Thunderbirdiin vaihtaminen

Vaihtaminen Apple Mailista Thunderbirdiin

Thunderbird voi tuoda viestisi ja OS X osoitekirjasi, mutta se ei voi tuoda tilien asetustietojasi (tällä hetkellä viestien ja osoitekirjan tuominen onnistuu ainoastaan Apple Mailin versiosta 5.0 ja aiemmista versioista).

Apple Mailin viestien tuominen

1. Avaa Thunderbirdin valikkopalkissa Työkalut-valikko ja valitse Tuo toisista ohjelmista..., jolloin ohjattu tuontitoiminto käynnistyy.

mac-toolsimport

2. Valitse vaihtoehdoista Sähköposti ja napsauta Seuraava >.

mac-importwizard

3. Valitse vaihtoehto Apple Mail ja napsauta Seuraava.

mac-importmail

4. Tietojen tuomisen jälkeen näet lokin onnistuneesti tuoduista kansioista. Sulje ohjattu tuominen napsauttamalla Valmis.

mac-mailimportedsuccess

Tuodut viestit löytyvät Paikalliset tilit- tilin kansiosta "Apple Mail Import".
mac-whereimportedmail

OS X:n osoitekirjan tuominen

Thunderbird lukee OS X osoitekirjasi ja näyttää sen Thunderbirdin Osoitekirja-ikkunassa! Avaa Thunderbirdin valikkopalkissa Ikkuna-valikko ja napsauta Osoitekirja. OS X:n osoitekirja näytetään ikkunan vasemman laidan kansioluettelossa.
mac-OSXaddressbook

Jos haluat tuoda yhteystiedot Thunderbirdin osoitekirjaan, voit vetää ja pudottaa valitsemasi yhteystiedot Mac OS X:n osoitekirjasta omaan osoitekirjaan.

Vaihtaminen Windows Mailista tai Windows Live Mailista Thunderbirdiin

Windows Mail on Windows Vistan mukana tuleva oletussähköpostiohjelma. Windows Live Mail on Windows Liven peruspakettiin kuuluva sähköpostiohjelma. Molemmat sähköpostiohjelmat tallentavat sähköpostit .eml-tiedostomuodossa. Windows Mailin tai Windows Live Mailin viestit on ensin vietävä näiden ohjelmien vientitoiminnolla, ennen kuin ne voidaan tuoda Thunderbirdiin. Samalla tavoin on toimittava myös yhteystietojen kanssa.

Windows Mailin tai Windows Live Mailin sähköpostien sijaintikansion voit tarkistaa kyseisistä ohjelmista valitsemalla niiden valikoista Työkalut > Asetukset ja siirtymällä avautuvan Asetukset-ikkunan Lisäasetukset-välilehdelle. Napsauta välilehden Ylläpito ja vianmääritys-osiossa painiketta Ylläpito... ja avautuvassa Ylläpito-ikkunassa painiketta Tallennuskansio....

Jos Työkalut-valikko ei ole näkyvissä, valitse Tiedosto > Asetukset > Sähköposti… > Lisäasetukset > Ylläpito….

Windows Mailin viestien tuominen

Windows Mailin viestien (.eml-tiedostot) tuominen Thunderbirdiin on mahdollista kolmannen osapuolen ImportExport Tools -lisäosan avulla. Lataa ja asenna tämä lisäosa, jonka jälkeen voit siirtää viestit Windows Live Mailista Thunderbirdiin.

1. Vie viestisi Windows Mailista .eml-tiedostomuodossa
  2. Valitse Thunderbirdissa kansio "Paikalliset kansiot" ja luo siihen uusi kansio, johon haluat siirtää tuotavat sähköpostit ja valitse se
  3. Napsauta hiiren kakkospainikkeella kansiota ja valitse ImportExportTools > Import all messages from a directory > also from its subdirectories
  4. Siirry valitsemasi .eml-tiedostot sisältävään kansioon. Windows Live Mailin oletuskansio on C:\Users\<käyttäjänimi>\AppData\Local\Microsoft\Windows Live Mail (tai \Windows Mail)
  5. Napsauta painketta Avaa. Tietosi tuodaan Thunderbirdiin.
Huomaa Jotta voisit nähdä "AppData"-kansion, on sinun ensin ehkä muutettava kansion asetuksia "Näytä piilotetut tiedostot, kansiot ja asemat". Katso ohjeet Microsoftin tukiartikkelista Piilotettujen tiedostojen näyttäminen.

