Lisäasetukset-paneeli: Firefoxin esteettömyyden, selaamisen, järjestelmän oletusten, verkon, päivitysten ja salauksen asetukset

Tämän artikkelin sisältöä ei enää ylläpidetä, joten se saattaa olla vanhentunutta.

Tässä artikkelissa kuvaillaan kaikki Firefoxin Asetukset-ikkunan Lisäasetukset-paneelin asetukset. Nämä ovat harvoin tarvittavia asetuksia, kuten välityspalvelimen asetukset tai erilaiset edistyneet asetukset, joita vain harvat tarvitsevat.

Yleiset-välilehti

Options - Advanced - Win1 23 Adv Gen Mac Fx23 Adv Gen Linux Fx23

Fx34Win7-AdvancedGeneral Fx34MacAdvancedPanel-GeneralTab Fx34LinAdvancedGeneral

Fx38AdvancedPanel-General

Esteettömyystoiminnot

• Liiku sivuilla nuolinäppäimillä: Kun tämä vaihtoehto on valittuna, Firefox näyttää verkkosivuilla nuolinäppäimillä liikuteltavan kohdistimen ja antaa mahdollisuuden valita tekstiä näppäimistöllä. Tästä tilasta käytetään nimityksiä Kohdistinselaus ja Selaus kohdistimella. Tilan saa päälle tai pois päältä painamalla F7-näppäintä.
  • Ala etsiä tekstistä heti kirjoitettaessa: Kun tämä vaihtoehto on valittuna, Firefox alkaa etsiä avoimelta verkkosivulta näppäimistöllä kirjoitettua tekstiä. Myös ikkunan alareunassa oleva pikahakupalkki aukeaa automaattisesti kun tekstiä ruvetaan kirjoittamaan.
  • Varoita, kun sivustot yrittävät päivittää sivua tai uudelleenohjata toiselle sivulle: Kun tämä vaihtoehto on valittuna, Firefox estää verkkosivustoja uudelleenohjautumasta tai päivittymästä automaattisesti.

Selaus

• Vieritä sivua automaattisesti: Voit vierittää sivua automaattisella tekstinvierityksellä napsauttamalla hiiren keskimmäistä painiketta (yleensä hiiren rulla) ja liikuttamalla hiirtä eteen- tai taaksepäin. Jos toiminto häiritsee, sen voi poistaa käytöstä poistamalla tämän valinnan.
  • Vieritä sivua portaattomasti: Portaaton tekstinvieritys voi olla hyödyllinen luettaessa pitkiä sivuja. Normaalisti Page Down -näppäin siirtää näkymän yhden sivun alaspäin. Kun portaaton vieritys on valittuna, näkymä siirtyy pehmeämmin jolloin näet paremmin, paljonko sivulla edetään. Tämä helpottaa lukemisen jatkamista aiemmasta kohdasta.
  • Käytä laitteistokiihdytystä jos mahdollista: Firefox voi käyttää tietokoneesi grafiikkaprosessoria näyttämään joitakin sivuja, jotka sisältävät videoita tai animaatiota. Koska tietokoneesi grafiikkaprosessori käsittelee kuvainformaatiota huomattavasti paremmin kuin pääprosessori, toimii Firefox nopeammin. Tämä asetus on oletuksena valittu, mutta toiminto ei välttämättä ole käytettävissä kaikkien grafiikkaprosessorien kanssa. Firefox käyttää toimintoa, jos se on mahdollista. Lue lisää laitteistokiihdytyksestä Mozilla Hacksin englanninkielisestä artikkelista https://hacks.mozilla.org/2010/09/hardware-acceleration/.
    Jos muutat tätä asetusta, on Firefox käynnistettävä uudelleen.
    Käynnistä Firefox uudelleen seuraavasti:
    1. Napsauta valikkopainiketta New Fx Menu ja napsauta sitten LopetaLopeta Close 29

Napsauta Firefox-valikkoa Fx57Menu ja napsauta sitten Sulje. Napsauta Firefox-valikkoa ruudun yläosassa ja napsauta sitten Sulje Firefox.Napsauta Firefox-valikkoa Fx57Menu ja napsauta sitten Sulje.

