DRM-sisällön katsominen Firefoxissa

Digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta (Digital Rights Management, lyhennettynä DRM) on yleisnimi tekniikoille, joilla internetin toistopalvelut voivat varmistaa, että heidän tarjoamaansa sisältöä käytetään heidän ehtojensa mukaisesti. Nämä teknologiat saattavat rajoittaa sitä, mitä selaimessa pystyy tekemään. Vaikka osaa DRM-suojatusta sisällöstä voi toistaa Adobe Flash -liitännäisellä, monet palvelut ovat alkaneet käyttää HTML5-videota, joka vaatii toisenlaisen DRM-mekanismin, jota kutsutaan sisällönpurkumoduuliksi (Content Decryption Module, lyhennettynä CDM).

DRM-suojatun sisällön toistaminen Firefoxissa

Firefoxin työpöytäversio käyttää Google Widevine CDM:ää DRM-suojatun sisällön toistamiseen. Firefox lataa ja ottaa oletuksena käyttöön Google Widevine CDM:n, jotta käyttäjien olisi miellyttävä vierailla sivustoilla, jotka edellyttävät DRM:ää. Firefox lataa ja ottaa käyttöön Google Widevine CDM:n tarvittaessa käyttäjänsä suostumuksella, jotta käyttäjien olisi miellyttävä vierailla sivustoilla, jotka edellyttävät DRM:n käyttöä. CDM suoritetaan erillisessä tilassa, jota kutsutaan hiekkalaatikoksi, ja saat ilmoituksen aina, kun se on käytössä. Voit myös ottaa CDM:n pois käytöstä ja kieltäytyä tulevista päivityksistä tämän artikkelin ohjeilla. Otathan huomioon, että tämän tyypin DRM:ää käyttävät sivustot eivät välttämättä toimi kunnolla, jos CDM otetaan pois käytöstä.

Google Widevine CDM:n ottaminen pois käytöstä ilman liitännäisen poistamista

Google Widevinen ottaminen pois käytöstä Lisäosien hallinnan kautta estää sitä toimimasta koneellasi ja estää uusien päivitysten latautumisen. Näin tämä CDM-liitännäinen otetaan pois käytöstä:

1. Napsauta Valikko-painiketta Kuvaa "Fx57menu" ei ole olemassa., napsauta seuraavaksi Fx57Addons-icon Lisäosat ja valitse Liitännäiset.
  2. Valitse Widevine Content Decryption Module, toimittaja Google Inc. -liitännäisen valikosta Älä käynnistä koskaan.

Saatat kohdata sivustoja, joilla sisällön toistaminen ei ole mahdollista, jollei Google Widevine ole käytössä. Voit koska tahansa ottaa Google Widevinen uudelleen käyttöön valitsemalla Widevine Content Decryption Module, toimittaja Google Inc. -liitännäisen valikosta asetuksen Käynnistä aina

CDM-toistosta kieltäytyminen, CDM:ien poistaminen ja kaikkien CDM-latausten keskeyttäminen

Sinulla on oikeus valita, haluatko kieltäytyä kaikesta HTML5:n DRM-suojatusta toistosta. Heti kun olet tehnyt sen, Firefox poistaa kaikki ladatut CDM:t kiintolevyltäsi, lakkaa lataamasta CDM-tiedostoja vastaisuudessa, ja ottaa DRM-toistomahdollisuuden pois käytöstä. Tämä koskee vain DRM-suojattua HTML5-ääntä ja -videota. Jos haluat kieltäytyä HTML5:n DRM-toistosta täysin, tee näin:

1. Napsauta Valikko-painiketta New Fx MenuFx57Menu ja valitse Asetukset.Asetukset.
  2. Siirry Yleiset-paneelin Käyttöoikeuksien hallintaa (DRM) käyttävä sisältö -osioon.
  3. Poista valinta kohdan Toista DRM-suojattua sisältöä vierestä.
Huomaa: Pystyt silti katsomaan DRM-suojattua sisältöä, joka vaatii Adobe Flash -liitännäisen, jos se on asennettu Firefoxiin ja käytössä. Toista DRM-suojattua sisältöä -asetus vaikuttaa vain HTML5:n DRM-toistoon, ei liitännäisiin.

Saatat kohdata sivustoja, joilla sisällön toistaminen ei ole mahdollista, jos DRM on poissa käytöstä. Voit koska tahansa ottaa DRM-toiston uudelleen käyttöön avaamalla Firefoxin AsetuksetAsetukset -sivun Yleiset-paneelin ja valitsemalla Käyttöoikeuksien hallintaa (DRM) käyttävä sisältö -osiossa kohdan Toista DRM-suojattua sisältöä. Kun tämä valinta on tehty, HTML5:n DRM-toisto on jälleen käytössä ja Google Widevine CDM ladataan koneelle automaattisesti.

Tuetut alustat

Google Widevine

• Windows Vista tai uudempi
  • Mac OS X 10.9 tai uudempi
  • x86 ja x64 Linux

Samanlaiset kieltäytymismahdollisuudet tarjotaan kaikille uusille alustoille, joilla Firefox tukee DRM:ää.