Windows Mailin yhteystietojen tuominen

Ennen Windowsin yhteystietojen tuomista ne on vietävä tekstitiedostoon .csv-muodossa, jonka jälkeen ne voidaan tuoda Thunderbirdiin.

1. Avaa Windows Live Mailissa yhteystiedot ja valitse kaikki yhteystiedot, jotka haluat viedä
  2. Valitse Vie > yhteystiedot (.VCF)
  3. Valitse tyhjä kansio, johon haluat tallentaa vietävät tiedostot.

Asenna Thunderbirdissa lisäosa MoreFunctionsForAddressBook seuraamalla näitä ohjeita.

1. Napsauta Thunderbirdissa painiketta Osoitekirja
  2. Valitse osoitekirja, johon haluat tuoda yhteyshenkilöt
  3. Napsauta valikkopalkissa Työkalut-valikkoa ja valitse MoreFunctionsForAddressBook > Actions for Contacts > Import vCard / VCF
  4. Siirry kansioon, johon tallensit yhteystietosi
  5. Valitse kaikki yhteystiedot, jotka haluat tuoda
  6. Tuo kaikki valitut yhteystiedot napsauttamalla Avaa-painiketta.

Jos tämä ei toimi, tai jos tätä ei ole tuettu tapauksessasi, voit yrittää seuraavaa:

Katso lisätietoja yhteystietojen viemisestä Windowsissa Microsoftin artikkelista Yhteystietojen vieminen Outlookista.

Kun tarvittava tiedosto on luotu, voidaan yhteystiedot tuoda tuontiapurilla:

1. Napsauta Thunderbirdissa Työkalut ja edelleen Tuo toisista ohjelmista…
  2. Valitse vaihtoehto "Osoitekirjat" ja napsauta Seuraava >-painiketta
  3. Valitse luettelosta vaihtoehto Tekstitiedosto (LDIF, .tab, .csv, .txt) ja napsauta Seuraava >
  4. Valitse alasvetovalikosta Tekstitiedostot (tai Kaikki tiedostot), ja siirry äsken luomaasi .csv-tiedoston kansioon, valitse tiedosto ja napsauta Avaa
  5. Odota, että tuonti valmistuu, ja napsauta sen jälkeen Valmis.

Seuraavaksi avautuvassa Tuo osoitekirja-ikkunassa määritetään, mitkä tuontitiedoston tiedot tuodaan mihinkin kenttään Thunderbirdin osoitekirjassa. Siirrä vasemman sarakkeen kenttiä painikkeilla Siirrä ylös ja Siirrä alas niin, että kenttien sisältämät tiedot vastaavat tosiaan. Jos luettelossa on tietoja, joita et halua tuoda, poista niiden kohdalla oleva valintamerkki napsauttamalla sitä. Kun olet järjestellyt ja valinnut tuotavat tiedot, napsauta painiketta OK, jolloin tiedot tuodaan ja ne ovat käytettävissä Thunderbirdissa.

Huomaa, että jos tietojen tuomisessa on kenttien kanssa ongelmia, esimerkiksi tuotavat kentät näkyvät tekstinä yhdessä sarakkeessa, on ongelma todennäköisesti siinä, että .csv-tiedostossa kenttien erottimena on käytetty puolipisteitä (;) pilkun (,) sijaan tai päinvastoin. Tähän on usein syynä se, että Windowsin Aluekohtaiset- ja kieliasetukset -asetuksissa määritetty Luetteloerotin-asetus ei vastaa Thunderbirdin vastaavaa asetusta. Näin voi tapahtua esimerkiksi jos on luotu .csv-tiedosto englanninkielisessä Windowsissa ja tiedostoa tuodaan suomenkieliseen Thunderbirdiin. Ongelma voidaan ratkaista muuttamalla luetteloerotin-asetusta ja viemällä tiedot sen jälkeen uudelleen. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää jotain tekstieditoria, esimerkiksi Muistiota, jonka avulla kaikki pilkut muutetaan puolipisteiksi tai päinvastoin, ennen tuomista.

Tuominen Outlookista ja Eudorasta

Normaali Thunderbirdin tuontiprosessi vaatii, että joko Eudora tai Outlook on asennettuna tietokoneellesi. Jos niitä ei ole asennettu, voit käyttää jäljempänä mainittuja vaihtoehtoja.

Voit käyttää Thunderbirdin tuontiapuria käyttämällä Thunderbirdin aikaisempaa versiota, koska Outlookin ja Eudoran tuontiapurit poistettiin versiosta 38 ja uudemmista. Asenna versio 31.8, vie tietosi ja päivitä Thunderbird uudelleen viimeisimpään versioon käyttämällä sisäänrakennetua päivitysmekanismia.