2. Käynnistä Firefox normaalisti.
  • Oikolue käyttäjän kirjoitukset: Kun tämä asetus on valittuna, Firefox oikolukee käyttäjän verkkolomakkeisiin kirjoittaman tekstin ja ehdottaa korjauksia. Saattaa olla, että ensin on ladattava oikolukusanasto. Lataa sanasto haluamaasi kieleen napsauttamalla hiiren kakkospainikkeellapainamalla Ctrl ja napsauttamalla mitä tahansa tekstikenttää, asettamalla ponnahdusvalikosta oikoluku päälle jos se ei jo ole, ja sitten valitsemalla ponnahdusvalikosta Kielet > Hae sanastoja....

Järjestelmän oletukset

• Firefox tarkistaa käynnistyessään, onko se oletusselain: Valitse tämä asetus, jos haluat Firefoxin käynnistyksen yhteydessä tarkistavan, onko se järjestelmän oletusselain. Tällöin Firefoxilla avataan oletuksena kaikista ohjelmista avatut verkkosivustot.
    • Jos Firefox ei ole tällä hetkellä oletusselain, voit asettaa sen oletusselaimeksi napsauttamalla painiketta Aseta Firefox oletusselaimeksi.

Kerätyt tiedot -välilehti

Data Choices Fx 23 Win7 Adv Data Mac Fx23 Adv Data Linux Fx23

Kaukomittaustiedot

• Kaukomittaus päällä: Tämän asetuksetn valitseminen lähettää Mozillalle anonyymia dataa Firefoxin toiminnasta käytännössä. Lisätietoja kaukomittauksesta saat artikkelista Share data with Mozilla to help improve Firefox. Tätä dataa käytetään Firefoxin parantamiseen.

Firefoxin terveydentilaraportti

• Firefoxin terveydentilaraportti käytössä: Firefoxin terveydentilaraportti (katso lisätietoja artikkelista Firefoxin terveydentilaraportti kertoo selaimesi toiminnasta) antaa tietoa selaimen toiminnasta ja vakaudesta ajan kuluessa. Mozilla käyttää tätä tietoa tarjotakseen vertailuja ja ohjeita selaimen tilasta. Tätä tietoa käytetään myös Firefoxin parantamiseen.

Kaatumisilmoitukset

• Kaatumisilmoitukset käytössä: Jos Firefox kaatuu, Mozilla Crash Reporter aukeaa ja kysyy, haluatko lähettää kaatumisilmoituksen Mozillalle. Kun tämä asetus on valittu, Crash Reporterin Lähetä Mozillalle kaatumisilmoitus, jotta ongelma voidaan korjata-valintaruutu on oletusarvoisesti valittu.

Fx38AdvancedPanel-DataChoices

• Firefoxin terveydentilaraportti käytössä: Firefoxin terveydentilaraportti (katso lisätietoja artikkelista Firefoxin terveydentilaraportti kertoo selaimesi toiminnasta) antaa tietoa selaimen toiminnasta ja vakaudesta ajan kuluessa. Mozilla käyttää tätä tietoa tarjotakseen vertailuja ja ohjeita selaimen tilasta. Tätä tietoa käytetään myös Firefoxin parantamiseen.
  • Jaa muita tietoja (so. kaukomittaustietoja): Myös tämän asetuksen valitseminen lähettää anonyymia dataa Firefoxin toiminnasta käytännössä. Lisätietoja saat artikkelista Share data with Mozilla to help improve Firefox. Myös tätä dataa käytetään Firefoxin parantamiseen.
  • Kaatumisilmoitukset käytössä: Jos Firefox kaatuu, Mozilla Crash Reporter aukeaa ja kysyy, haluatko lähettää kaatumisilmoituksen Mozillalle. Kun tämä asetus on valittu, Crash Reporterin Lähetä Mozillalle kaatumisilmoitus, jotta ongelma voidaan korjata-valintaruutu on oletusarvoisesti valittu.

