelandeljud

Om jag har flera flikar som spelar media, vilken flik skulle då kontrolleras?

Om det finns flera flikar som spelas samtidigt kan du styra den sista fliken som spelar media, såvida du inte spelar i Bild-i-bild-läge. I det här fallet tillhör bild-i-bild-videon alltid fliken som kontrolleras.

Varför ibland när jag trycker på mediatangenterna kontrollerar de andra appar men inte Firefox? Eller styrs även andra appar samtidigt?

Varje plattform har sin egen mekanism för vilken applikationer som styr ljud. I vissa fall kan flera applikationer försöka kontrollera mediatangenterna samtidigt. Om detta händer, försök att stänga alla andra appar som försöker kontrollera dina mediekontrolltangenter.