X
Thinta lapha ukuze uye kuveshini yamakhalekhukhwini kusayithi.

Isithangami Sabeseki

Firefox starts without extensions when triggered from third-party application (Windows 10 64-bit). How come?

Kuphostiwe

Hi,

First off, I must say that this behavior happens with both the installed and portable versions of the latest stable 32-bit Firefox: when I click on a link in, say, Thunderbird, and Firefox is not running yet, it opens a new window with no addons, as though from a new, clean profile, instead of resuming where I left off when I last closed it, as I set it to do.

I can't for the life of me understands why that happens. It seems as though I have two different versions of Firefox (I'm certain that's not the case...), one that I start manually when I need to browse the Web, and another one that would be triggered by third-party apps, the two not sharing the same profile, of which I'm sure I have created only one.

I thought it could have to do with the fact that Portable Firefox comes in a 32-bit/64-bit package, with the third-party app starting the launcher instead of the 32-bit executable, but I've now deleted the 64-bit folder in Portable Firefox altogether, so that can't be it.

Where does that strange behavior come from?!

Hi, First off, I must say that this behavior happens with both the installed and portable versions of the latest stable 32-bit Firefox: when I click on a link in, say, Thunderbird, and Firefox is not running yet, it opens a new window with no addons, as though from a new, clean profile, instead of resuming where I left off when I last closed it, as I set it to do. I can't for the life of me understands why that happens. It seems as though I have two different versions of Firefox (I'm certain that's not the case...), one that I start manually when I need to browse the Web, and another one that would be triggered by third-party apps, the two not sharing the same profile, of which I'm sure I have created only one. I thought it could have to do with the fact that Portable Firefox comes in a 32-bit/64-bit package, with the third-party app starting the launcher instead of the 32-bit executable, but I've now deleted the 64-bit folder in Portable Firefox altogether, so that can't be it. Where does that strange behavior come from?!
Isicaphuno
FredMcD
  • Top 10 Contributor
4120 izisombululo 57521 izimpendulo
Kuphostiwe

Firefox, when called, should open normally unless options are present. Also, when you use a link, the computer checks for the default browser and calls it.

https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-is-stuck-in-safe-mode

Firefox, when called, should open normally unless options are present. Also, when you use a link, the computer checks for the default browser and calls it. https://support.mozilla.org/en-US/kb/firefox-is-stuck-in-safe-mode
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno

Umnikazi wombuzo

OK, first off, thanks for taking the time to help me solve this issue.

Secondly, alas, what you describe as a normal behavior with Firefox doesn't fit with what I notice every time Firefox opens from a link in a third-party.

I checked the shortcut for command line options or arguments that shouldn't be there, and found nothing.

Also, I seldom use Firefox in safe mode, because I usually don't have to, so it couldn't be stuck in this mode. I'm posting this reply from Firefox, and it opened just fine this morning, right where I'd left off.

Firefox IS the default browser on both my PCs, and in both cases, it behaves the same way.

OK, first off, thanks for taking the time to help me solve this issue. Secondly, alas, what you describe as a normal behavior with Firefox doesn't fit with what I notice every time Firefox opens from a link in a third-party. I checked the shortcut for command line options or arguments that shouldn't be there, and found nothing. Also, I seldom use Firefox in safe mode, because I usually don't have to, so it couldn't be stuck in this mode. I'm posting this reply from Firefox, and it opened just fine this morning, right where I'd left off. Firefox IS the default browser on both my PCs, and in both cases, it behaves the same way.
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno

Umnikazi wombuzo

If it's any help, here's what Process Hacker tells me about this Firefox instance running when triggered from a third-party app:

If it's any help, here's what Process Hacker tells me about this Firefox instance running when triggered from a third-party app:
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno

Umnikazi wombuzo

... And here's what it says in Process Hacker when Firefox is running in what I'd call "Normal Mode" (started manually by yours truly):

... And here's what it says in Process Hacker when Firefox is running in what I'd call "Normal Mode" (started manually by yours truly):
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno
My_Cheese_Is_Slippin
  • Top 25 Contributor
10 izisombululo 124 izimpendulo
Kuphostiwe

Hi UglyStuff, I saw your post yesterday and I've been doing some investigation.

What I've learned is that when you install Firefox Portable on your computer there are registry entries made and there are additional instances of Firefox made to Windows Settings for Default Apps. These extra instances will not allow Firefox to be set as your default browser and creates conflicts. Basically, you do have two versions of Firefox on your computer.

Anyway, the solution should be simple enough.

