Kirjasinlaji-, kieli-, ponnahdusikkuna-, kuva- ja JavaScript-asetukset

Muutoksen tiedot
  • Muutoksen tunniste: 1784
  • Luotu:
  • Luonut: Chris Ilias
  • Kommentti: create fi version
  • Tarkistettu: Kyllä
  • Tarkistettu:
  • Tarkistaja: AnonymousUser
  • Onko hyväksytty? Kyllä
  • Onko nykyinen versio? Ei
  • Valmis käännettäväksi: Ei
Muutoksen lähde
Muutoksen sisältö

Tässä dokumentissa selitetään kaikki Mozilla Firefoxin asetusikkunan sisältöpaneelin asetukset. Avaa asetusikkuna seuraavasti Napsauta Valikko-painiketta New Fx MenuFx57Menu ja valitse Asetukset.Asetukset. Vastaavat tiedot muista paneeleista löytyvät Asetukset artikkelista.

Sisältöpaneelissa on sivustojen esittämistapaan liittyviä asetuksia.

Estä ponnahdusikkunat
Firefoxissa on ponnahdusikkunat oletuksena estetty. Kun poistat rastin valinnasta, ponnahdusikkunoiden avautuminen sallitaan.

Jotkut sivustot tarvitsevat ponnahdusikkunoita toimiakseen oikein. Voit poistaa eston tällaisilta sivustoilta lisäämällä sivuston osoitteen sallittujen luetteloon. Lisää sivusto luetteloon napsauttamalla painiketta Poikkeukset..., kirjoita kenttään sivun osoite ja napsauta Salli. Poista sivusto listalta valitsemalla se ja napsauttamalla Poista sivusto. Tyhjennä koko luettelo valitsemalla Poista kaikki sivustot.

Lataa kuvat automaattisesti
Normaalisti kaikki sivulla olevat kuvat ladataan. Poista valinta kohdasta jos haluat, että kuvia ei ladata.

Riippumatta siitä ladataanko kuvat automaattisesti, voit estää tai sallia kuvien latausoikeuden määrätyiltä sivustoilta napsauttamalla Poikkeukset…. Kirjoita osoite, jolta haluat sallia tai estää kuvien lataamisen, ja napsauta Salli tai Estä.

Salli JavaScript-komentosarjat
JavaScript on verkkosivuilla käytettävä yksinkertainen komentosarjakieli. JavaScriptiä käytetään usein esimerkiksi sivujen valikoissa ja painikkeissa. JavaScriptin estäminen voi haitata joidenkin sivujen toimintaa. JavaScriptin asetuksia voi säätää tarkemmin napsauttamalla Lisäasetukset...-painiketta.

JavaScriptin lisäasetukset

Siirtää tai muuttaa ikkunoiden kokoa: Poista valinta jos et halua, että sivut voivat siirtää selainikkunoita tai muuttaa niiden kokoa. Nostaa tai laskea ikkunoita: Poista valinta jos et halua, että sivut voivat tuoda ikkunoita päällimmäisiksi tai viedä niitä alemmaksi. Poistaa tai muuttaa ponnahdusvalikkoa: Poista valinta jos et halua, että sivut voivat poistaa käytöstä tai muuttaa Firefoxin ponnahdusvalikkoa. Piilottaa tilarivin: Poista valinta jos et halua, että sivut voivat piilottaa ikkunan tilarivin. Muuttaa ikkunan tilarivin tekstiä: Poista valinta jos et halua, että sivut voivat näyttää tilarivillä esimerkiksi vieriviä tekstejä tai piilottaa linkkien osoitteet.

Salli Java-sovelmat
Java on Internet-sivuilla yleisesti käytetty ohjelmointikieli. Sama Java-sovelma voidaan suorittaa useilla erimallisilla tietokoneilla. Poista valinta kohdasta, jos et halua Firefoxin suorittavan Java-sovelmia. Huomaa myös, että Java-liitännäisen täytyy olla asennettuna, jotta Java-sovelmat toimisivat.

