Veilige wachtwoorden aanmaken om uw identiteit veilig te houden

Revisie-informatie
  • Revisie-id: 52891
  • Gemaakt:
  • Auteur: Tonnes
  • Commentaar: update
  • Beoordeeld: Ja
  • Beoordeeld:
  • Beoordeeld door: Tonnes
  • Is goedgekeurd? Ja
  • Is actuele revisie? Nee
  • Gereed voor vertaling: Nee
Bron van revisie
Inhoud van revisie

Het kiezen van veiligere wachtwoorden zal helpen uw identiteit op het internet te beschermen. Dit artikel en de companion-video laten zien hoe u veilige, maar makkelijk te onthouden wachtwoorden kunt creëren.

Stap 1: kies een zin

U kunt een veiliger wachtwoord aanmaken door te beginnen met een eenvoudige zin. Als voorbeeld gebruiken we een citaat van Nicolaas Beets: “Geluk is de harmonie tussen toestand en behoefte.”

Als we de eerste letter van elk woord nemen en “en” vervangen door 7, krijgen we:

Gidhtt7b

Stap 2: voeg speciale tekens toe

Dit is een redelijk sterk wachtwoord, maar we kunnen het iets verbeteren door enkele speciale tekens toe te voegen:

#Gidhtt7b:

Stap 3: verbind het met een website

We kunnen ons nieuwe wachtwoord op diverse websites gebruiken door er een voor- of achtervoegsel met een te onthouden verwijzing naar een bepaalde website aan toe te voegen. Laten we de eerste letter en de volgende twee medeklinkers in de naam van de website gebruiken.

Om nog wat extra willekeurigheid toe te voegen wisselen we hoofdletters af met kleine letters, en als het eerste teken in de naam van de website een klinker is, beginnen we met hoofdletters. Om de zaken nog iets meer te mengen gebruiken we dezelfde regel om te bepalen of we de verwijzing naar de website links of rechts toevoegen.

#Gidhtt7b:AmZ voor Amazon
fCb#Gidhtt7b: voor Facebook
#Gidhtt7b:YtB voor YouTube
dRm#Gidhtt7b: voor Drumbeat

Dit is slechts een mogelijke regel voor het kiezen van het voor- of achtervoegsel dat u voor het aanpassen van uw wachtwoord voor elke website gebruikt. Het omdraaien van de volgorde van de letters in het achtervoegsel, alleen klinkers gebruiken, alleen medeklinkers, of het toevoegen van enkele andere tekens die bij u opkomen wanneer u aan de website denkt, zijn allemaal mogelijke benaderingen die de veiligheid verbeteren.

Hoewel we door deze techniek het deel van het wachtwoord dat door de zin wordt gegenereerd voor een aantal verschillende websites kunnen gebruiken, zou het nog steeds een slecht idee zijn het te gebruiken op een website als die van een bankrekening, die zeer gevoelige gegevens bevat. Websites als deze verdienen eigen zinnen voor wachtwoordselectie.

Probeer het zelf!

Neem even de tijd om een zin te bedenken die veelbetekenend voor u is. Gebruik die zin om een veilig wachtwoord te creëren dat u voor elke website die u bezoekt kunt aanpassen.

Lees voor meer informatie over het kiezen van veilige wachtwoorden de blogpost op Shiny Pebbles (en).

Mozilla biedt deze gids aan als een algemene service. Geen enkele benadering van beveiliging kan 100% beveiliging garanderen, en niets in deze uitgave is bedoeld voor het leveren van enige zekerheidstelling of garantie van de beveiliging van uw wachtwoorden.
Mogelijk staan sommige websites het gebruik van bepaalde of alle speciale tekens niet toe. Zorg ervoor dat u weet welke speciale tekens er mogen worden gebruikt.