Hae kirjanmerkkejäsi, sivuhistoriaasi ja välilehtiäsi älykkäällä osoitepalkilla

Tämä artikkeli saattaa olla vanhentunut.

Englanninkieliseen artikkeliin, johon tämä artikkeli pohjautuu, on tehty tärkeä päivitys. Kunnes artikkeli päivitetään, voit siirtyä englanninkieliseen artikkeliin: Address bar autocomplete suggestions in Firefox

Osoitepalkkia kutsutaan usein älykkääksi, sille se muistaa hyvin verkkosivuja, joilla olet ollut, ja arvaa verkkosivuja, joihin haluaisit mennä seuraavaksi. Kirjoita vain muutama kirjain verkkosivun nimestä tai osoitteesta osoitepalkkiin, ja se etsii sivun puolestasi. Mitä enemmän sitä käytät, sitä älykkäämpi siitä tulee. Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka osoitepalkki toimii ja kuinka opit käyttämään sitä tehokkaasti.

Osoitepalkkia voidaan käyttää myös muun tyyppisiin hakuihin. Voit lukea lisätietoja seuraavista artikkeleista:

Automaattisen täytön listan käyttäminen

Kun alat kirjoittaa osoitepalkkiin, automaattisen täytön lista tulee näkyviin ja näyttää täsmäävät verkkosivut sivuhistoriastasi sekä täsmäävät sivut, jotka olet lisännyt kirjanmerkkeihin tai joihin olet lisännyt avainsanan. Täsmäävät termit korostetaan, jotta listaa on helppo selata. Kun löydät haluamasi sivun, napsauta sitä tai selaa listaa nuolinäppäimilläja paina sitten Enter-näppäintä.

Awesome Bar dropdown2 winAwesome Bar dropdown2 macAwesome Bar dropdown2 lin

Se kohta, johon hakusi täsmää näytetään lihavoituna. Osoitepalkki näyttää tuloksia

• sivuhistorian verkko-osoitteille, jotka täsmäävät siihen, mitä on kirjoitettu
  • sivuhistorian otsikoille, jotka täsmäävät siihen, mitä on kirjoitettu
  • kirjanmerkkien otsikoille, jotka täsmäävät siihen, mitä on kirjoitettu
  • kirjanmerkkien avainsanoille, jotka täsmäävät siihen, mitä on kirjoitettu.

Osoitepalkki oppii selailutottumuksiasi. Se tarkentaa tuloksia verkkosivujen käyntitiheyden, viimeisne käyntikerran ja useimmin täsmäävien termien mukaan. Tämän vuoksi sivut, joilla käyt jatkuvasti, näkyvät listan yläpäässä, usein jo yhden kirjaimen kirjoittamisen jälkeen.

Osoitteen automaattinen täydentäminen

Firefox ehdottaa täydennystä automaattisesti verkkosivujen osoitteille, joilla olet käynyt aiemmin. Jos esimerkiksi kirjoitat osoitepalkkiin "aw", Firefox saattaa täydentää osoitteen "awesomefoundation.org", jos olet käynyt sivulla aiemminkin. Enter-painikkeen painaminen vie tässä tapauksessa suoraan kyseiseen osoitteeseen.

URL Autocomplete - Win

Osoitteiden automaattisen täytön estäminen

Osoitepalkin alle ilmestyvän automaattisen täytön listan lisäksi Firefox täydentää automaattisesti osoitteita, kun kirjoitat niitä. Jos haluat kytkeä toiminnon pois päältä, seuraa näitä ohjeita:

1. Kirjoita osoitepalkkiin about:config ja paina EnterReturn.
    Varoitussivu saattaa avautua. Napsauta Hyväksyn riskin!Hyväksy riski ja jatka, jolloin about:config-sivu avautuu.
  2. Kirjoita Etsi-kenttään browser.urlbar.autofill.
  3. Kaksoisnapsauta browser.urlbar.autofill -asetusta asettaaksesi sen arvoon false.

Toiseen välilehteen siirtyminen

Osoitepalkki etsii myös avoimia välilehtiäsi, jolloin tuloksissa näytetään välilehtikuvake ja teksti "Siirry välilehteen". Tällaisten tulosten valitseminen siirtää sinut valmiiksi avoimeen välilehteen uuden välilehden avaamisen sijaan.

Switch to tab winSwitch to tab mac

Verkosta etsiminen

Jos osoitepalkki ei näytä tuloksia, joita haluat (tai ei näytä mitään tuloksia), tarkoittaa se, ettei kyseistä tulosta ole sivuhistoriassasi, kirjanmerkeissäsi tai avainsanoissasi. Voit kuitenkin etsiä tuloksia verkosta suoraan osoitepalkista. Paina vain Enter ja termi, jonka kirjoitit osoitepalkkiin, haetaan Googlesta.

Voit lukea lisätietoja artikkelista Search the web from the Address Bar.