Kirjasinlajit ja värit

Oletuskirjasinlaji ja koko
Verkkosivut yleensä näytetään tässä määriteltyä kirjasinlajia ja kirjasinkokoa käyttäen. Sivut voivat myös ohittaa nämä asetukset jos sitä ei ole erikseen estetty. Voit estää sen ja asettaa muita kirjasinlajiasetuksia napsauttamalla Lisäasetukset...-painiketta.

Kirjasinten lisäasetukset -ikkuna:

1. Valitse Merkistö-pudotusvalikosta kielialue tai kirjoitustapa. Voit esimerkiksi määrittää länsimaisten merkistökoodausten kirjasimet valitsemalla merkistöksi Länsimainen ja sitten valitsemalla kirjasinlajit. Jos haluttua kieltä ei löydy listasta, valitse Muut kielet.
  2. Valitse haluatko suhteellisen kirjasinlajin olevan pääteviivallisesta (kuten "Times New Roman") vai pääteviivattomasta -kirjasinperheestä (kuten "Arial") ja määritä suhteellisen tekstin kirjasinten oletuskoko.
  3. Valitse se kirjasinlaji, jota haluat käyttää oletuksena pääteviivallisena, pääteviivattomana ja -+tasalevyisenä+- kirjasinlajina.

Kirjasinten pienimmän näytöllä näkyvän koon voi määrittää pudotusvalikosta Pienin kirjasinkoko. Tällöin tekstin koko ei muutu niin pieneksi, ettei sitä voi lukea.

Sivut voivat käyttää omia kirjasinlajejaan oletusten sijaan
Oletuksena on, että Firefox käyttää sivun tekijän määrittelemiä kirjasinlajeja. Kun valitset tämän, kaikilla sivuilla käytetään määrittelemiäsi kirjasinlajeja.

Merkistökoodaus
Jos sivu ei määritä käytettävää merkistökoodausta, tätä käytetään.

Väriasetukset

Teksti ja tausta
Jos sivulla ei ole erikseen määritelty tekstin ja taustan värejä, käytetään tässä valittuja värejä. Napsauta värineliötä ja valitse avautuvasta ikkunasta haluamasi väri.

Käytä järjestelmän värejä
Valitse tämä ruutu, kun haluat käyttää tekstissä ja taustassa yllä olevien värien sijasta käyttöjärjestelmän asetusten värejä.

Linkkien värit
Jos sivulla ei ole erikseen määritelty sivun linkkien värejä, käytetään tässä määriteltyjä värejä. Napsauta värineliötä ja valitse avautuvasta ikkunasta haluamasi väri.

Alleviivaa linkit
Tätä asetusta noudatetaan, jos sivulla ei ole erikseen määritetty, alleviivataanko linkit. Oletuksena on, että linkit alleviivataan. Kun poistat valinnan ruudusta, linkkejä ei alleviivata.

Sivut voivat käyttää omia värejään oletusten sijaan
Oletuksena on, että Firefox käyttää sivun tekijän määrittelemiä värejä. Kun valitset tämän, kaikilla sivuilla käytetään määrittelemiäsi värejä.

Kielet

Sivuista voi olla erikielisiä versioita. Voit asettaa eri kieliversiot tärkeysjärjestykseen napsauttamalla Valitse… ja järjestämällä kielet.

Kieli-ikkuna:
Jos haluat lisätä kielen luetteloon, valitse kieli pudotusvalikosta Valitse lisättävä kieli… ja napsauta Lisää-painiketta. Jos haluat poistaa kielen aktiivisten kielten luettelosta, valitse se ja napsauta Poista. Voit muuttaa kielten tärkeysjärjestystä, jotta oikea kieli valittaisiin, kun jokin sivu on saatavilla useammalla valitsemallasi kielellä. Järjestä kielet painikkeilla Siirrä ylös ja Siirrä alas.

[[Options window Palaa asetusikkuna-artikkeliin]::