Usein kysytyt kysymykset lisäosista ja laajennuksista

Tämä artikkeli saattaa olla vanhentunut.

Englanninkieliseen artikkeliin, johon tämä artikkeli pohjautuu, on tehty tärkeä päivitys. Kunnes artikkeli päivitetään, voit siirtyä englanninkieliseen artikkeliin: Thunderbird add-ons - frequently asked questions

Mikä on lisäosa?

Lisäosat ovat laajennuksia ja muita ohjelmakomponentteja, jotka lisäävät Thunderbirdin toiminnalisuutta tai muokkaavat sen ulkoasua. Thunderbirdissä on avoin ja laajennettava ohjelmointi- ja suunnitteluarkitehtuuri, joka antaa halukkaille mahdollisuuden luoda "lisäosia" Thunderbirdiin.

Kuka tekee lisäosia?

Lisäosia luovat enimmäkseen Mozillan vapaaehtoiset kehittäjät, ei Mozillan henkilökunta (vaikkakin jotkut heistä rakentavat lisäosia vapaa-aikanaan). Yleisesti Mozilla ei kuitenkaan osallistu lisäosien kehittämiseen. Vaikka Mozilla ylläpitää sivustoa, jolla lisäosia jaellaan ja vaikka Mozilla tarkastaa tällä sivustolla jaettavat lisäosat, ei Mozillalla ole vastuuta näiden lisäosien tukemisesta. Jos tarvitset apua lisäosan kanssa, ota yhteyttä lisäosan tekijään.

Mistä saan lisäosia?

Useimmat Thunderbirdin lisäosat jaetaan Mozillan lisäosa-sivustolla (Silti tekijöillä on mahdollisuus jakaa lisäosiaan haluamallaan tavalla). Voit etsiä ja selata lisäosia verkkoselaimella. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös Thunderbirdiä lisäosien selailuun (Työkalut > Lisäosat, tai valikkopainikkeesta New Fx Menu > Lisäosat).

Kuinka lisäosa asennetaan?

Lisäosat voi asentaa kahdella tavalla: Thunderbirdin avulla tai ilman Thunderbirdiä.

Thunderbirdin ulkopuolella selaimella (esim. Firefoxilla) ladattujen lisäosien asentaminen:

1. Lataa lisäosa tietokoneellesi, ellet ole sitä jo tehnyt.
  2. Käynnistä Thunderbird
  3. Napsauta valikkopalkista Työkalut > Lisäosat, tai valikkopainikkeesta New Fx Menu Lisäosat.
  4. Napsauta oikeassa yläkulmassa hakukentän vasemmalla puolella rataskuvaketta gearbuttonblack, ja valitseAsenna lisäosa tiedostosta....
  5. Siirry sijaintiin, johon tallensit lisäosatiedoston, valitse se, ja napsauta Avaa.
  6. Kun näet painikkeen Asenna nyt, napsauta sitä kerran.
    • Lisäosat, jotka on ladattu sivulta https://addons.mozilla.org/ ovat Mozillan tarkastamia.
    • Jos lisäosan tekijä on varmennettu, hänen nimensä näytetään.
  7. Viimeistele asennus käynnistämällä Thunderbird uudelleen.

Lisäosan asentaminen Thunderbirdissä:

1. Napsauta valikkopalkissa Työkalut > Lisäosat, tai valitse valikkopainikkeesta New Fx Menu > Lisäosat.
  2. Napsauta Lataa lisäosia.
  3. Kirjoita sivun oikean yläkulman Hae lisäosista -hakuruutuun etsimäsi lisäosan nimi tai avainsanoja ja napsauta hakuruudun suurennuslasi-kuvaketta (tai paina ReturnEnter).
  4. Valitse haluamasi lisäosa hakutulosluettelosta.
  5. Napsauta Asenna-painiketta.
  6. Kun näet painikkeen Asenna nyt, napsauta sitä kerran.
    • Lisäosat, jotka on ladattu sivulta https://addons.mozilla.org/ ovat Mozillan tarkastamia.
    • Jos lisäosan tekijä on varmennettu, hänen nimensä näytetään.
  7. Viimeistele asennus käynnistämällä Thunderbird uudelleen.

Kuinka lisäosan asetuksia muokataan?

Kaikilla lisäosilla ei ole muokattavia asetuksia. Jos niitä on, on täysin lisäosan tekijän harkintavallassa, kuinka käyttäjä voi näitä asetuksia muokata. Usein kehittäjät lisäävät lisäosalleen valikkokohdan Thunderbirdin Työkalut-valikkoon. Kannattaa tutustua lisäosan ohjeistukseen ja dokumentaatioon, jotka löytyvät todennäköisimmin sivulta, jolta latasit lisäosan.

Mitä tehdä, jos lataamani lisäosa ei toimi?

Ota yhteyttä lisäosan tekijään.

Kuinka näen, mitä lisäosia on asennettuna?

Thunderbirdissä voit tarkastella, mitä lisäosia on asennettuna valitsemalla valikkopalkista Työkalut > Lisäosat, tai valikkopainikkeesta New Fx Menu > Lisäosat. Asennetut lisäosat näkyvät Laajennukset, TeematUlkonäkö ja Liitännäiset-paneeleissa.

Kuinka lisäosa päivitetään?

Voit tarkastaa, onko lisäosalle saatavana päivityksiä,valitsemalla valikkopalkista Työkalut > Lisäosat, tai valikkopainikkeesta New Fx Menu > Lisäosat. Tarkasta paneelit Laajennukset, TeematUlkonäkö ja Liitännäiset. Jos lisäosaan on saatavilla päivitys, siitä ilmoitetaan lisäosan tiedoissa.

Voit myös pakottaa Thunderbirdin tarkistamaan päivitykset valitsemalla valikkopalkista Työkalut > Lisäosat, tai valikkopainikkeesta New Fx Menu > Lisäosat. Jokaisessa paneelissa on Tarkista päivitykset -painike, jolla voit tarkistaa, onko lisäosaan saatavilla päivityksiä.Lisäosien hallinta -välilehdellä on rataspainike gearbuttonblack, jota napsauttamalla näytetään eri päivitysvaihtoehtoja.

Kuinka lisäosa poistetaan käytöstä tai kuinka sen asennus poistetaan?

1. Valitse Thunderbirdin valikkopalkista Työkalut > Lisäosat, tai valikkopainikkeesta New Fx Menu > Lisäosat.
  2. Valitse paneeli, jossa lisäosa on.
  3. Poista lisäosa käytöstä (poistamatta asennusta) joko napsauttamalla painiketta Poista käytöstä tai valitsemalla lisäosan alasvetovalikosta Älä käynnistä koskaan, lisäosasta riippuen. Jos haluat poistaa lisäosan kokonaan, napsauta Poista-painiketta.
  4. Käynnistä Thunderbird uudelleen.

Kuinka voin kirjoittaa tai kehittää lisäosia?

Tietoa lisäosien kehittämisestä löydät Mozilla Developer Networkin (MDN) Laajennukset-sivulta. MDN:n opas on luettavissa Extensions Development-sivuilla.