Onko yhteyteni verkkosivuun salattu?

Sivuston identiteetti -painike on Firefoxin tietoturvaominaisuus, joka kertoo lisätietoja sivuista, joilla käyt. Painiketta käyttämällä näet, onko sivusto salattu, onko se todennettu, kuka verkkosivua hallinnoi ja kuka sen on todentanut. Tämä auttaa välttämään haittasivustoja, jotka yrittävät saada sinut syöttämään tärkeitä henkilökohtaisia tietojasi.

Sivuston identiteetti -painike on osoitepalkissa verkkosivun osoitteen vasemmalla puolella. Identity Button Win1 Identity Button Mac1 Identity Button Lin1

Kun katselet verkkosivua, identiteettipainikkeen väri on joko harmaa, sininen tai vihreä. Painikkeen napsauttaminen näyttää verkkosivun turvallisuustietoja sekä harmaan, sinisen tai vihreän passivirkailijakuvakkeen.

Harmaa - ei identiteettitietoja

siteidbutton-larry-gray.png Kun identiteettipainike on harmaa, se kertoo, ettei sivusto tarjoa identiteettitietoja. Yhteys Firefoxin ja palvelimen välillä on joko salaamaton tai osittain salattu eikä sitä tule pitää salakuuntelusta turvallisena.

Useimmilla verkkosivuilla painike on harmaa, sillä niissä ei siirretä arkaluonteisia tietoja eivätkä ne siten tarvitse todennuksia tai salattuja yhteyksiä. Sivustoilla, jotka eivät vaadi henkilökohtaisia tietoja, identiteettitietojen puuttuminen ei haittaa.

Huomaa: Jos kirjoitat arkaluonteisia tietoja (pankki- tai luottokorttitietoja, henkilötunnuksia yms.) identiteettipainike ei saisi olla harmaa.

Identity Button Win2 Identity Button Mac2 Identity Button Lin2

Sininen - perusidentiteettitiedot

siteidbutton-larry-blue.png Kun identiteettipainike on sininen, kertoo se, että sivuston verkkotunnus on todennettu ja että yhteys Firefoxin ja palvelimen välillä on salattu ja siten salakuuntelusta turvallinen.

Kun verkkotunnus on todennettu, sivustoa ylläpitävät henkilöt ovat ostaneet sertifikaatin, joka todistaa, että verkkotunnus on ylläpitäjien omistama eikä sitä ole väärennetty. Esimerkiksi TD Canada Trust -verkkosivulla on tällainen sertifikaatti ja salattu yhteys, joten identiteettipainike on sininen. Kun napsautat painiketta, avautuva laatikko kertoo, että easywebcpo.td.com -sivusto on todennettu olevan osa td.com -sivustoa, ja todentajana on VeriSign Inc. Painike varmistaa myös, että yhteys on salattu, jotta kukaan ei voi kaapata yhteydestä pankkitunnistetietojasi.

Identity Button Win3 Identity Button Mac3 Identity Button Lin3

Verkkotunnuksen haltijaa ei ole kuitenkaan todennettu. Mikään ei takaa, että td.com on Toronto Dominion Bank -pankin omistama verkkotunnus. Ainoa varmistettu asia on, että verkkotunnus on oikea ja että yhteys on salattu.

Jos edelleen epäilet sivuston identiteettiä, vaikka painike olisi sininen, voit katsella identiteetistä lisätietoja napsauttamalla Lisätietoja... -painiketta. Tämä avaa turvallisuusosion Tietoja sivusta -ikkunassa, josta voit tarkastella sivuston identiteettitietoja, nähdä, oletko vieraillut sivulla aiemmin ja onko sivusto tallentanut evästeitä tai salasanoja.

Vihreä - täydet identiteettitiedot

siteidbutton-larry-green.png Kun identiteettipainike on vihreä, kertoo se, että verkkosivu tarjoaa täysin todennetut identiteettitiedot omistajasta. Yhteys verkkosivuun on myös salattu.

Jos verkkosivun identiteettipainike muuttuu vihreäksi, se käyttää uutta Extended Validation (EV) -sertifikaattia. EV-sertifikaatti on erityistyyppinen sivustosertifikaatti, joka vaatii merkittävästi tarkemman identiteetin todennusmenetelmän kuin muuntyyppiset sertifikaatit. Sinisen identiteettipainikkeen kertoessa sivuston käyttävän salattua yhteyttä, vihreä painike kertoo, että yhetys on salattu ja että sivuston omistavat oikeat henkilöt.

EV-sertifikaatilla identiteettipainike varmistaa, että esimerkiksi paypal.com -sivuston omistaa Paypal Inc. Identiteettipainike ei muutu ainoastaan vihreäksi Paypal-sivustolla, vaan se laajenee näyttämään myös sivuston omistajan nimen. Painiketta napsauttamalla sivusta voidaan katsella tarkempia tietoja.

