Nieuwe agenda’s aanmaken

Met Thunderbird kunt u meerdere agenda’s gebruiken. Tijdens het instellen van een e-mailaccount kunnen uw bestaande online agenda’s automatisch worden gedetecteerd, of u kunt nieuwe agenda’s instellen instellen in de Agendamodus of de Taakmodus.

Verbinding maken met uw online agenda’s tijdens instellen van een e-mailaccount

TB91-account-setup-sucessfully-created-connect-linked-services

Nadat u uw bestaande e-mailadres hebt ingesteld met de handige automatische configuratie, detecteert Thunderbird nu automatisch uw externe adresboeken en agenda’s op basis van de door u verstrekte gebruikersinformatie.

Als u een Google-e-mailaccount aan Thunderbird toevoegt, kunt u eenvoudig uw bestaande Google-agenda’s en -adresboeken toevoegen (zie Opmerkingen).

Noot: als een van uw Google-agenda’s niet wordt gevonden of niet bereikbaar is, is deze mogelijk niet ingesteld op synchronisatie. U kunt kiezen welke agenda’s Google toont in uw https://calendar.google.com/calendar/u/0/syncselect Google Calendar-synchronisatieinstellingen]. Helaas biedt Google geen ondersteuning voor taken via CalDAV.

Een nieuwe agenda aanmaken

Vanuit het tabblad Agenda (niet de zijbalk):

• Klik met de rechtermuisknopKlik terwijl u de Control-toets ingedrukt houdt in de agendalijst aan de linkerkant van het scherm.
  • Kies Nieuwe agenda… in het contextmenu.
  • U kunt ook > Nieuw > Agenda… of Bestand > Nieuw > Agenda… gebruiken.

U dient nu te kiezen of u de agenda ‘op uw computer’ of ‘op het netwerk’ wilt aanmaken.

Op uw computer – lokale agenda’s

Als u ‘Op mijn computer’ kiest, kunt u de agenda gebruiken op de computer waarop u werkt. Alle gegevens worden binnen een interne database bewaard (het bestand local.sqlite in uw Thunderbird-profiel).

• Kies Op mijn computer en klik op VolgendeVerdergaan.
  • Voer een naam voor uw agenda in en kies een kleur, klik vervolgens op Agenda maken.

Op het netwerk – verbinden met uw online agenda’s

Als u ‘Op het netwerk’ kiest, kunnen uw agendabestanden zich op algemene webservers bevinden (alleen-lezen), op WebDAV-servers, op CalDAV, op het lokale bestandssysteem of een netwerkshare, op FTP-servers, of u kunt uw Google-agenda’s gebruiken.

• Kies Op het netwerk en klik op VolgendeVerdergaan.

TB91-create-new-calendar-username-location-gmail

1. Voer uw gebruikersnaam in, bijvoorbeeld uw e-mailadres bij Gmail.
  2. Voer de agenda-URL in in het locatieveld. Thunderbird herkent een keur aan agenda-URL’s.
  3. Vink, indien van toepassing, Deze locatie vereist geen referenties aan.
  4. Offlineondersteuning is standaard aangevinkt, zodat u uw agenda ook kunt gebruiken als u offline bent.
  5. Klik op Agenda’s zoeken.

In de volgende stap toont Thunderbird u een selectie beschikbare agenda’s.

TB91-create-new-calendar-select-calendars-gmail

• U kunt de eigenschappen van elke agenda wijzigen, bijvoorbeeld de naam en de kleur, met de knop Eigenschappen.
  • Plaats een vinkje bij de gewenste agenda’s en klik op Abonneren.

De koppeling naar uw Google-agenda vinden

1. Ga naar uw Google-agenda in de browser, klik op het menu Opties (drie puntjes) naast de agendanaam waarop u wilt abonneren en klik op Instellingen en delen.

Google Calendar Settings and Sharing

1. Zoek en kopieer een koppeling naar uw agenda.
    • Klik in de sectie Toegangsrechten voor afspraken op Deelbare link ophalen en kopieer de koppeling.
    • U kunt ook de ICS-opmaak gebruiken: selecteer en kopieer in de sectie Agenda integreren de koppeling onder Openbaar adres in iCal-indeling of Geheim adres in iCal-indeling.
  2. Plak deze koppeling in het locatieveld van het dialoogvenster Nieuwe agenda maken.

iCalendar (ICS)

U kunt u abonneren op agenda’s die worden aangeboden door derde partijen, meestal in ics-opmaak. Deze zijn vrijwel altijd alleen-lezen; u kunt niets voor de agenda’s wijzigen. Een voorbeeld van dit soort agenda’s zijn de feestdagenagenda’s van Thunderbird.