Thunderbirdin usein kysytyt kysymykset

Tämä artikkeli saattaa olla vanhentunut.

Englanninkieliseen artikkeliin, johon tämä artikkeli pohjautuu, on tehty tärkeä päivitys. Kunnes artikkeli päivitetään, voit siirtyä englanninkieliseen artikkeliin: Thunderbird FAQ

Tässä artikkelissa kerrotaan yleistä tietoa Thunderbirdistä.

Mikä on Thunderbird?

Thunderbird on ilmainen, avoimen lähdekoodin, järjestelmäriippumaton sovellus sähköpostien ja keskusteluryhmien hallinnointiin. Se on paikallinen (ei siis internet-pohjainen) sähköpostisovellus, joka on tehokas ja helppokäyttöinen. Katso sivulta Thunderbirdin ominaisuudet lisätietoja uusimpaan versioon sisällytetyistä ominaisuuksista.

Kuka Thunderbirdiä tekee?

Thunderbirdiä kehittävät, testaavat, kääntävät ja tukevat Mozilla Corporationin väki sekä joukko asialle omistautuneita vapaaehtoisia. Mozilla Corporation on voittoa tavoittelemattoman Mozilla säätiön kokonaan omistama yhtiö.

Miksi minun pitäisi käyttää Thunderbirdiä?

Thunderbird on ilmainen. Thunderbirdissä on useita hienoja ominaisuuksia. Thunderbird jättää sinulle päätösvallan ja omistajuuden sähköpostiisi. Thunderbirdiin on saatavilla lukuisia lisäosia, joilla voit laajentaa ja muokata sähköpostikokemustasi. Thunderbird on osa Mozilla-manifestia, Mozillan lupausta sitoutua avoimeen, saavutettavaan ja tasa-arvoiseen internetiin.

Onko Thunderbird ilmainen?

Kyllä! Thunderbird on avoimen lähdekoodin ohjelma. Kuka tahansa voi paitsi ladata ohjelman ja käyttää sitä ilmaiseksi, myös tarkastella ja muokata sen lähdekoodia lisenssin puitteissa.

Mistä voin ladata Thunderbirdin?

Voit ladata Thunderbirdin täältä. Jos haluat Thunderbirdin eri kielellä, käy täällä. Lähdekoodin ja aikaisemmat tai beta-versiot löydät ftp-sivuilta.

Onko Thunderbird saatavana omalla kielelläni?

Mahdollisesti. Ja suomeksi varmasti. Thunderbirdillä on useita sitoutuneita vapaaehtoisia kääntäjiä, jotka uurastavat jokaisen version eteen. Tarkista saatavilla olevat kieliversiot täältä.

Onko Thunderbird saatavana omalle käyttöjärjestelmälleni?

Mahdollisesti. Windows-, Mac- ja Linux-versiot ovat saatavilla lataussivulta. Muille käyttöjärjestelmille voit rakentaa oman versiosi lähdekoodista, joka on saatavilla ftp-sivuilta.

Mikä on Thunderbirdini sähköpostiosoite?

Thunderbird on tietokoneelle asennettava sähköpostisovellus, jota käytetään lähettämään, vastaanottamaan, lajittelemaan ja etsimään sähköpostiviestejä. Thunderbird ei tarjoa sähköpostiosoitteita tai palvelua sähköpostien välittämiseen (postipalvelinta). Sen sijaan Thunderbirdiä voidaan käyttää lähes minkä tahansa sähköpostiosoitteen tai sähköpostipalvelun kanssa.

Yleisiä sähköposteja ja palveluntarjoajia ovat muun muassa:

• Internet-palvelun tarjoajat (Internet Service Providers, ISPs): Kun kirjaudut internetiin palvelun tarjoajan kautta, ne yleensä tarjoavat käyttöön yhden tai useampia sähköpostiosoitteita.
  • Nettipohjaiset palveluntarjoajat: On lukuisia nettisivustoja, jotka tarjoavat sähköpostitilejä. Näihin kuuluvat muun muassa Google, Yahoo!, Windows Live Hotmail, ja monet muut.
  • Yritysten sähköpostiosoiteet: Työntekijöille tarjotaan usein oma sähköpostiosoite.

Kaikkia näitä sähköpostiosoitteita voidaan käyttää Thunderbirdissä. (Itse asiassa voit käsitellä Thunderbirdissä useaa sähköpostitiliä samanaikaisesti). Ainoa asia, mikä sinun on tehtävä, on sähköpostitilin määritys.

Mihin henkilökohtaiset tietoni (kuten viestit, salasanat, tilin tiedot jne.) tallennetaan?

Thunderbird tallentaa henkilökohtaiset tietosi paikalliseen levyasemaan. Jos käytät IMAP-protokollaa viestien vastaanottamiseen, voit tallentaa viestisi myös sähköpostipalvelimelle, mutta tämä on täysin vapaaehtoista. Lisätietoa asiasta saat artikkelista IMAP-synkronointi.

Mistä voin saada apua Thunderbirdin käyttämiseen?

Tällä sivustolla (Mozillan tuki) on yhä kasvava määrä artikkeleita, joista voi olla apua. Tutustu Mozillan yhteisön tukisivustoon, missä voit kysyä kysymyksiä ja etsiä aiheita (ja vastauksia), jotka vastaavat omaasi. MozillaZine-yhteisöllä on englanninkielinen artikkelikirjasto ja foorumi Mozillan tuotteille (mukaanlukien Thunderbird).

Thunderbirdin henkilökunnan pienuuden (noin 15 henkilöä) ja Thunderbirdin käyttäjien suuren määrän (noin 15 miljoonaa) vuoksi emme voi tarjota henkilökohtaisia tukipalveluja, eli Mozilla ei anna tukea Thunderbirdille sähköpostin, faksin, chatin tai puhelimen välityksellä, eikä tarjoa myöskään maksullista tukea. Sen sijaan luotamme yhteisömme jäsenten auttavan toinen toistaan ja toivomme, että Thunderbirdin käyttäjistä tulee myös Thunderbird-yhteisön jäseniä. (Katso alta tietoja siitä, kuinka voit auttaa.)

Voinko auttaa?

Kyllä!

• Rohkaise muita ihmisiä kokeilemaan Thunderbirdiä. Vinkkejä on esimerkiksi tällä sivulla.
  • Auta muita Thunderbird-käyttäjiä suomenkielisellä tukisivustolla.
  • Osallistu Thunderbirdin testaamiseen ja laaduntarkkailuun.
  • Kirjoita dokumentaatiota käyttäjille. Sinun ei tarvitse olla teknistä sanastoa hallitseva kirjoittaja. Riittää, että osaat kirjoittaa dokumentaatiota selkeällä suomella, englannilla, saksalla, japanilla, ranskalla tai millä tahansa muulla kielellä, jolla Thunderbirdin dokumentaatiota on kirjoitettu. Älä pelkää lähettää viimeistelemätöntä kirjoitusta. Muokkaajamme ja kirjoittajamme kyllä hiovat kirjoituksesi kuntoon!
  • Ohjelmoijille helpoin paikka aloittamiseen on Thunderbirdin lisäosien kirjoittaminen. Ohjelmankehittämisen perusprosessit ja resurssit on kuvailtu täällä.