Parhaiden tulosten saaminen

• Kun etsit verkkosivua, jolla olet käynyt aiemmmin, kirjoita muutama kirjain sen verkkosivusta tai otsikosta. Selaa automaattisen täytön listan tuloksia ja etsi sivu listasta (kirjoita toinen kirjain ellei sivua näy). Paina Enter siirtyäksesi verkkosivulle. Firefox antaa tälle kohteelle tulevaisuudessa painavemman arvon.
  • Älä tyhjennä sivuhistoriaa. Usein paras automaattisen täytön tuloksien lähde on otsikon ja osoitteen yhdistelmä. Historiatietojen tyhjentäminen poistaa nämä kohteet tuloksista.
  • Lisää usein käytettyjä sivuja kirjanmerkkeihin ja lisää niihin avainsanoja. Osoitepalkki täsmää kirjanmerkin nimeen ja siihen asetettuihin avainsanoihin. Lue artikkelista Tallenna ja järjestele suosikkisivujasi kirjanmerkeillä lisätietoja kirjanmerkkien käyttämiseen. Voit parantaa automaattisen täytön listan tuloksia lisäämällä helposti kirjoitettavia avainsanoja.

Kuinka määritän, mitä tuloksia osoitepalkki näyttää?

Osoitepalkin asetusten muuttaminen

Voit poistaa älykkään osoitepalkin käytöstä tai rajoittaa automaattisen täytön tuloksia sulkemaan pois kirjanmerkit tai sivuhistorian:

1. Napsauta Valikko-painiketta New Fx MenuFx57Menu ja valitse Asetukset.Asetukset.
  2. Valitse Tietosuoja-paneeli.
  3. Valitse vaihtoehdon Ehdota osoitepalkissa sivuja: jokin seuraavista:
    • Sivuhistoriasta ja kirjanmerkeistä: Näyttää sekä selaushistorian että kirjanmerkit automaattisen täytön listassa.
    • Sivuhistoriasta: Näyttää selaushistorian automaattisen täytön listassa, mutta ei kirjanmerkkejä.
    • Kirjanmerkeistä: Näyttää kirjanmerkit automaattisen täytön listassa, mutta ei selaushistoriaa.
    • Ei mistään: Poistaa automaattisen täytön listan käytöstä.
  4. Sulje about:preferences -sivu. Kaikki tekemäsi muutokset tallennetaan automaattisesti.

Automaattisen täytön tulosten poistaminen

Jos haluat poistaa yksittäisen kohteen automaattisen täytön listasta:

1. Selaa nuolinäppäimillä osoitepalkin listaa ja korosta haluttu kohde.
  2. Paina Delete-näppäintäVaihto+Delete -näppäimiä poistaaksesi kohteen listasta.

Jos haluat poistaa listan kaikki kohteet, tyhjennä Firefoxin selaushistoria. Lue artikkelista Poista selaus-, haku- ja lataushistoria lisäohjeita.

Huomaa: Kirjanmerkkien automaattisen täytön kohteita ei poisteta tuloksista, kun niitä yritetään poistaa tai kun selaushistoria tyhjennetään. Nämä kohteet on merkitty tähdellä. Jos haluat poistaa kohteet, poista kyseiset kirjanmerkit tai sulje osoitepalkin tuloksista pois kirjanmerkit.

Tulosten muuttaminen "lennossa"

Jos etsit vain tietyntyyppisiä tuloksia, kuten kirjanmerkkejä tai avainsanoja, voit nopeuttaa hakuprosessia lisäämällä erikoismerkkejä minne tahansa osoitepalkin hakuun välilyönneillä eroteltuna:

• Lisää ^ etsiäksesi tuloksia sivuhistoriasta.
  • Lisää * etsiäksesi tuloksia kirjanmerkeistäsi.
  • Lisää + etsiäksesi tuloksia avainsanoistasi.
  • Lisää % etsiäksesi tuloksia avoimista välilehdistä.
  • Lisää ~ etsiäksesi tuloksia kirjoittamiltasi sivuilta.
  • Lisää # etsiäksesi tuloksia verkkosivujen otsikoista.
  • Lisää @ etsiäksesi tuloksia verkko-osoitteista (URL:stä).

Jos esimerkiksi etsit kirjanmerkkiä nimeltä Mozilla Firefoxin tuki, saatat kirjoittaa osoitepalkkiin mozilla. Automaattisen täytön tulokset ilmestyvät, mutta eivät välttämättä näytä haluamaasi sivua.

Voit supistaa tulokset vain kirjanmerkkeihin kirjoittamalla hakulausekkeeksi mozilla *.

Jos tuloksia on edelleen liikaa, voit supistaa tuloksia kirjoittamalla hakulauseeksi mozilla * tuki #. Nyt automaattisen täytön lista näyttää vain mozilla-nimiset kirjanmerkeissä olevat sivut, joissa on tuki-sana otsikossa.

Verkko-osoitteen automaattinen täyttäminen kirjoittaessa

Ellet halua valita tulosta automaattisen täytön listasta kirjoitettaessa verkko-osoitetta, voit asettaa Firefoxin täyttämään sen automaattisesti:

1. Kirjoita osoitepalkkiin about:config ja paina EnterReturn.
    Varoitussivu saattaa avautua. Napsauta Hyväksyn riskin!Hyväksy riski ja jatka, jolloin about:config-sivu avautuu.
  2. Kirjoita SuodatinEtsi-kenttään browser.urlbar.autofill.
  3. Kaksoisnapsauta browser.urlbar.autofill -asetusta vaihtaaksesi sen arvoon true.

Kun nyt kirjoitat verkko-osoitteen muutaman ensimmäisen kirjaimen, Firefox ehdottaa yhtä osoitetta, johon kirjoitus täsmää. Kun kirjoitat lisää merkkejä, osoite täsmentyy. Kun oikea osoite on löytynyt, paina Enter.