Regler och riktlinjer för Mozilla Support

(Omdirigerad från Forum rules and guidelines)

Den här sidan innehåller regler och riktlinjer för användning av forumen på Mozilla Support. Reglerna för inläggsinnehåll (ingen spam, nedsättande språk etc.) gäller även för privata meddelanden. Se även Mozilla Community Participation Guidelines(*) och våra juridiska meddelanden. Vi utgår från god tro när vi hanterar överträdelser; vi kommer endast att varna eller förbjuda användare som upprepade gånger eller uppenbart bryter mot reglerna.

Administratörer har sista ordet när det gäller att ändra, tolka och tillämpa dessa regler.

(*) Bidragsgivare kan lära sig mer om riktlinjerna för deltagande i Mozilla Community genom att göra denna CPG-introduktionskurs (på engelska).

Obs: Om du ser någon som bryter mot en regel eller beter sig på ett tvivelaktigt sätt, försök inte ta itu med det själv. Varna en forummoderator eller administratör genom att klicka på "Rapportera missbruk" i menyn med tre punkter bredvid inlägget. Alternativt kontakta en ansvarig. För en lista över vanliga frågor och problem som en administratör kan hjälpa till med, se denna artikel.

Ämnen som behandlas i supportforumet

Inlägg i supportforumet måste antingen vara frågor om användningen av produkter som finns listade på Mozillas supporthemsida eller svar på dessa frågor. Användare som gör inlägg om ämnen som inte är supportförfrågningar för dessa Mozilla-produkter kommer att dirigeras till ett alternativt diskussionsforum eller till en annan resurs, om så är lämpligt och frågan kommer att taggas "orelevant". (Bidragsgivare: se Frågor utanför ämnet.)

Obs: Feedback, idéer, åsikter eller förslag om att förbättra Mozilla-produkter kan läggas upp på webbplatsen Mozilla Connect. Se What is Mozilla Connect? för mer information.

Lägga upp supportförfrågningar

Skapa en tråd och bara en tråd för varje ämne eller Mozilla-produkt du behöver hjälp med.

Återanvänd inte befintliga trådar som har startats av andra, även om de till synes handlar om samma ämne. Ställ en ny fråga istället.

Varning: Supporttrådar arkiveras och låses automatiskt när de når en viss ålder. Om du återanvänder en gammal tråd för att be om hjälp kanske du inte får något svar..

Skräpinlägg

Användare som postar skräp i forumet kommer att få sina inlägg borttagna. Om ett inlägg som annars är lämpligt innehåller länkar som anses vara spam, kommer dessa länkar att tas bort.

Bilder och andra medier

Du kan lägga till bilder, till exempel en "skärmdump" av din datorskärm. Bilder eller andra medier som läggs till i en supportfråga måste hjälpa till att förklara ett problem med en Mozilla-produkt eller en lösning på problemet. Olämpliga media kommer att tas bort. Obs: För grundläggande instruktioner om hur du skapar en skärmdump, se artikeln Hur skapar jag en skärmdump av mitt problem?.

Känslig information

Lägg inte upp någon känslig information. Moderatorer kommer att ta bort personlig information från inlägg för att skydda din integritet.

Länkar

Länka till innehåll istället för att lägga upp det i sin helhet, såvida du inte är upphovsrättsinnehavaren eller har tillstånd från upphovsrättsinnehavaren.

Lägg inte upp länkar till tredje parts nedladdningssidor för Mozilla-produkter. Tredje part hämtar ibland fel versioner eller lägger till skadlig programvara till nedladdningen. Moderatorer kan redigera eller ta bort länkar till nedladdningswebbplatser från tredje part.

Placera inte direktlänkar till körbara filer. Moderatorer kan ta bort dessa länkar för att skydda användare från potentiellt skadliga nedladdningar. (Du kan lägga upp en länk till webbsidan som innehåller filnedladdningen, men den kan också tas bort om en moderator upptäcker att webbsidans innehåll kan vara skadligt eller om webbsideslänken är spam.)

Språk och uppförande

Använd inte obscent, oanständigt, elakt, smutsigt eller överdrivet våldsamt språk.

Trakassera inte, förolämpa, håna, provocera, förnedra eller angrip andra forummedlemmar personligen. Var vänlig även om andra inte är det.

"Bumpa" inte en tråd överdrivet (posta helt enkelt för att få en tråd till toppen av listan).

Användbarheten av ett supportforumsvar

Du kan använda uppröstnings-/nedröstningsfunktionen (tummen upp/tummen ner-emoji) för att indikera hjälpsamheten hos ett svar. För svar som inte är till hjälp och dessutom bryter mot reglerna och riktlinjerna, klicka på menyn med tre punkter bredvid svaret och välj "Anmäl missbruk".

Markering av stödtrådar som "lösta"

Trådägaren kan välja Löser problemet bredvid ett svar, för att markera tråden de startade som "Löst". Moderatorer kan också markera trådar som lösta när trådägaren tydligt indikerar att problemet är löst (som "tack, problemet löst nu" eller "ok, det ser ut som att det fungerade" etc.). Vi kommer inte att markera som lösta trådar som verkar vara lösta och troligen är men där trådägaren inte kommenterat.

Flera konton

I vissa fall är flera konton tillåtna för användning på Mozilla Support, till exempel:

• Moderatorer eller granskare som vill att ett konto ska se eller delta i Mozillas supportwebbplats utan särskilda tillstånd.
  • SUMO-medlemmar med en erkänd roll, till exempel Moderator, som vill ha anonymitet för att ställa en fråga, för personlig integritet.
  • Användare som har problem med att logga in på sitt konto kan skapa ett nytt.

Vi rekommenderar att du anger eventuella alternativa profiler i din primära användarprofil.

Flera konton kan inte användas för trolling, spam, nätfiske efter privat information, spelande av hjälpsamma röster i forumet eller för något annat beteende som bryter mot våra regler och riktlinjer. Se även CPG: Consequences of Unacceptable Behavior.