Verkko-välilehti

Adv Network Win7 23 Adv Net Mac Fx23 Adv Net Linux Fx23

Fx38AdvancedPanel-Network

Yhteys

Organisaatio tai internet-palveluntarjoaja saattaa tarjota tai jopa edellyttää välityspalvelimen käyttöä. Välityspalvelin toimii välittäjänä tietokoneen ja internetin välillä. Se käsittelee kaiken internetiin lähtevän liikenteen ja tutkii, voiko se hakea halutut tiedot omasta välimuististaan. Välityspalvelimia käytetään tehostamaan suorituskykyä, suodattamaan liikennettä ja turvallisuuden lisäämiseksi piilottamaan tietokoneita internetistä. Välityspalvelimet ovat usein osa organisaation palomuuria.

Yhteysasetukset-ikkuna

• Ei välityspalvelinta: Valitse tämä, jos et halua käyttää välityspalvelinta.
  • Automaattiset välityspalvelinasetukset: Valitse tämä, kun haluat Firefoxin hakevan itse verkkosi välityspalvelinasetukset.
  • Käytä järjestelmän välityspalvelinasetuksia: Valitse tämä, jos haluat käyttää käyttöjärjestelmääsi määritettyjä välityspalvelinasetuksia.
    • Tämä on oletusvalinta.
  • Aseta välityspalvelinasetukset käsin: Valitse tämä, jos sinulla on luettelo välityspalvelimista. Kysy järjestelmäsi ylläpitäjältä lisätietoa näistä asetuksista. Jokaisella välityspalvelimella on oltava palvelinnimi ja porttinumero.
    • Jos samaa välityspalvelinta ja porttinumeroa käytetään kaikille yhteyskäytännöille, valitse Sama välityspalvelin kaikille yhteyskäytännöille-valintaruutu.
    • Ei välitystä osoitteille: Luettelo palvelinnimistä tai IP-osoitteista, joihin kohdistuvia pyyntöjä ei haeta välityspalvelimelta.
  • Nouda välityspalvelinasetukset osoitteesta: Valitse tämä, jos käytössäsi on proxy configuration (.pac)-tiedosto. Syötä osoite ja napsauta Päivitä muutosten tallentamiseksi ja välityspalvelintietojen lataamiseksi.
    • Päivitä: Napsauttamalla tätä päivitetään nykyiset välityspalvelinasetukset.

Välimuistissa oleva verkkosisältö

Sivut joilla olet vieraillut, tallentuvat normaalisti välimuistikansioon, jolloin niitä ei tarvitse ladata uudestaan, kun palaat niille. Tässä voit määritellä, kuinka paljon levytilaa Firefox voi käyttää väliaikaistiedostoille. Voit myös tyhjentää välimuistin.

• Tyhjennä heti: Tyhjentää välittömästi väliaikaistiedostokansion ja vapauttaa levytilaa.
  • Ohita automaattinen väliaikatiedostojen hallinta: Valitsemalla tämän voi määritellä, kuinka paljon levytilaa megatavuina välimuisti voi käyttää väliaikaistiedostoille.

Yhteydetöntä tilaa varten tallennetut tiedot

• Tyhjennä heti: Tyhjentää välittömästi kaiken verkkosivujen yhteydetöntä tilaa varten tietokoneellesi tallettaman datan.
  • Näytä ilmoitus, kun sivusto pyytää lupaa tallentaa tietoa yhteydetöntä tilaa varten: Antaa verkkosivulle luvan tallettaa tietoa sivun käyttämiseksi ilman internet-yhteyttä. Jos olet aikaisemmin estänyt verkkosivun tietojen tallennuksen ja muutat mielesi, voit napsauttaa Poikkeukset...-painiketta. Avautuvassa ikkunassa voit valita sivun, jonka eston haluat poistaa ja poistaa eston napsauttamalla Poista sivusto-painiketta. Jos haluat poistaa kaikkien luettelossa olevien sivujen eston, napsauta Poista kaikki sivustot-painiketta.

