Vaihtoehtoisten käyttäjätietojen käyttäminen

Kun luot tilin Thunderbirdiin, tilille luodaan oletusarvoinen "käyttäjätieto". Käyttäjätieto sisältää erilaisia tietoja, kuten esimerkiksi näytettävä lähettäjän nimi, sähköpostiosoite, viestien tallennuspaikka, allekirjoitus ja niin edelleen. Voit luoda itse tilille useita käyttäjätietoja Tilien asetukset -ikkunassa. Kun kirjoitat viestin tai vastaat viestiin, voit valita jonkin määrittelemistäsi käyttäjätiedoista valitsemalla sen Lähettäjä-kentän alasvetovalikosta.

Jos käytät Googlen Gmailia, on tehtävä vielä joitakin lisäasetuksia, jotka on kuvattu artikkelissa Configure Origin Address for Multiple Gmail Accounts.

Yleistä vaihtoehtoisista käyttäjätiedoista

Esimerkkinä siitä, kuinka vaihtoehtoiset käyttäjätiedot ovat hyödyllisiä, voidaan kuvitella tilannetta, jossa organisaatiolle on olemassa "oletusosoite" - kuten vaikkapa "palaute@organisaatio.fi" - joka on julkaistu organisaation verkkosivuilla. Tähän osoitteeseen voidaan lähettää viestejä, jotka liittyvät useisiin aihealueisiin, kuten tarjouspyyntöihin, tuotekyselyihin, reklamaatioihin tai palautteeseen sivuston teknisistä asioista.

Kun määritetään vaihtoehtoisia käyttäjätietoja, voidaan valita käyttäjätieto, jota käytetään vastattaessa viesteihin. Voit luoda esimerkiksi käyttäjätiedon "myynti@organisaatio.fi", jossa lähettäjän nimi ja sähköpostiosoite ovat erilaiset kuin oletuskäyttäjällä "palaute@organisaatio.fi". Kun sitten vastaat osoitteeseen "palaute@organisaatio.fi" tulleisiin myyntiin liittyviin sähköposteihin, voit käyttää vaihtoehtoista käyttäjätietoa "myynti@organisaatio.fi"

Vaihtoehtoisen käyttäjätiedon muita käyttötapoja:

• Sähköpostin edelleenlähetyspalvelu, joka välittää vanhalle sähköpostitilille lähetetyt viestit uudelle sähköpostitilille
  • erilaiset viestiasetukset erityyppisille viesteille (kuten esimerkiksi salaus tai SMTP-palvelin)

Tässä artikkelissa vaihtoehtoisella käyttäjätiedolla viitataan yhden sähköpostitilin erilaisiin asetuksiin. Jos käytössäsi on useita sähköpostitilejä, on jokaiselle tilille luotu oma "oletuskäyttäjätieto", jota voidaan käyttää aivan vastaavalla tavalla kuin yhdelle tilille luotuja vaihtoehtoisia käyttäjätietojakin.

Vaihtoehtoisen käyttäjätiedon luominen

Voit luoda tilille vaihtoehtoisen käyttäjätiedon Tilien asetukset -ikkunassa:

1. Napsauta Työkalut-valikkoa
  2. Napsauta Tilien asetukset
  3. Napsauta vasemmanpuoleisesta tililuettelosta sitä tiliä, jolle haluat luoda vaihtoehtoisen käyttäjätiedon
  4. Napsauta Muokkaa vaihtoehtoisia käyttäjätietoja... -painiketta, joka sijaitsee ikkunan oikean alalaidan tuntumassa. Tilin <tilin_nimi> käyttäjätiedot -ikkuna aukeaa ja siinä luetteloidaan kyseiselle tilille määritellyt käyttäjätiedot
  5. Luo uusi käyttäjätieto napsauttamalla painiketta Lisää.... Käyttäjätiedon asetukset -ikkuna aukeaa.

Samalla tavalla kuin uutta tiliä luotaessa oletuskäyttäjätietojen kohdalla, voidaan Käyttäjätiedon asetukset -ikkunassa määritellä erilaisia asioita:

• Asetukset: nimi, osoite, allekirjoitus jne.
  • Kopiot ja kansiot: kopio- ja piilokopio-osoitteet sekä viestien säilytyskansiot
  • Kirjoittaminen ja osoitteet: viestimuoto, lainauskäytäntö, allekirjoitukset, osoitteistoasetukset jne.
  • Turvallisuus: digitaaliset allekirjoitukset, varmenteet ja salaus.

Vaihtoehtoisten käyttäjätietojen käyttäminen

Kun kirjoitat uutta viestiä, Thunderbird käyttää tilin oletuskäyttäjätietoa, joka näkyy viestin Lähettäjä-kentässä. Napsauttamalla kentän alasvetovalikkoa voit valita käytettävän käyttäjätiedon. Alasvetovalikossa näkyvät kyseisen tilin käyttäjätietojen lisäksi myös kaikkien muiden tilien käyttäjätiedot.

Kun vastaat viestiin tai välität viestin edelleen, Thunderbird tutkii viestin vastaanottajat ja jos mahdollista, valitsee käyttäjätiedon, jota alkuperäinen lähettäjä käytti lähettäessään viestin sinulle. Aina tätä tietoa ei kuitenkaan ole välttämättä saatavilla, kuten esimerkiksi silloin jos lähettäjä on käyttänyt jotakin sähköpostilista-palvelua. Jos tieto löytyy, käytetään tätä käyttäjätietoa Kirjoita-ikkunassa. Voit myös silloin valita toisen käyttäjätiedon edellä kuvatulla tavalla.