Identity Button Win4 Identity Button Mac4 Identity Button Lin4

Sivuston identiteetti -painike on Firefoxin tietoturvaominaisuus, joka kertoo lisätietoja sivuista, joilla käyt. Painiketta käyttämällä näet, onko sivusto salattu, onko se todennettu, kuka verkkosivua hallinnoi ja kuka sen on todentanut. Tämä auttaa välttämään haittasivustoja, jotka yrittävät saada sinut syöttämään tärkeitä henkilökohtaisia tietojasi.

Sivuston identiteetti -painike on osoitepalkissa verkkosivun osoitteen vasemmalla puolella.

Site Identity Block 14 - Win

Kun katselet verkkosivua, identiteettipainike on joko harmaa maapallo, harmaa lukko, harmaa varoituskolmio tai vihreä lukko. Kuvakkeiden painaminen näyttää sivuston identiteetti- ja turvallisuustietoja.

Identity Icons 14

Harmaa maapallo

Harmaa maapallo ilmaisee, että:

• verkkosivu ei tarjoa identiteettitietoja
  • yhteys Firefoxin ja palvelimen välillä on salaamaton eikä sitä tule pitää salakuuntelusta turvallisena.

YouTube - Gray globe - Win

Useimmilla verkkosivuilla kuvake on harmaa maapallo, sillä niissä ei siirretä arkaluonteisia tietoja eivätkä ne siten tarvitse todennuksia tai salattuja yhteyksiä.

Note: Jos kirjoitat arkaluonteisia tietoja (pankki- tai luottokorttitietoja, henkilötunnuksia yms.) identiteettipainike ei saisi olla mikään harmaista painikkeista.

Harmaa lukko

Harmaa lukko ilmaisee, että:

• verkkosivun osoite on todennettu
  • yhteys Firefoxin ja palvelimen välillä on salattu ja siten salakuuntelusta turvallinen.

Facebook - Gray padlock - Win

Kun verkkotunnus on todennettu, sivustoa ylläpitävät henkilöt ovat ostaneet sertifikaatin, joka todistaa, että verkkotunnus on ylläpitäjien omistama eikä sitä ole väärennetty. Esimerkiksi Facebookilla on tällainen sertifikaatti ja salattu yhteys, joten identiteettipainike on harmaa lukko. Kun napsautat lukkoa, avautuva laatikko kertoo, että olet yhdistänyt osoitteeseen facebook.com ja että todentaja on VeriSign Inc. Painike varmistaa myös, että yhteys on salattu, jotta kukaan ei voi kaapata yhteydestä Facebook-kirjautumistietojasi.

Verkkotunnuksen haltijaa ei ole kuitenkaan todennettu. Mikään ei takaa, että facebook.com -osoitteen omistaa Facebook Inc. Ainoa taattu asia on, että verkkotunnus on oikea ja että yhteys on salattu.

Harmaa varoituskolmio

Harmaa varoituskolmio ilmaisee, että:

• verkkosivu ei tarjoa identiteettitietoja
  • yhteys Firefoxin ja verkkosivun välillä on vain osittain salattu eikä se ole salakuuntelusta turvallinen

Google Reader - Gray warning - Win

Joskus, kuten tässä Google-syötteenlukijan tapauksessa, sivustolla näytettävä sisältö tulee verkkosivuilta, joita ei ole salattu. Voit tarkastella lisätietoja verkkosivusta napsauttamalla Lisätietoja... -painiketta. Tämä avaa turvallisuusosion Tietoja sivusta -ikkunassa, josta voit nähdä sivuston identiteettisertifikaatin, oletko vieraillut sivulla aiemmin ja onko sivusto tallentanut evästeitä tai salasanoja.

Vihreä lukko

Vihreä lukko ilmaisee, että:

• verkkosivuston osoite on todennettu Extended Validation (EV) -sertifikaatilla.
  • yhteys Firefoxin ja palvelimen välillä on salattu ja siten salakuuntelusta turvallinen.

PayPal - Green padlock - Win

Vihreä lukko ja yrityksen tai järjestön nimi vihreällä tarkoittaa, että verkkosivu käyttää Extended Validation (EV) -sertifikaattia. EV-sertifikaatti on erityistyyppinen sivustosertifikaatti, joka vaatii merkittävästi tarkemman identiteetin todennusmenetelmän kuin muuntyyppiset sertifikaatit. Sinisen identiteettipainikkeen kertoessa sivuston käyttävän salattua yhteyttä, vihreä painike kertoo, että yhetys on salattu ja että sivuston omistavat oikeat henkilöt.

EV-sertifikaatilla identiteettipainike varmistaa, että esimerkiksi paypal.com -sivuston omistaa Paypal Inc. Lukko ei muutu ainoastaan vihreäksi Paypal-sivustolla, vaan se laajenee näyttämään myös sivuston omistajan nimen.

Based on information from dria.org » Blog Archive » Firefox 3: Site Identification button