Alle berichtdelen bekijken

Dit artikel wordt niet meer onderhouden, dus de inhoud ervan kan verouderd zijn.

NOOT: deze functionaliteit is alleen beschikbaar vanaf Thunderbird versie 8.

Mogelijk komt u in een situatie terecht waarin een bericht dat u bekijkt “verborgen” bijlagen bevat, m.a.w. bijlagen die in de weergegeven bijlagenlijst niet zichtbaar zijn, en wilt u deze als bijlagen benaderen. De twee meest voorkomende situaties waarin dit optreedt zijn:

• inline-afbeeldingen, geluidsbestanden etc.
  • e-mailberichten die niet de juiste opmaak hebben, m.a.w. de software waarmee het e-mailbericht is geschreven heeft de bijlage(n) op de verkeerde positie in de berichtstructuur geplaatst

Deze verborgen bijlagen kunnen worden bekeken door de berichtweergavemodus om te schakelen naar Beeld | Berichtkern als | Alle berichtdelen. Omdat deze functionaliteit echter voor de meeste gebruikers geen waarde heeft en voor sommigen verwarrend kan zijn, is dit standaard uitgeschakeld. Installeer de add-on “Show All Body Parts” om dit in te schakelen.

Houd er rekening mee dat uw instelling voor Beeld | Berichtkern als blijvend is. M.a.w., als u dit eenmaal hebt gewijzigd, heeft dit niet alleen invloed op het bericht dat u op dat moment bekijkt, maar op alle berichten die u bekijkt, totdat u dit opnieuw wijzigt. Mogelijk wilt u dit daarom naar een van de andere weergavemodi terugzetten nadat u klaar bent met wat u met de bijlagen wilde doen.

Een ander nuttig gebruik van de functie is, naar wat we hebben vernomen, het verwijderen van overtollige alternatieve berichtdelen. Het tekstgedeelte van veel e-mailberichten wordt vandaag de dag in het formaat “multipart/alternative” verzonden, dat zowel een plattetekst- als HTML-versie van de tekstuele inhoud bevat. Sommige gebruikers gooien de plattetekst- of HTML-versie van de inhoud liever weg om ruimte in hun postvakken te besparen, in het bijzonder bij grote berichten. Wanneer u Beeld | Berichtkern als | Alle berichtdelen inschakelt, zullen de verschillende delen van de multipart/alternative-sectie van een bericht in de bijlagenlijst bijvoorbeeld als “Gedeelte 1.1.1” en “Gedeelte 1.1.2” verschijnen, met daarnaast pictogrammen die hun typen aangeven, zoals platte tekst of HTML. U kunt met de rechtermuisknop op een van deze bijlagen klikken om ze van het bericht te scheiden, op te slaan, etc. Ook kunt u er op dubbelklikken om ze buiten Thunderbird te openen, net zoals elke andere bijlage.