Java, Silverlight, Adobe Acrobat ja muut laajennukset eivät enää toimi

Alkaen Firefoxin versiosta 52, joka julkaistiin 7. maaliskuuta 2017, asennettuja NPAPI liitännäisiä ei enää tueta Firefoxissa Adobe Flash Playeria lukuunottamatta. Joitakin näistä asennetuista liitännäisistä jotka eivät enää toimi ovat esimerkiksi Java, Microsoft Silverlight ja Adobe Acrobat. Tästä englanninkielisestä Firefox Site Compatibility dokumentista voit lukea lisätietoja.

Huomaa: Widevine CDM ja OpenH264 Video Codec -liitännäiset eivät ole NPAPI-liitännäisiä ja niitä tuetaan edelleen.

Viimeisten vuosien aikana Firefox on ottanut käyttöön useita Web API-tekniikoita, jotta verkkosivustot voisivat toimia kuten ennenkin, ilman lisäosia, joten et todennäköisesti huomaa mitään muutoksia.

Syyt tähän muutokseen

Internet on täynnä verkkosivustoja, jotka käyttävät muutakin kuin staattisia verkkosivuja, sisältäen esimerkiksi videoita, ääntä ja pelejä. NPAPI-liitännäiset, etenkin Flash, ovat auttaneet näiden interaktiivisten sivujen ylläpitämisessä. Ne ovat kuitenkin tehneet selaamisesta hitaampaa, vähemmän turvallista ja alttiimpaa kaatumiselle.

Viimeisten vuosien aikana Firefox on työskennellyt uutterasti rakentaakseen korvaavia ratkaisuja näille liitännäisille. Yhdessä näistä käytetään nimitystä Web API. Ne on suunniteltu korvaaman liitännäisten toiminnallisuutta ilman verkkoturvallisuuden, ohjelmien vakauden ja suorituskyvyn vaarantamista.

Aikaisemmin nämä Web APIt eivät olleet aivan valmiita, joten Firefox aloitti muutoksen siten, että nämä liitännäiset käynnistettiin napsauttamalla.

Nykyään ne ovat jo valmiita. Useat sivustot ovat ottaneet ne käyttöön ja useimpia suosittuja sivustoja pystyy jo käyttämään ilman turvattomia liitännäisiä. Firefox on liittynyt muiden nykyaikaisten selaimien - kuten Google Chrome ja Microsoft Edge - rintamaan lopettaessaan tukensa NPAPI-liitännäisille.

Jos käytät vanhempaa Firefoxin versiota

Suosittelemme, että päivität Firefoxin, jos siihen on mahdollisuus.

Jokainen Firefoxin päivitys sisältää tärkeitä korjauksia ja parannuksia, mukaan lukien parannukset jotka lisäävät turvallisuutta internetissä. Minkä tahansa selaimen - mukaanlukien Firefox - vanhan version käyttäminen altistaa käyttäjän henkilökohtaiset tiedot ja jopa koko tietokoneen tietoturvariskeille.

Firefox on laajentanut tukea ominaisuuksiin, joihin vaadittiin aikaisemmin erillisiä liitännäisiä. Nyt niitä ylläpidetään automaattisesti ja niitä hallinnoidaan lisäturvan vuoksi estolistalla. Voit siis pysyä ajantasalla yksinkertaisesti Firefoxin päivittämisellä.