Move the entire Firefox Portable folder to a thumb drive. This way you will save everything in your profile and settings.

Then clean up your computer registry. I like to use Norton Utilities but CCleaner should work.

When you're finished cleaning up, restart your computer.

After it boots up check Windows Setting Default Apps. For Web Browser it should say Firefox. Click on that and there should be only one instance of Firefox.

Close Windows Settings.

Now, you can Move or Copy your Firefox Portable folder back on to your computer and enjoy!

Hi UglyStuff, I saw your post yesterday and I've been doing some investigation. What I've learned is that when you install Firefox Portable on your computer there are registry entries made and there are additional instances of Firefox made to Windows Settings for Default Apps. These extra instances will not allow Firefox to be set as your default browser and creates conflicts. Basically, you ''do'' have two versions of Firefox on your computer. Anyway, the solution should be simple enough. Move the entire Firefox Portable folder to a thumb drive. This way you will save everything in your profile and settings. Then clean up your computer registry. I like to use Norton Utilities but CCleaner should work. When you're finished cleaning up, restart your computer. After it boots up check Windows Setting Default Apps. For Web Browser it should say Firefox. Click on that and there should be only one instance of Firefox. Close Windows Settings. Now, you can Move or Copy your Firefox Portable folder back on to your computer and enjoy!
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno

Umnikazi wombuzo

The whole Firefox Portable folder is on a separate partition from the system partition on my laptop (D instead of C), and a quick look in both the AppData folder under my account and in the Registry shows no discrepancies other than the "-osint" argument as a suffix in the executable path, which, according to Moz litterature, indicates the app is launched via command line.

As a matter of fact, I have set a keyboard shortcut to launch Firefox via a freeware named Clavier+ (a gem, this one), so when I press the right keys, Firefox starts as though from a console, I suppose.

I'm going to try and copy Firefox Portable on a USB thingy to see if it clears the air.

I'll keep you posted! Thanks for your help!

The whole Firefox Portable folder is on a separate partition from the system partition on my laptop (D instead of C), and a quick look in both the AppData folder under my account and in the Registry shows no discrepancies other than the "-osint" argument as a suffix in the executable path, which, according to Moz litterature, indicates the app is launched via command line. As a matter of fact, I have set a keyboard shortcut to launch Firefox via a freeware named Clavier+ (a gem, this one), so when I press the right keys, Firefox starts as though from a console, I suppose. I'm going to try and copy Firefox Portable on a USB thingy to see if it clears the air. I'll keep you posted! Thanks for your help!
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno
cor-el
  • Top 10 Contributor
  • Moderator
17185 izisombululo 155303 izimpendulo
Kuphostiwe

Are you using multiple profiles? Are you using a shortcut to start Firefox with a specific profile? When Firefox isn't running then Firefox will be started with the profile marked in profiles.ini as Default=1. If you have disabled the startup prompt to show the Password Manager then you won't be able to select the correct profile.

Are you using multiple profiles? Are you using a shortcut to start Firefox with a specific profile? When Firefox isn't running then Firefox will be started with the profile marked in profiles.ini as Default=1. If you have disabled the startup prompt to show the Password Manager then you won't be able to select the correct profile.
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno

Umnikazi wombuzo

I only use one profile.

Here's the total content of the profile.ini file in AppData:

[General] StartWithLastProfile=1

[Profile0] Name=default IsRelative=1 Path=Profiles/sc0s1gdi.default Default=1

I only use one profile. Here's the total content of the profile.ini file in AppData: [General] StartWithLastProfile=1 [Profile0] Name=default IsRelative=1 Path=Profiles/sc0s1gdi.default Default=1
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno

Umnikazi wombuzo

One thing I might want to add: I've created a RAM disk using IMDisk, and set all temp, tmp and TMP folders/directories to be located there, so that they are deleted on every Windows startup.

Could that be a factor? I've just noticed a temp folder in AppData\LocalLow that's empty (it was created at the time I started up Firefox this morning).

One thing I might want to add: I've created a RAM disk using IMDisk, and set all temp, tmp and TMP folders/directories to be located there, so that they are deleted on every Windows startup. Could that be a factor? I've just noticed a temp folder in AppData\LocalLow that's empty (it was created at the time I started up Firefox this morning).
Ingabe lokhu kube usizo kuwena?
Isicaphuno
Buza umbuzo

Kufanele ulogele ukungena ku-akhawunti yakho ukuze uphendule amaphosti. Uyacelwauqale umbuzo omusha, uma ungekabi nayo i-akhawunti namanje.