Viestien järjesteleminen viestisuodattimilla

Viestisuodatinten avulla Thunderbird voidaan asettaa järjestelemään viestejä automaattisesti. Suodattimet voivat muun muassa siirtää viestejä kansioihin, poistaa viestejä ja edelleenlähettää viestejä toisiin sähköpostiosoitteisiin.

Uuden viestisuodattimen luominen

1. Napsauta valikkopalkissa Työkalut ja valitse Viestisuodattimet, jolloin aukeaa Viestisuodattimet-ikkuna, johon on luetteloitu tallennetut viestisuodattimet.
  2. Napsauta Uusi...-painiketta, jolloin avautuu Suodatusehdot-ikkuna.
  3. Anna suodattimelle nimi Suodattimen nimi -kenttään.
  4. Osiossa Suodata viestit, kun: voit valita, milloin suodatus tehdään. Voit valita jommankumman vaihtoehdon tai molemmat.
    Huomaa: Useimmissa tapauksissa ei ole tarpeen muuttaa oletusasetuksia Suodata käsin ja Haetaan uusi viestejä.
  5. Voit valita Haetaan uusia viestejä: -alasvetovalikosta, suoritetaanko suodatus ennen roskapostiluokitusta (Suodata ennen roskapostiluokitusta), vai sen jälkeen (Suodata roskapostiluokituksen jälkeen).
  6. Jokaiselle suodattimen säännölle on valittava ominaisuus, ehto ja arvo:
    • Ominaisuus on jokin viestin elementti tai ominaisuus, esimerkiksi Aihe, Päiväys ja Vastaanottaja
    • Ehto sisältää ehdon, joka aiheuttaa suodattamisen, esimerkiksi sisältää, alkaa merkeillä ja lähettäjä ei ole osoitekirjassani
    • Arvo määrittää sen, mitä ehdolla suodatetaan, esimerkkeinä sähköpostiosoite tai avainsana.
  7. Valitse osiosta Suorita nämä toiminnot: yksi tai useampi toimenpide, jotka suodatusehdot täyttäville viesteille suoritetaan, esimerkiksi Siirrä kansioon, Aseta roskapostitila ja Poista viesti.
    Elements of a new Filter Rules dialog-updated
    Huomaa: Voit lisätä uuden säännön napsauttamalla viimeisen säännön perässä olevaa +-painiketta. Voit myös poistaa säännön napsauttamalla säännön perässä olevaa --painiketta.
  8. Tallenna suodatin napsauttamalla OK-painiketta.
  9. Jos haluat suorittaa suodattimen jo vastaanotetuille viesteille, voit napsauttaa Viestisuodattimet-ikkunassa olevaa Suorita nyt-painiketta. Kun suodatin on tallennettu, se suoritetaan automaattisesti kaikille uusille viesteille.

Esimerkkisuodattimia

Lisää tähti

Saattaa olla, että haluat lisätä automaattisesti tähden kaikkiin työpaikkasi verkkoalueelta saapuviin viesteihin, jotta ne erottuvat saapuneet-kansiossasi muista viesteistä. Voit luoda seuraavanlaisen suodattimen:

Filter example, add Star

Vihje: Voit luoda suodattimen lähettäjän sähköpostiosoitteesta suoraan viestistä. Napsauta viestin otsikkotiedoissa lähettäjän sähköpostiosoitetta hiiren kakkospainikkeella ja valitse avautuvasta ponnahdusvalikosta Luo viestistä suodatin.... Oletuksena uuden suodattimen sääntö on Lähettäjä | on | lähettäjän sähköpostiosoite.

Siirrä viesti kansioon

Saattaa olla, että haluat pitää Saapuneet-kansiosi paremmin järjestyksessä suodattamalla vähemmän tärkeät viestit. Saatat esimerkiksi saada mainosviestejä joltain yritykseltä ja haluat pitää ne erillisessä kansiossa.

Luo ensin kansio, jonka nimi on "Promotions" tai jotain vastaavaa napsauttamalla valikkopalkissa Tiedosto-valikkoa ja valitsemalla Uusi ja sitten Kansio.... Tämän jälkeen voit luoda alla kuvatun kaltaisen suodattimen:

Filter example, move to "Promotions" folder

Koska suodattimessa on valittuna vaihtoehto Osumat täyttävät jotkin ehdoista, kaikki viestit, joissa jokin näistä ehdoista täyttyy, siirretään Promotions-kansioon:

• Viestit saapuvat osoitteesta sales@software.biz, tai
  • Viestin aiheessa esiintyy sana "discount", tai
  • Sana "customer" esiintyy jossain kohtaa osoitetta tai näyttönimeä ("customer.service", "Customer Support" tms.)
Huomaa: Vaikka voit käyttää viestisuodattimia myös roskapostin - eli sellaisten mainosviestien, joita ET ole tilannut - tämä ei ole suositeltavaa. Sen sijaan voit käyttää Thunderbirdin roskapostisuodatinta, joka on erityisesti suunniteltu tähän tarkoitukseen.
Vihje: Jos jonkin suodattimen kanssa on ongelmia, aloita yksinkertaisesta ja lisää ehtoja vähitellen. Olet saattanut esimerkiksi luoda suodattimen, jonka pitäisi siirtää tietyt viestit toiseen kansioon, mutta se ei näytä tekevän mitään. Muokkaa suodatin merkitsemään kaikki uudet viestit tähdellä. Jos tämä toimii, muokkaa suodatinta siten, että vain sellaiset viestit merkitään tähdellä, jotka haluat siirtää uuteen kansioon. Jos tämäkin toimii, voit muokata suodatinta siten, että tähdellä merkitsemisen sijaan se siirtää viestit uuteen kansioon.

Katso myös