Jos Eudoran kohdalla kohtaat ongelmia tai kaatumisia, voit yrittää jopa vanhemman Thunderbird-version käyttämistä sekä tietojen siivoamisen työkalua. Esimerkki tietojen siivoamistyökalusta Mac OS:lle on englanninkielinen Eudora Mailbox Cleaner.

Vaihtoehto Thunderbirdin tuontiapurille on etsiä työkalu tietojen muuntamisesta mbox-formaattiin (.mbx), ja käyttää sen jälkeen Import Export Tools-lisäosaa mbox-tiedostojen tuomiseen. Eräs tällainen mbox-muuntotyökalu Eudoralle on Eudora Rescue.

Eudoraa ei ole asennettu

Jos Eudoraa ei ole asennettu ja haluat käyttää Thunderbirdin tuontiapuria, voit helposti muuttaa Windowsin rekisterin asetuksia osoittamaan Eudora-tiedostoihin, ja sen jälkeen voit suorittaa tuontiapurin.

• Luo .reg-tiedosto, jolle annat nimen eudora.reg ja lisää siihen seuraavat rivit. Korvaa H:\\SCRATCH\\Eudoradata Eudora-tietojesi sijainnilla. (huomioi pakolliset kaksoiskeno ja tyhjä rivi)

Rekisteritiedosto, muokkaa sijaintia oikeaksi

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Qualcomm\Eudora\CommandLine] "Current"="Anything H:\\SCRATCH\\Eudoradata Anything"

• Suorita Windowsin komentokehotteessa "regedit /s eudora.reg"
  • Käytä Thunderbirdin tuontiapuria.

Vaihtaminen Evolutionista Thunderbirdiin

Seuraavat ohjeet kuvaavat, miten viestit ja yhteyshenkilöt tuodaan Evolutionista.

Evolutionin viestien tuominen

Thunderbird ja Evolution käyttävät samaa tiedostomuotoa (mbox) viestien tallentamisessa, joten viestien tuominen ei ole vaikeaa.

1. Avaa Nautilus.
  2. Siiry hakemistoon ~/.local/share/evolution/mail/local jonne Evolution tallentaa viestit.
  3. Kopioi kaikki tiedostot, joilla ei ole tiedostopäätettä (kuten esimerkiksi Inbox, Outbox,..) sijaintiin, jota Thunderbird käyttää viestien tallentamiseen (jotain vastaavaa kuin esimerkiksi ~/.thunderbird/uk41lql0.default/Mail/Local Folders, missä uk41lql0.default riippuu omasta asennuksestasi).
  4. Käynnistä Thunderbird ja varmista, että kaikki viestisi ovat siirtyneet oikein.

Evolutionin yhteystietojen tuominen

1. Avaa Evolutionin osoitekirja, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Save as vcard..., jolloin osoitekirja viedään vCard-tiedostomuotoon.
  2. Valitse Thunderbirdissa Työkalut-valikko ja edelleen Tuo toisista ohjelmista.... Valitse Osoitekirjat ja edelleen vCard-tiedosto (.vcf). Valitse sitten yhteystiedostot sisältävä tiedosto.

Vaihtaminen selaimella käytettävistä sähköpostiohjelmista Thunderbirdiin

Jos käytät jotain selaimella käytettävää sähköpostia jonka internet-palveluntarjoajasi tai jokin muu taho on tarjonnut käyttöösi, todennäköisesti ainoa mitä tarvitsee tehdä, on määrittää sähköpostiasetukset Thunderbirdille. Ohjeet löytyvät artikkelista Configure an Account.

Kun olet määrittänyt tilisi Thunderbirdiin, sinun pitäisi pystyä käsittelemään kaikkia viestejäsi (saapuvia ja lähteviä). Osoitekirjaasi (yhteyshenkilöitä), viestisuodattimiasi ja muita asetuksiasi ei kuitenkaan siirretä automaattisesti Thunderbirdiin.

Joissain selaimen kautta käytettävissä sähköpostipalveluissa on mahdollisuus viedä yhteystiedot tekstitiedostoon tai luetteloeroteltuun tiedostoon. Tarkista tämä mahdollisuus palveluntarjoajasi dokumentaatiosta. Voit tuoda yhteystiedot Thunderbirdiin napsauttamalla valikkopalkissa Työkalut ja valitsemalla Tuo toisista ohjelmista... Seuraa tämän jälkeen Thunderbirdin antamia ohjeita.

Katso myös