Een beknopte handleiding voor Firefox voor Windows 8 Touch

Dit artikel wurdt net mear ûnderhâlden, dus de ynhâld derfan kin ferâldere wêze.

Dizze side bestiet net yn it Frysk. Yn stee dêrfan binne jo nei de Nederlandse ferzje trochferwizen. As jo de side nei it Frysk oersette wolle, klik dan hjir. Jo kinne ek de Ingelske ferzje fan dizze side besjen.

Firefox maakt browsen en delen op uw Windows 8 Touch-apparaat eenvoudiger en sneller. Hier wordt een overzicht gegeven van de functies, zodat u direct kunt beginnen.

Noot: dit is van toepassing op de nieuwste Bètaversie van Firefox, die u kunt downloaden vanaf mozilla.org/beta.

Noot: dit artikel is alleen van toepassing op Windows 8

Omschakelen tussen Firefox voor desktop en Firefox voor Windows 8 Touch

Schakel eenvoudig heen en weer zonder uw positie kwijt te raken.

Vanaf desktop: klik op de knop Firefox en selecteer Herstarten in Firefox voor Windows 8 Touch.

Vanaf desktop: klik op de menuknop De afbeelding ‘new FX menu’ bestaat niet. en selecteer Windows 8 Touch.

Vanaf Windows 8 Touch: veeg vanaf de onderkant van het scherm omhoog, tik op de menuknop en selecteer Herstarten in desktop.

Firefox laat u verdergaan vanaf waar u was gebleven! Wanneer u omschakelt, opent Firefox alle pagina’s die u had geopend opnieuw. En wanneer u Firefox start, zal het in de vorige versie die u gebruikte worden geopend. Voor meer info, zie Hoe start ik Firefox voor Windows 8 Touch

Alleen werkbalken en tabbladen als u ze nodig hebt

Geen gedoe met werkbalken op een klein scherm meer. De tabbladen, het zoekveld en een vereenvoudigde werkbalk blijven uit het zicht totdat u ze nodig hebt. Veeg gewoon vanaf de onderkant van het scherm omhoog (of vanaf de bovenkant omlaag) om ze weer te laten verschijnen!

tabs and toolbar win8
  • Awesome bar: begin gewoon met het intypen van een zoekwoord of webadres en Firefox geeft overeenkomsten met websites die u al hebt bezocht of waarvoor u een bladwijzer hebt aangemaakt. Ook geeft het u de keuzemogelijkheden voor zoekmachines, voor het geval u een nieuwe zoekopdracht wilt starten. Klik eenvoudig op de gewenste tegel vanuit de opties die verschijnen.
awesome win8
  • Navigatiebalk: deze vereenvoudigde werkbalk bevat de Awesome bar en essentiële zaken, zoals de terug- en vooruitknop van de browser, en de bladwijzer-, vastzet- en menuknoppen. Veeg vanaf de onderkant van het scherm omhoog om deze bedieningsknoppen zichtbaar te maken.
toolbar win8
  • Tabbladen: wilt u een nieuw tabblad openen? Tik eenvoudig op de plus rechts aan de rand van het scherm.
new tab win8
Veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag om uw geopende tabbladen te zien.

Orde scheppen met Tegels

Firefox geeft websites in grote tegels weer die eenvoudig te herkennen en aanraakbaar zijn. Nooit meer klikken op de verkeerde website!

• Eenvoudig-te-herkennen tegels op de startpagina: de startpagina van Firefox geeft uw meest bezochte websites, bladwijzers en geschiedenis samen op één plek weer. Maak websites vast, verberg of verwijder ze van de Firefox-startpagina door de tegel ervan vast te houden om deze te markeren en de optie van uw keuze vanuit het menu te selecteren.
pin tile
  • Maak uw favoriete websites vast aan het startscherm: wilt u uw favoriete websites rechtstreeks vanaf het startscherm van Windows benaderen? Laad uw pagina gewoon in Firefox en tik op het punaisepictogram. Voer in het dialoogvenster een naam in en kies Vastmaken aan Start. Uw vastgemaakte website zal op het startscherm verschijnen.
pin to start

Uw privacy- en zoekmachinevoorkeuren instellen

Veel instellingen kunt u wijzigen via de Charms-balk van Windows:

1. Veeg vanaf de rechterkant van het scherm om de Charms zichtbaar te maken en kies dan Instellingen.
    settings charms win8
  2. Vanuit het paneel Instellingen kunt u Opties selecteren om uw instellingen voor privacy en meldingen te wijzigen en Zoeken om uw standaardzoekmachine in te stellen:
    • Privégegevens wissen: hoewel de Firefox-versie voor Windows 8 Touch geen Privénavigatie ondersteunt, kunt u toch direct na het browsen uw geschiedenis, wachtwoorden en websitevoorkeuren wissen. Ga daarvoor onder het paneel Opties naar de sectie Privégegevens wissen, selecteer de typen gegevens die u wilt wissen en tik op Wissen.
    • Niet volgen: laat websites weten of u wel of niet gevolgd wilt worden. Scroll in het paneel Opties omlaag naar de instelling Niet volgen en kies uw instelling.
    Zie How do I turn on the Do Not Track Feature? voor meer info over deze functie.
    • Zoekmachines: selecteer Zoeken vanuit het paneel Instellingen en kies uw favoriete zoekmachine.

Een pagina delen of voor later bewaren

Ziet u iets dat te goed is niet met anderen te delen? Veeg gewoon vanaf de rechterkant van het scherm om de Charms-balk zichtbaar te maken en selecteer Delen. Van hieruit kunt u iemand een koppeling of schermafbeelding e-mailen, de pagina op uw sociale netwerken plaatsen, of deze in de Leeslijst opslaan om er later rustig naar te kijken.

Hebt u problemen?

We zijn er om er te helpen. Dit kunt u doen als u tegen een van deze problemen aanloopt:

Mijn Firefox bevriest.

• Als u veel apps hebt geopend, kan dat Firefox vertragen of doen vastlopen. Veeg eenvoudig vanaf de rechterkant van het scherm om de Charms-balk zichtbaar te maken en selecteer Zoeken. Kies Overal in het zoekmenu en zoek naar Taakbeheer. Nadat Taakbeheer is gestart, selecteert u Firefox en drukt u op de knop Taak beëindigen.

Ik kan de Firefox-tegel niet vinden op mijn Startscherm.

• Mogelijk wacht deze nog op u in de Apps-lijst. Sleep het Startscherm omhoog om de Apps-lijst te openen. Zoek daar naar de Firefox-tegel, houd deze ingedrukt om te selecteren en kies daarna Vastmaken aan Start vanuit het menu dat verschijnt.

Add-ons werken niet met Firefox voor Windows 8 Touch.

• Schakel terug naar de desktopmodus om uw add-ons te gebruiken, installeren of beheren.