cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Odpravljanje pogostih težav z zvokom in videom

Včasih se zvoki ali videoposnetki na spletni strani ne morejo pravilno prenesti in prikazati v Firefoxu. Morda nimate zahtevanega vtičnika ali je vtičnik zastarel, blokiran, v sporu z drugim vtičnikom ali razširitvijo, ali pa je bila vsebina iz nekega razloga blokirana. Ta članek vam bo pomagal rešiti te težave.

Opomba: Če vidite v naslovni vrstici sličico ščita Mixed Content Shield in imate težave s to spletno stranjo, si preberite Blokiranje mešane vsebine v Firefoxu.

Morda boste morali namestiti program PulseAudio

Če se pojavi obvestilo "Za predvajanje zvoka boste morali namestiti programsko opremo PulseAudio", to pomeni, da Firefox ne more najti ali uporabljati programske opreme PulseAudio. Firefox 52 in novejše različice za predvajanje zvoka zahtevajo nameščeno programsko opremo PulseAudio. V večini novejših Linuxovih distibucij je ta programska oprema že vnaprej nameščena.

Da se prepričate, ali je PulseAudio pravilno nameščen, uporabite upravitelja paketov svojega sistema.

Zvok in videoposnetki HTML5

Firefox ima vgrajeno podporo za odprtokodne oblike večpredstavnosti, ki so običajno povezani z vsebniki WebM, Ogg in Wave. Vsebnika MP3 in MP4 pa sta običajno odvisna od dekoderjev zvoka ter videa MP3, AAC in H.264 vašega okolja. Za več informacij glejte Popravite težave s predvajanjem videa in zvoka v Firefoxu za Windows in Zvok in videoposnetki HTML5 v Firefoxu.

Vtičniki

Podpora za vse vtičnike NPAPI, razen Adobe Flash, se bo končala marca 2017, ko bo izdan Firefox 52. Za podrobnosti glejte ta dokument o združljivosti in ta članek.

Od različice 52 dalje Firefox več ne podpira vtičnikov NPAPI, razen Adobe Flash. Za podrobnosti glejte ta dokument o združljivosti in ta članek.

Opomba: 64-bitna različica Firefoxa trenutno prepozna in podpira samo vtičnik Adobe Flash.

Namestite manjkajoče vtičnike

Čeprav lahko Firefox sam prikaže nekatere zvočne in video vsebine HTML5 na spletnih straneh, bo morda potreboval pomoč predvajalnikov in vtičnikov za videoposnetke, zvoke in druge vsebine. Čeprav imate morda nameščene ustrezne predvajalnike za predvajanje videoposnetkov in zvokov, vam morda manjkajo vtičniki, ki so potrebni, če je medij vgrajen v spletno stran samo.

Če vam manjka vtičnik, se bo na mestu vsebine prikazalo sporočilo:

 • "Za prikaz te vsebine je potreben vtičnik" pomeni, da vtičnik ni nameščen na vašem računalniku.
  flash required fx35

Če se povezava za prenos vtičnika ne pojavi, vtičnik namestite ročno po navodilih za želeni vtičnik:

Za druge, manj pogoste, predvajalnike in njihove vtičnike glejte te spletne strani:

Če je vtičnik onemogočen v Upravitelju dodatkov, ga ne boste mogli uporabljati.

 1. Kliknite gumb menija New Fx Menu in izberite Dodatki. Odpre se Upravitelj dodatkov.

 2. Na zavihku Upravitelja dodatkov izberite pano Vtičniki.
 3. Preglejte seznam vtičnikov, da vidite, če je kateri od njih onemogočen.
  • Da vtičnik omogočite, kliknite na Nikoli ne omogočaj in v spustnem meniju izberite Vprašaj pred uporabo ali pa Vedno omogoči.

Če na mestih, kjer bi morala biti vsebina vtičnika, vidite ikono Omogoči (ime vtičnika), boste morali klikniti na ikono, da omogočite vtičnik:

activate flash

Za več informacij glejte Zakaj moram klikniti, da aktiviram vtičnike?.

Posodobite svoje vtičnike

Prepričajte se, da imate najnovejše različice vseh vtičnikov.

Dovolite vsebnik za vtičnike (Plugin Container) v svojem varnostnem programu

Dovolite svojim programom za varnost na spletu (požarnim zidovom, protivirusnim programom, protivohunskim programom in ostalim), da zaupajo plugin-container.exe, ki je znan tudi kot vsebnik za vtičnike za Firefox. Za podrobna navodila glejte Nastavite požarni zid, da dovoli Firefoxu dostop do Interneta, kjer v tem primeru Firefox pomeni vsebnik za vtičnike za Firefox.

Onemogočite problematični vtičnik

Če imate nameščenih več vtičnikov, ki lahko predvajajo isto vrsto medija, lahko to povzroči spor, ki prepreči predvajanje nekaterih vgrajenih medijev. Težavo boste morda odpravili, če onemogočite enega od vtičnikov.

 1. Kliknite gumb menija New Fx Menu in izberite Dodatki. Odpre se Upravitelj dodatkov.

 2. Na zavihku Upravitelja dodatkov izberite pano Vtičniki.
 3. Na seznamu vtičnikov izberite vtičnik, ki ga želite preveriti, ali povzroča težave.
  • Če ga želite onemogočiti, v njegovem spustnem meniju izberite Nikoli ne omogočaj.
  • Če ga želite ponovno omogočiti, v njegovem spustnem meniju izberite Vedno omogoči.

Morda boste morali na primer onemogočiti vtičnik VLC, da boste lahko predvajali vgrajeno vsebino QuickTime ali Windows Media. Za več informacij o reševanju težav, ki jih povzročajo vtičniki, glejte članek Težave z vtičniki in kako se jih lotiti.

Ostale rešitve

Počistite predpomnilnik

Glejte Kako počistite predpomnilnik.

Onemogočite moteče razširitve ali program za blokiranje oglasov

 • Programi za blokiranje oglasov, kot so filtri pasic vašega programa za varnost na spletu ali razširitve, kot so Flashblock ali Adblock Plus, lahko preprečijo predvajanje zvoka in videa. Če stran deluje normalno, potem ko onemogočite blokiranje oglasov, jo boste morda želeli dodati na seznam izjem (whitelist) filtra za blokiranje oglasov.
 • Katerakoli razširitev za Firefox lahko tudi blokira vtičnike. Če se zvok ali video predvajata, potem ko onemogočite vse razširitve, je bila za težavo kriva ena od razširitev. Za več informacij glejte Kako rešite probleme z razširitvami, temami in strojnim pospeševanjem.

Preverite nekaj nastavitev Firefoxa

Odstranite določene vnose v datoteki hosts (napredni uporabniki)

Če uporabljate datoteko hosts, jo lahko začasno onemogočite, tako da jo preimenujete v Xhosts. Lahko pa jo tudi uredite, tako da odstranite določene vnose, kot je ad.doubleclick.net, ki lahko pokvarijo videoposnetke na določenih straneh (za več informacij glejte to nit foruma MozillaZine). Da shranite spremembe datoteke hosts, boste morda morali izprazniti predpomnilnik DNS, tako da vnesete ukaz: ipconfig /flushdns v pogovorno okno Zaženi v sistemu Windows.
Temelji na informacijah iz Video or audio does not play (mozillaZine KB)

Customize this article

Firefox

Firefox for Android

Firefox for iOS

Firefox OS

Thunderbird

Version History
Revision #:
3 of 3
Last update:
‎31-01-2017 05:24 PM
Updated by:
 
Contributors