Päivitys-välilehti

Adv Update Win7 23 Adv Update Mac Fx23 Adv Update Linux Fx23

Fx38WinAdvancedPanel-Update Fx38MacLinuxAdvancedPanel-Update

Firefoxin päivitykset

• Asenna päivitykset automaattisesti (suositeltu: turvallisin): Kun tämä vaihtoehto on valittuna, Firefoxin päivitykset ladataan ja asennetaan automaattisesti kun ohjelma käynnistetään seuraavan kerran.
    • Varoita, jos päivitys poistaa käytöstä lisäosia: Jos haluat ilmoituksen, kun päivitykset estävät jonkin asennetun lisäosan toiminnan, valitse tämä vaihtoehto.
  • Hae päivityksiä, mutta minä päätän asennetaanko ne: Firefox antaa sinun päättää ladataanko ja asennetaanko päivitykset. Jos et halua tehdä sitä, voi ladata ja asentaa ne myöhemmin.
  • Älä hae päivityksiä (ei suositeltu: turvallisuusriski): Firefox ei tarkista päivityksiä.
    Varoitus: Jos valitset tämän vaihtoehdon, et saa ilmoituksia tärkeistä turvallisuuspäivityksistä, jotka suojaavat sinua verkon tietoturvariskeiltä. Tällöin sinun tulee tarkistaa päivitykset säännöllisesti itse.
  • Voit tarkastella historiatietoja ladatuista ja asennetuista päivityksistä napsauttamalla Näytä päivityshistoria-painiketta.
  • Asenna päivitykset taustalla toimivalla palvelulla: Firefox käyttää Mozilla ylläpitopalvelua asentaessaan päivityksiä. Tämä poistaa tarpeen antaa Firefoxille lupa muutosten tekemiseen Käyttäjätilien valvonnan kautta Windows 7:ssä ja Vistassa.
Huomaa: Firefoxin päivitysten asentaminen edellyttää, että käytät Firefoxia järjestelmänvalvojana tai käyttäjänä, joka alun perin asensi Firefoxin.

Päivitä automaattisesti

• Hakukoneet: Valitsemalla tämän vaihtoehdon saat automaattiset päivitykset hakukoneisiisi.
Huomaa: Firefoxin päivitysvalinnat saattavat olla piilotettuja, jos käytetään jakelun tarjoamaa versiota ja päivityksiä hallitaan Linuxin paketinhallintajärjestelmällä.

Firefoxin päivitykset

• Asenna päivitykset automaattisesti (suositeltu: turvallisin): Firefox lataa ja asentaa automaattisesti kaikki löytämänsä päivitykset.
    • Varoita, jos päivitys poistaa käytöstä lisäosia: Jos haluat ilmoituksen, kun päivitykset estävät jonkin asennetun lisäosan toiminnan, valitse tämä vaihtoehto.
  • Hae päivityksiä, mutta minä päätän asennetaanko ne: Firefox antaa sinun päättää ladataanko ja asennetaanko päivitykset. Jos et halua tehdä sitä, voi ladata ja asentaa ne myöhemmin.
  • Älä hae päivityksiä (ei suositeltu: turvallisuusriski): Firefox ei tarkista päivityksiä.
    Varoitus: Jos valitset tämän vaihtoehdon, et saa ilmoituksia tärkeistä turvallisuuspäivityksistä, jotka suojaavat sinua verkon tietoturvariskeiltä. Tällöin sinun tulee tarkistaa päivitykset säännöllisesti itse.
  • Voit tarkastella historiatietoja ladatuista ja asennetuista päivityksistä napsauttamalla Näytä päivityshistoria-painiketta.
Huomaa: Firefoxin päivitysten asentaminen edellyttää, että käytät Firefoxia pääkäyttäjänä tai käyttäjänä, joka alun perin asensi Firefoxin.
Huomaa: Firefoxin päivitysten asentaminen edellyttää, että käytät Firefoxia pääkäyttäjänä (root) tai käyttäjänä, joka alun perin asensi Firefoxin.

Päivitä automaattisesti

• Hakukoneet: Valitsemalla tämänvaihtoehdon saat automaattiset päivitykset hakukoneisiisi.

Varmenteet-välilehti

Options - Advanced - Win4 23 Adv Cert Mac Fx23 Adv Cert Linux Fx23

Fx33Advanced-Certificates-WinFx33Advanced-Certificates-Lin

Fx34Advanced-Certificates-WinFx34Advanced-Certificates-LinFx34MacPrefAdv-Cert

Fx38AdvancedPanel-Certificates

Varmenteiden avulla yhteys suojattuun sivustoon voidaan salata ja purkaa.

• Sivuston pyytäessä varmennettani: Jotkin palvelimet vaativat henkilökohtaista varmennettasi muodostaessaan suojattua yhteyttä. Firefox luo sinulle tällaisen varmenteen automaattisesti. Kun vierailet sivulla seuraavan kerran, Firefox kysyy, mitä varmennetta käytetään. Jos haluat Firefoxin valitsevan varmenteen automaattisesti, valitse vaihtoehto Valitse sellainen automaattisesti.
    Huomaa: Henkilökohtainen varmenne saattaa sisältää käyttäjän yksilöivää tietoa, kuten nimen tai osoitteen. Yksityisyydensuojasi saattaa siksi vaarantua, jos valitset tämän vaihtoehdon. Jos valitset tämän vaihtoehdon, et saa enää ilmoitusta kun sivusto pyytää henkilökohtaista varmennettasi ja saatat altistaa henkilökohtaiset tietosi ulkopuolisten tarkasteltavaksi.
  • Vahvista varmenteiden kelpoisuus OCSP-vastaajapalvelimilta: Firefox voi pyytää OCSP-vastaajapalvelinta (Online Certificate Status Protocol) vahvistamaan, että varmenne on edelleen voimassa. Oletusarvoisesti Firefox vahvistaa varmenteet, jos ne tarjoavat OCSP-vastaajapalvelimen. Todennäköisimmin joudut muuttamaan tätä asetusta ainoastaan silloin, jos verkkoympäristösi edellyttää sitä.
  • Näytä varmenteet: Tätä painiketta napsauttamalla voit tarkastella tallennettuja varmenteita, tuoda uusia varmenteita ja varmuuskopioida tai poistaa vanhoja varmenteita.
  • Varmennus: Firefox voi pyytää OCSP-vastaajapalvelinta (Online Certificate Status Protocol) vahvistamaan, että varmenne on edelleen voimassa. Oletusarvoisesti Firefox vahvistaa varmenteet, jos ne tarjoavat OCSP-vastaajapalvelimen. Voit myös määrittää OCSP-palvelimen, jota käytetään kaikkien varmenteiden vahvistamiseen. Näitä asetuksia pääset muuttamaan napsauttamalla Varmennus-painiketta. Todennäköisimmin joudut muuttamaan tätä asetusta ainoastaan silloin, jos verkkoympäristösi edellyttää sitä.
  • Turvallisuuslaitteet: Turvallisuuslaitteet voivat salata ja purkaa verkkoliikennettä ja säilyttää varmenteita ja salasanoja. Jos tarvitset jotain muuta turvallisuuslaitetta, kuin Firefoxin tarjoama, Napsauta tätä painiketta.